Antivirale naturale: 10 plante medicinale pentru o imunitate de fier!

Pandemia de coronavirus ne-a învățat să apreciem sănătatea noastră și a celor care ne înconjoară cum nu am făcut-o niciodată până acum. Ne-a învățat că primejdia ne poate lua pe neprins de veste și întodeauna trebuie să fim pregătiți. Dar cum să te pregătești mai bine împotriva unei infecții virale, decât printr-un sistem imunitar sănătos?

Plante cu proprietăți antivirale

Menta

În urma experimentelor de laborator, s-a demonstrat că extractul de mentă luptă eficient contra infecțiilor cu virusul sincițial respirator (RSV) și congestiilor nazale, datorită uleiurilor esențiale din componența plantei, care conțin mentol și acid rozmarinic, elemente cu proprietăți antivirale și antiinflamatoare.

Mod de utilizare: Se prepară o infuzie din frunze proaspete sau uscate de mentă prin opărire cu apă clocotită și se bea în stare fierbinte de 1-2 ori pe săptămână. Nu se recomandă pentru consum femeilor însărcinate.

Păpădia

Păpădia are multe proprietăți medicinale, inclusiv efecte antivirale. S-a dovedit experimental că extractul său ajută în lupta cu hepatita B, HIV și gripa sezonieră. Ba mai mult, componentele sale opresc răspândirea virusului dengue, care este transmis de țânțari și provoacă o febră acută.

Mod de utilizare: Se toarnă un pahar de apă clocotită peste o linguriță de rădăcini măcinate de păpădie, după care se consumă rece o dată pe zi. Nu este recomandat persoanelor care suferă de gastrită.

Citește și: Susțin sănătatea plămânilor: 5 plante de cameră care produc cel mai mult oxigen!

Plante cu efect antiviral

Echinacea

Echinacea este folosită de mai bine de câteva secole de populațiile indigene din America de Nord pentru tratamentul rănilor și bolilor infecțioase. Preparatele obținute din unele părți ale acestei plante s-au dovedit a fi eficiente în lupta împotriva herpesului și gripei, dar și pentru stimularea sistemului imunitar.

Mod de utilizare: Se adaugă o linguriță de echinacea uscată (rădăcini, frunze, tulpini sau flori) într-un pahar cu apă clocotită. Lasă infuzia acoperită timp de 20 de minute. Se consumă înainte de mese, dar nu mai mult de 2 pahare pe zi.

Melisa

Roinița, cunoscută sub denumirile de melisă sau lămâiță, de regulă, se bea pentru liniștire, însă extractul acesteia conține uleiuri esențiale a căror compoziție s-a dovedit a fi eficientă în lupta cu gripa aviară, herpesul, enterovirusul și HIV.

Mod de utilizare: Se toarnă apă clocotită peste o linguriță de frunze proaspete și mărunțite de melisă și se lasă pe o jumătate de oră. Se consumă înainte de mese, dar nu mai mult de 3 pahare pe zi. Nu e recomandat persoanelor care suferă de ulcer duodenal sau de stomac.

Citește și: Un nutriționist a numit 7 combinații de alimente, pentru o sănătate de fier

Plante medicinale pentru imunitate

Cimbru

Cimbru sau oregano conține carvacrol, o substanță cu proprietăți antivirale pronunțate. Studiile arată că uleiul acestei plante reduce activitatea norovirusului, herpesului, rotavirusului și virusului sincițial respirator. De asemenea, planta ajută la combaterea ulcerului de stomac.

Mod de utilizare: Se toarnă un pahar de apă clocotită peste o linguriță de cimbru mărunțit și se lasă pentru jumătate de oră. Infuzia e contraindicată femeilor însărcinate.

Salvia

Frunzele și tulpinile de salvie conțin o substanță numită safficinolidă, a cărei eficiență împotriva virusului herpes simplex de tip 1 a fost demonstrată experimental. De asemenea, componentele sale luptă cu virusul imunodeficienței umane și veziculovirusul.  Salvia te poate ajuta dacă suferi de tulburări de digestie sau circulație a sângelui, bronșită, tuse, astm, angină pectorală sau inflamații ale gurii și gâtului.

Mod de utilizare: Se toarnă un pahar de apă clocotită peste o linguriță de frunze de salvie măcinate. Se lasă pe 15 minute și se consumă o dată pe zi. Nu se recomandă femeilor însărcinate.

Citește și: Nutriționiștii recomandă! 3 semne ale unei cafele benefice pentru sănătate

Plante antivirale naturale

Ginseng

Planta se bucură de popularitate în medicina tradițională chineză, unde este folosită la tratarea bolilor sistemului circulator și ale creierului. În urma experimentelor de laborator, extractul de ginseng roșu coreean a fost eficient împotriva virusului sincițial respirator uman, a virusurilor herpetice și a hepatitei A. Iar compușii ginsenosidici pot combate hepatita B, norovirusul și virusul Coxsackie, care provoacă meningoencefalită.

Mod de utilizare: Ginsengul are un gust foarte specific, deci este mai bine să-l bei cu ceai negru în proporție de 1: 10. Se toarnă apă fierbinte (nu clocotită) peste o linguriță de rădăcini sau frunze de ginseng și se lasă o jumătate de oră. Infuzia obținută se poate amesteca cu ceai negru sau se poate consuma direct, câte o linguriță de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile. Apoi ia o pauză timp de o lună până la următoarea terapie.

Rozmarinul

Proprietățile medicinale ale rozmarinului se datorează acizilor ursolici și oleici din componența sa, care sunt eficienți împotriva virusurilor herpetice, HIV și gripei. De asemenea, extractul de rozmarin s-a dovedit bun în lupta împotriva hepatitei A, care afectează ficatul.

Mod de utilizare: Ia o linguriță de rozmarin mărunțit și una de frunze de ceai negru și amestecă-le cu un litru de apă fierbinte, după care lasă infuzia să stea timp de jumătate de oră. Nu consuma mai mult de 1-2 pahare pe zi.

Citește și: Îți asigură sănătatea și frumusețea: 14 cele mai benefice alimente pentru femei

Plante ce cresc imunitatea organismului

Socul negru

Socul este adesea folosit la fabricarea diferitor siropuri medicinale. Deloc întâmplător, deoarece studiile arată că sucul său stimulează activitatea sistemului imunitar și îl ajută să lupte mai eficient împotriva virusului gripal. În urma unui experiment la care au participat 180 de persoane, s-a demonstrate că consumul său ameliorează congestiile nazale și scurtează durată răcirii.

Mod de utilizare: Se toarnă apă clocotită peste 20 g de flori uscate și se lasă pentru 20 de minute. Încearcă să bei jumătate de pahar înainte de masă, de 2-3 ori pe zi. Infuziile pe bază de frunze sau rădăcini provoacă colici și tulburări de stomac.

Lemnul dulce

Lemnul dulce este foarte popular în medicina chineză, deoarece conține substanțe precum glicirizina, lichiditina și glabridina, care au proprietăți antivirale. Extractul de rădăcină de lemn dulce poate face față virusului respirator sincițial uman și virusului SARS. Totodată, această planta manifestă efecte antiinflamatorii și ajută la regenerarea țesuturilor corpului afectate de diverse infecții.

Mod de utilizare: Se toarnă un pahar de apă clocotită peste o linguriță de lemn dulce fârâmițat și se lasă timp de 30 de minute. Bea câte o lingură de infuzie de 3 ori pe zi.