Amenajarea bucătăriei mici: 5 trucuri simple care vor readuce ordinea și confortul în bucătăria ta!

Bucătăria e un loc unde se adună toată familia – pentru o gustare, un mic dejun consistent sau o masă de sărbătoare. Și nu-i suficient ca aceasta să fie practică, mai trebuie să fie îngrijită, confortabilă și arătoasă.

Dacă aria bucătăriei nu-ți permite să păstrezi tot de ce ai nevoie acolo, va trebui să recurgi la șiretlicuri inteligente și la soluții neobișnuite pentru optimizarea spațiului din apartament. Chiar și o bucătărie mică poate deveni spațioasă dacă este gândită corect. Prin urmare, am pregătit pentru tine 5 sfaturi universale de amenajare, care vor readuce ordinea și confortul în bucătăria ta.

Idei amenajare bucătării mici și înguste

#1. Scapă de mormanul de recipiente goale

Ai două opțiuni – fie le arunci, pentru că ele oricum își pierd utilitatea rapid și ocupă mult spațiu. Fie le folosești rațional. Multe gospodine păstrează în astfel de recipiente zahăr, sare, cereale și leguminoase. Acest lucru este comod și util.

Dar ca recipientele să-ți fie de ajutor și să nu se transforme într-o povară, ele trebuie organizate inteligent, ca structura să fie rigidă. Preferabil să aibă aceleași dimensiuni pentru un plus de confort, atât din punct de vedere practic, cât și estetic. Recipientele pentru mâncare sunt niște organizatoare excelente, care optimizează spațiul și păstrează ordinea în bucătărie. Ele pot fi stocate în dulapuri, pe rafturi, nișe, frigider sau în sertare.

#2. Echipează bucătăria cu tije și cuie

Într-o bucătărie mică, fiecare centimetru trebuie valorificat. Prin urmare, pe lângă dulapurile tradiționale nu ezita să echipezi peretele cu tije, rafturi, panouri, suporturi magnetice și cuie.

De exemplu, poți fixa o tijă metalică de perete, iar pe tijă agăța coșuri drăguțe din sârmă, în care poți păstra borcane cu condimente, tacâmuri și alte accesorii de bucătărie, fără a supraîncărca blatul. O tijă poate fi montată chiar și în spațiul de sub chiuvetă sau între dulapul de bucătărie și frigider.

#3. Inventarul pentru curățenie trebuie să fie mereu la îndemână

Spațiul este important, dar ai grijă să nu te arunci în extreme. Unele lucruri trebuie să rămână mereu la îndemână pentru a păstra confortul în bucătărie. Bureții de spălat vase, șervețelele de bucătărie, detergentul de vase, rolele de hârtie trebuie să fie chiar în fața ta, fiindcă altfel riști să împrăștii murdăria și mai mult.

Din fericire, “ajutoarele” de bucătărie au un design plăcut, care se integrează perfect în orice interior, fără a deranja armonia. Mai multe despre obiectele care nu trebuie să lipsească din bucătăria ta poți citi în articolul de mai jos.

Citește și: Ghid pentru curățenia locuinței: 10 obiecte indispensabile pentru o curățenie de durată!

#4. Echipează bucătăria cu mobilier ergonomic

Nu te limita doar la dulapuri tradiționale. Astăzi există o groază de soluții ergonomice, la prețuri foarte loiale: sertare cu fronturi rotunjite și netede, dulapuri cu front comun, organizatoare pentru sticle și farfurii, blaturi extensibile, sertare cu extensie completă, dulapuri fără mânere, secțiuni verticale înguste și multe altele. Despre toate vei putea citi în detaliu în articolul de mai jos:

Citește și: Nu mai ai loc în bucătărie? 15 idei de organizare eficientă a spațiilor mici!

#5. Profită de suprafața de lângă ferestre

Examinează cu atenție spațiul care te înconjoară. La sigur există locuri pe care încă nu le-ai valorificat. Chiar și cele mai incomode colțuri pot fi utilizate în folosul tău. Rafturile au un potențial enorm, iar pereții care înconjoară fereastra sunt un loc minunat pentru a monta câteva rafturi și a elibera spațiul de pe blat. Acolo poți păstra cutiile de ceai și cafea, diferite oale, decorațiuni și alte lucruri ușoare.