Amenajare cu stil: Ține cont de aceste 5 sfaturi atunci când amenajezi holul!

În acest articol vei afla cum să amenajezi inteligent holul, ce fel de pardoseală să alegi, cum să efectuezi zonarea, ce să faci cu iluminarea și ce mobilier se potrivește cel mai mult.

Pentru a proiecta independent interiorul oricărei camere, trebuie să înțelegi din ce elemente constă. Holul, la rândul său, este format din următoarele elemente: ușa, podeaua, pereții și mobilierul. Hai să le luăm pe rând.

Ce fel de ușă alegem pentru hol?

Atunci când alegi ușa de la intrare, fii atent la gradul de siguranță (rezistența la efracție). Conform standardului european, ușile se împart în 6 clase, în funcție de metodele și uneltele folosite de spărgători. Formal, le putem clasifica în 4, fiindcă gradul 6 se sparge cu mașini de găurit, polizoare și ferestraie. Deci nu e pentru oamenii de rând.

De regulă, ușile obișnuite se încadrează în clasa 3, adică infractorul le poate sparge cu o șurubelniță și o rangă. În blocurile noi, care deseori sunt securizate și împrejmuite, acest nivel e suficient.

Dar dacă locuiești într-o zonă mai puțin sigură, unde intrarea și teritoriul adiacent nu sunt dotate cu camere de supraveghere – vei avea nevoie de o ușă din clasa 4, care poate fi spartă doar cu topoare, ciocane și alte elemente gălăgioase.

În ceea ce privește designul, fațada interioară a ușii poate fi schimbată. Dacă ai un hol îngust, poți monta o oglindă chiar în interiorul ușii. Oglinda ajută la extinderea vizuală a spațiului și face holul mai luminos. De asemenea, se recomandă ca ușa de la intrare să aibă un design diferit decât ușile din interior. În acest fel, holul arată mai viu.

Ce tip de pardoseală alegem pentru hol?

Chiar dacă petrecem mai puțin timp acolo, pardoseala și pereții din hol nu trebuie neglijate. De cele mai multe ori, pardoseala din hol este cea mai murdară, din motive lesne de înțeles: trafic intens, grad ridicat de contaminare, grad ridicat de umiditate etc. Prin urmare, podeaua din hol merită o atenție deosebită. Cele mai rezistente materiale pentru hol sunt: gresia porțelanată, gresia ceramică, linoleum și plăcile de vinil.

Gresia porțelanată și plăcile ceramice sunt materialele cele mai rezistente la uzură, întrucât tolerează umiditatea și acțiunea mecanică. Evită acoperirile lucioase (și lunecoase) ca să nu o pățești iarna și alege chituri puțin mai întunecate decât plăcile, ca să nu le speli de o sută de ori. De asemenea, îți recomand să folosești chituri epoxidice pentru rosturi, deoarece rezistă la umezeală și uzură.

Pardoselile din vinil sunt, de asemenea, practice și durabile, dar costă scump. Acest material este perfect dacă dorești ca pardoseala din apartament să aibă un singur contur. Acest truc extinde spațiul, deoarece anulează zonarea. Vinilul de cuarț de înaltă calitate nu se distinge vizual de lemnul natural.

Linoleum este potrivit dacă ai un buget restrâns și nu există nicio modalitate de a cheltui fonduri semnificative pentru reparații. Nu e o alegere rea, dar trebuie să înțelegi că deformarea acoperirii este inevitabilă în timp, mai ales din cauza umezelii.

Cum facem zonarea în hol?

De regulă, fiecare hol este dotat cu o zonă murdară. Acolo unde poți să-ți dai jos pantofii, să îți dai jos hainele umede, să atârni o umbrelă. Această zonă trebuie delimitată foarte clar, pentru a nu captura întreg spațiul. Poți folosi un covoraș sau două acoperiri diferite, în loc de marcaj. De asemenea, zona poate fi delimitată cu ajutorul pereților, mobilei sau oglinzii.

La un moment dat, designerii au vorbit cu voce tare despre joncțiunea a două acoperiri diferite ca despre o anti-tendință. Dar în timp, lucrurile s-au inversat, deoarece acesta este un mod excelent de a crea o barieră suplimentară împotriva murdăriei adusă de afară. Apropo, în Japonia, pentru a face mai evidentă această delimitare, poate să difere chiar și înălțimea învelișurilor de pe podea.

Ce facem cu pereții din hol?

Dacă ai ales să-i vopsești, aplică vopsea cu un conținut sporit de ceară sau un conținut de luciu de 15%. Acest truc va ușura spălarea lor. E naiv să crezi că pereții din hol vor rămâne curați. O astfel de acoperire poate fi curățată chiar și cu un burete de bucătărie.

Evită culoarea albă, pentru că (surpriză) se murdărește cel mai ușor. Dacă restul interiorului este realizat în nuanțe albe sau deschise, atunci pentru hol poți alege: nuanțe de gri, bej sau roz-pudrat, deoarece aceste nuanțe se potrivesc bine cu alb.

Când decorezi pereții din hol, încearcă să minimizezi numărul de suprafețe descoperite. În acest fel, pereții se vor murdări mai greu. De exemplu, dacă în hol ai instalat un dulap sau o oglindă, atunci aceste elemente sunt cele care vor proteja tapetul sau vopseaua, ceea ce la rândul său va simplifica procesul de curățare. De asemenea, poți folosi tencuială decorativă, microciment și panouri MDF, pentru a proteja pereții de eroziune.

Nu uita de iluminare, holul trebuie să fie luminos, dar ne agasant. Asigură-te că ai posibilitatea să aprinzi lumina atât din prag, cât și din cameră. În mod ideal, instalează un senzor de mișcare și lumină automată. Până la urmă, nu costă un pumn de bani, dar e foarte confortabil. În acest fel, apartamentul întotdeauna îți va ura un soi de bine ai venit.

Ce fel de mobilă punem în hol?

Caută produse ergonomice – scaune pliabile, rafturi suspendate, pufuri cu spațiu de depozitare, rafturi pliabile pentru încălțăminte. Mobilierul care îmbină mai multe funcții simultan va face holul mai spațios.

Dacă spațiul este limitat, lasă doar câteva elemente care sunt esențiale, de exemplu, cuierul pentru hol sau raftul pentru pantofi. Folosește mobilier îngust. Astăzi producătorii de mobilă oferă o mulțime de soluții pentru spații înguste: console, rafturi pentru pantofi, diverse etajere.

Asigură-te că ai suficiente rafturi și cuiere ca să ajungă pentru toată familia + pentru câțiva oaspeți, o mică bancă pe care să te poți așeza sau să poți pune câteva pungi grele, cârlige pentru genți și umbrele la nivelul potrivit și un raft îngust cu suport pentru chei.

Totul trebuie să-și aibă locul său, holul trebuie să fie luminos, organizat și confortabil, astfel încât să te întorci de la muncă cu sinceră și îmbietoare plăcere.

Citește și: Amenajarea bucătăriei: Chiar și gospodinele cu experiență comit aceste 5 greșeli!