Aparențele înșală: 10 lucruri care NU se pun în mașina de spălat vase!

Multe gospodine consideră că dacă au o mașină de spălat vase la bucătărie pot să uite o dată pentru totdeauna de spălarea veselei în chiuvetă. În zadar, pentru că unele lucruri e mai bine să le faci singură decât să le încredințezi unui aparat. De ce? Deoarece riști să le deteriorezi. Iată 10 lucruri pe care nu ar trebui să le pui în mașina de spălat.

#1. Articole de lemn și bambus – tocatoare, spatule, linguri etc.

Apa fierbinte și detergentul puternic vor șterge stratul protector de ulei de pe lemn și te vei trezi cu un tocator plin de fisuri, predispus spre descompunere și mucegai. Lemnul merită o îngrijire delicată, la urma urmei, un tocator sau o spatulă nu se curăță atât de greu.

#2. Cuțitele de bucătărie

Nici cuțitele nu se curăță greu. Prin urmare, nu are rost să le pui în mașina de spălat vase, mai ales că aparatul le poate deteriora lamele și va trebui să le ascuți de două ori mai des.

#3. Vesela și tacâmurile de fontă

Fonta ruginește destul de ușor. Prin urmare, dacă ai o tigaie de fontă moștenită de la bunica, mai bine să o îngrijești manual, dacă nu vrei să te trezești cu urme de rugină peste câteva luni.

#4. Vasele și tacâmurile de aluminiu

Aluminiul se oxidează ușor și dacă ai obiceiul să cureți vesela de aluminiu în mașina de spălat, să nu te mire când vasele vor fi invadate de pete întunecate și fisuri. Trebuie să fii foarte atentă, deoarece unele articole de aluminiu pretind că sunt din oțel inoxidabil. Vezi să nu te trezești cu surprize.

#5. Vesela de argint

Ești gata să încredințezi tacâmurile delicate de argint unui aparat insensibil și indolent? Dacă da, să știi că le așteaptă aceeași soartă – luciul se va estompa, iar metalul va deveni întunecat și lipsit de vigoare.

#6. Vasele de cupru

Vasele de cupru sunt foarte pretențioase și trebuie îngrijite manual, deoarece un detergent puternic și acțiunea mecanică agresivă le poate decolora. Iar frumusețea lor depinde de culoare.

#7. Tigăi cu acoperire non aderentă

Matematica este cât se poate de simplă. O spălare prea dură va deteriora stratul non aderent și tigaia ta fermecată se va transforma într-o tigaie obișnuită.

#8. Recipientele de plastic

Majoritatea caserolelor de plastic nu trec testul mașinii de spălat vase. Din cauza temperaturii înalte, plasticul se dilată și recipientele își pierd forma și proprietățile de odinioară.

#9. Cristalul și porțelanul

Ion Minulescu avea o poezie: Iubire bibelou de porțelan, obiect cu existența efemeră…E tot ce trebuie să știi despre articolele de porțelan. Ele sunt foarte fragile și cu siguranță nu au ce căuta în mașina de spălat vase.

#10. Vesela și tacâmurile de aur

Dacă te numeri printre norocoșii care au articole de veselă din aur, nu te grăbi să le speli în mașina de spălat. Aurul e un metal prețios și trebuie îngrijit corespunzător.

Citește și: Cartofi sau jucării: 20 de obiecte neașteptate care pot fi spălate în mașina pentru vase. O să experimentezi cu plăcere!