Apa cu orez – cel mai bun îngrășământ natural pentru orhidee!

Orhideea se numără printre cele mai frumoase și apreciate flori de apartament din lume. Ea este o plantă cu totul specială, care ne duce cu gândul la misterele orientului și dragostea neprihănită. Deasupra ei mereu a atârnat un aer sacru și misterios. Dar ca oricare altă plantă, orhideea are nevoie de anumite condiții pentru a se dezvolta normal și a ne bucura sufletul.

Ca să te bucuri de florile și mireasma ei, trebuie să o ferești de lumină, să-i asiguri temperatura optimă, să o uzi regulat și să o mai și hrănești. Hrana este foarte importantă, mai ales pentru rădăcini. Pentru a face orhideea să înflorească frumos și a-i întări sistemul radicular, nu vei avea nevoie de îngrășăminte speciale. Îngrășământul minune se află la tine în bucătărie și este vorba de orez.

Pregătirea îngrășământului este simplă: Toarnă un pahar cu orez în tigaie și usucă boabele la foc mic timp de 3 minute, pentru a elibera compușii de care planta are nevoie. Apoi macină boabele cu o râșniță și amestecă pulberea obținută cu apă clocotită în proporție de 1 la 20 (o lingură de pulbere la un pahar cu apă).

Așteaptă să se răcească și udă orhideea cu această soluție o dată la 30 de zile. Stratul superior de pământ trebuie ușor afânat pentru a facilita pătrunderea apei în sol, iar soluția se toarnă nu pe centru, ci de-a lungul pereților din ghiveci.

Compușii fenolici din orez vindecă planta, întăresc sistemul radicular al acesteia, normalizează procesele metabolice, accelerează creșterea ei și îi prelungesc viața. Iar pe deasupra, previn degradarea rădăcinilor, stimulează înflorirea plantei și îmbunătățesc rezistența acesteia la dăunători.

Atunci când o uzi, fii atentă la starea acesteia. Dacă observi că frunzele inferioare se ofilesc la capete sau se lasă în jos ca urechile unui iepuraș înseamnă că planta are nevoie de mai multă apă, iar dacă frunzele sunt moi și încep să putrezească, înseamnă că o uzi prea des.