Amenajarea grădinii: 10 reguli care îți vor face munca de 10 ori mai ușoară!

Grădinăritul a devenit o povară? Te duci în grădină în tonuri proaste și te întorci sleit de puteri? Și toate pentru a culege tot mai puțină roadă? Din păcate, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că grădina este proiectată greșit, sau mai bine zis, nu e optimizată pentru rezultate, dar și pentru plăcerea și confortul tău emoțional. Despre cum să depășești această problemă și cum să amenajezi grădina corect și eficient, vom discuta în detaliu astăzi.

Sfaturi pentru amenajarea grădinii

Împarte terenul din grădină pe zone, distribuite inteligent.

Cu cât o cultură necesită mai multă grijă și atenție, cu atât ar trebui să fie mai aproape de casă. Mersul dintr-un capăt al grădinii în altul, purtarea găleților sau a furtunului, sunt activități plictisitoare, extenuante și lipsite de creativitate. Ba mai mult, periculoase, dacă ești obosit, bolnav sau decepționat.

Cu cât grădinăritul e mai istovitor, cu atât interesul este mai mic, iar roada mai proastă. În general, dacă anumite culturi se află undeva în spatele grădinii, mai departe de ochii lumii, la nivel de subconștient nu le mai luăm în serios. Prin urmare, îți sugerăm să rezervi terenul de lângă casă pentru răsadurile de legume și cele iubitoare de apă.

Ridichea, salata verde, castraveții, roșiile și verdețurile – în prima linie. După care urmează legumele rădăcinoase, ardeiul, vinetele, varza și fasolea. Și mai departe, continuă cu dovleci, cartofi și plante perene. Și, într-un final, cu pomii fructiferi.

Nimic nu dă roade la umbră

Aproape toate legumele au nevoie de lumină pentru a se dezvolta. Chiar și în perioada aridă a anului, sub umbra parțială a unor copaci cu frunziș rar, randamentul scade de 2-3 ori. Dacă nu ai de ales, poți planta în umbra acestora castraveți, planta rubarbă, măcriș, usturoi, salată verde, verdețuri sau ceapă. În schimb, roșiile, ardeii, vinetele, dovlecii, dovleceii, zucchini, ridichea, varza și fasolea nu tolerează umbra. La fel ca fragii și căpșunele.

Citește și: 10 flori care îți vor colora frumos grădina și te vor ajuta să scapi definitiv de buruieni!

Amenajarea grădinii de legume

Amenajează grădina de legume pe paturi ridicate

Asemenea construcții îți vor permite să adaugi apă și îngrășăminte organice în mod uniform, astfel încât terenul să fie cât mai fertil. Plus la asta, nu vei călca niciodată pe el. Da, periodic trebuie prășite, dar dacă abordezi problema cu atitudine, an de an vei avea tot mai puțin de lucru. Iar dacă există pericol de inundații, paturile întotdeauna pot fi ridicate. O asemenea amenajarea a grădinii îți va permite să faci cărări, să optimizezi sistemul de irigare și activitatea de grădinărit și să prezici mai ușor comportamentul culturilor pe care le crești.

Aranjează paturile ținând cont de iluminarea maximă

Toate paturile, carcasele, spalierele trebuie poziționate luând în considerare modul în care cade lumina. Dacă spalierele se află în centrul patului, acestea ar trebui să fie situate spre nord-sud, altfel va rodi cum se cuvine doar partea iluminată, iar cea opusă va avea de suferit. Iar dacă spalierele se află lângă un zid sau un gard, acestea trebuie întinse spre vest-est, ca toate plantele să profite din plin de lumină.

Citește și: Nu te costă nimic! 10 idei originale care îți vor face grădina impecabilă

Grădina de legume fără săpat

Delimitează paturile de restul terenului prin borduri

În acest fel, grădinăritul va deveni o activitate simplă, clară, plăcută și, aproape, artistică. Bordura poate fi realizată din orice materiale pe care le ai la îndemână: lemn, pietre, cărămizi etc. Merită să împrejmuiești totul, inclusiv paturile de flori și arbuști. Cele cu legume, folosind lemn și scânduri, iar cele cu flori, folosind pietre. Iar orice vegetație din afara bordurii poate fi îndepărtată fără milă cu mașina de tuns iarba și atunci vei observa cât de ușor este de întreținut o grădină, în care toate elementele sunt puse bine la punct.

Folosește pereții, foișoarele, gardurile

Aceste suprafețe sunt ideale pentru plante cățărătoare și liane decorative. Însă evită fețele îndreptate spre nord și vest, deoarece plantele vor înflori prost și vor suferi de diferite boli.

Citește și: Feerie în grădina ta: 10 plante care înfloresc vara întreagă, până începe frigul!

Îngrijirea grădinii de legume

Amenajează un colț cu materiale organice

La umbră, cât mai aproape de poartă și de paturile de grădină, amenajează spații pentru grămezi de compost și rezervoare cu apă. Iar ca aspectul grădinii să nu aibă de suferit, îți sugerăm să instalezi în jurul acestora spaliere pentru arbuști și viță de vie.

Amenajează cărările și traseele din grădină

În special cele care vin dinspre casă, sursa de apă și colțul cu materiale organice. Traseele trebuie să fie suficient de încăpătoare pentru a putea parcurge distanța cu un cărucior. Până nu încerci, nici măcar nu ai cum să-ți dai seama cât timp, nervi și energie te costă o logistică defectă a grădinii.

Citește și: Pentru cei leneși! Cele mai simple idei de grădinărit, ca să nu ai mult de îngrijit

Proiectare grădină de legume

Dezvoltă sistemul de irigare

Da – costă. Dar umiditatea potrivită și timpul economisit se vor răscumpăra pe termen mediu și lung.

Nu te limita la linii și unghiuri drepte

Proiectează grădina după bunul tău plac, ținând cont de preferințe și confort. De exemplu, un pat de permacultură sub forma unei găuri de lacăt este foarte compact și arată asemenea unui pat de flori.

Iar dacă ești nevoit să stropești plantele cu furtunul poți amenaja grădina în formă de brad, lucru foarte convenabil, deoarece nu are unghiuri drepte, care irită orice pieton. Mergi de-a lungul cărărilor – de parcă ele singure te conduc. Păcat că această grădină nu poate fi fotografiată de sus.

Citește și: Permanganatul de potasiu: 10 Moduri răspândite de a-l utiliza în grădină!

Dacă ești abia la faza de proiectare a grădinii, îți recomandăm să ții cont de modelul de mai jos.

Cum să amenajezi grădina de legume, pas cu pas?

– Evidențiază hotarele terenului tău;

– Desenează casa, construcțiile, copacii și gardurile;

– Hașurează umbrele acestora când razele solare cad dinspre sud. Înălțimea umbrei este egală cu jumătate din înălțimea structurii sau a arborelui. Nu trebuie să plantezi legume aici;

– Taie din hârtie mai multe pătrate, dreptunghiuri și fâșii (paturi, căi, culturi), păstrând scara planului tău și începe să proiectezi planul detaliat al grădinii. Poți eticheta diverse culturi cu diferite culori, în dependență de tip sau dacă plantezi 2 culturi diferite pe același teren în diferite perioade ale anului;

– După ce ai finalizat cu raportul și pictogramele, nu-ți rămâne decât să le distribui pe plan, după bunul tău plac;

Ținând cot de sfaturile și regulile menționate mai sus, vei obține o grădină modernă, productivă și ușor de întreținut, în care vei reveni de fiecare dată cu cea mai sinceră și autentică plăcere.