Amenajarea unui apartament mic: 5 trucuri ingenioase ca locuința ta să pară mai mare!

Cu toții ne dorim să locuim într-un apartament spațios, unde să ne simțim bine fără să avem grija lipsei de spațiu. Spațiile mici sunt o adevărată provocare în ceea ce privește amenajarea. Sunt un veșnic compromis.

Însă respectând anumite reguli, principii și sfaturi, chiar și un apartament modest poate arăta larg și spațios. Dacă este gândit și configurat corect, aria lui devine o formalitate. Prin urmare, hai să vedem împreună cum poți transforma complet aspectul și atmosfera din apartamentul tău.

Amenajare apartament mic de bloc

Știm bine că îți place libertatea de exprimare. Dar un tapet cu sute de trandafiri înfloriți sau abstracții geometrice bizare irită retina și reduce volumul camerei. Tapetele sunt binevenite doar în apartamentele mari. Într-o casă mică se recomandă vopsirea pereților într-un singur ton, care adaugă camerelor profunzime și amploare.

În ceea ce privește cromatica – nuanțele calde creează o atmosferă cordială, dar micșorează vizual spațiul din apartament. Pe de altă parte, tonalitatea rece nu e la fel de prietenoasă, în schimb adaugă casei prospețime și volum. Din aceste considerente, îți recomandăm să alegi tonuri reci, fiindcă atmosfera caldă poate fi creată datorită altor elemente de decor.

Idei design apartament mic

Mulți proprietari neglijează importanța pardoselii la extinderea vizuală a spațiului. Dar învelișul de pe planșeu este la fel de important ca pereții în lupta pentru volum. În acest sens, parchetul laminat cu 3 benzi este o decizie mult mai inspirată decât învelișul drept, clasic. Te poți convinge singur de acest lucru comparând imaginile de mai jos. Diferența este considerabilă.

Idei amenajări apartamente mici

Într-un apartament de dimensiuni mici contează foarte mult modul în care este realizată zonarea. Deseori, camera de zi, sufrageria și bucătăria sunt combinate, reprezentând zone distincte ale aceleeași camere. Iar aceste zone trebuie delimitate cât mai cert. Cel mai ușor e să faci acest lucru cu ajutorul luminii.

Pentru a seta nivelul potrivit de luminozitate în fiecare zonă, vei avea nevoie de lămpi, candelabre, veioze, aplice, plafoniere și alte surse de lumină. Totodată, în diferite camere/zone, poți pune accente diferite – pe culori, forme, textură.

Idei decor apartament mic

Ca dulapurile să nu consume spațiu din punct de vedere optic, la etapa de proiectare sau în timpul renovării spațiul trebuie înzestrat cu nișe. În acest fel, dulapurile se vor dizolva literalmente în spațiu. Dacă nu ai prevăzut acest lucru și prejudiciul a fost deja făcut, poți corecta situația cu ajutorul luminii și cromaticii. Alege dulapuri în tonuri deschise sau care dublează tonalitatea pereților.

Amenajare interior casă mică

Un alt truc ingenios, care îți va face locuința mai spațioasă din punct de vedere optic este montarea unei plinte înalte. Pentru tavane de înălțime standard, alege plintă cu înălțimea de 10 cm, care ridică vizual tavanul și creează o delimitare frumoasă între podea și perete.

Citește și: Cum amenajezi un apartament mic ca să pară mai mare? Iată ce au făcut acești proprietari!