Ajută-i pe alții: 10 pași simpli cum să scapi de gândurile depresive

Dacă lași gândurile negative să-ți controleze mintea, te vei trezi într-o mare de tristețe din care îți va fi greu să ieși. De aceea, este foarte important să scapi de ele cât mai rapid.

Oamenii care suferă de depresie sunt constrânși de emoții, gânduri, îndoieli și prejudecăți. Acestea îi apasă atât de mult încât ei nu pot să evalueze treaz o situație. Lupta cu depresia implică eforturi mari, însă în faza incipientă, totul este reparabil.

1. Meditează

S-a demonstrat că meditația stimulează producerea de serotonină și noradrenalină. Nivelul scăzut al acestor doi neurotransmițători induc starea de tristețe. Meditațiile regulate ajută la alungarea gândurilor negative și la observarea lucrurilor frumoase din jur. Ele te fac să te simți viu și energic. Începe să meditezi câte un minut seara și dimineața.

2. Comunică cu prietenii

Chiar dacă simți că n-ai putere să vorbești cu cineva, impune-te. Izolarea de societate va consolida starea ta depresivă. Prietenii te pot încărca cu energie și îți pot crea o dispoziție bună.

3. Fă sport

Sportul mărește nivelul endorfinei – unul dintre hormonii fericirii. Antrenamentele regulate te vor ajuta să faci față depresiei și altor boli. Sportul întărește organismul, normalizează tensiunea și reduce riscul îmbolnăvirii inimii.

4. Alimentează-te corect

Starea de sănătate are un impact direct asupra gândurilor și emoțiilor. Boala fură energie și îți creează o dispoziție proastă. Alimentația corectă este cheia spre un organism sănătos. Mănâncă echilibrat. Optează pentru alimentele bogate în vitamine.

5. Lecturează cărți motivaționale

Dezvoltarea personală este foarte importantă pentru fiecare om. Cele mai prețioase cunoștințe le putem obține din cărți. În ultima vreme, cărțile motivaționale au devenit foarte populare. Ele ne învață cum să gândim pozitiv, cum să ne autoanalizăm și să facem față problemelor. Alege ceea ce ți se potrivește.

6. Consultă un psihiatru

Dacă simți că nu te descurci de unul singur, consultă un specialist care o să-ți sugereze cum să gândești pozitiv. De asemenea, există grupuri anonime, unde oamenii își împărtășesc experiența reciproc. E mult mai greu să lupți cu depresia de unul singur. În plus, o să cunoști oameni noi.

7. Socializează

Nu sta între patru pereți. Vizitează evenimente publice, comunică cu oamenii. Dispoziția bună este contagioasă. Asta o să-ți dea energie și o să-ți alunge gândurile rele.

8. Ține un jurnal al recunoștinței

Notează în fiecare seară toate momentele bune care ți s-au întâmplat în acea zi. Încearcă să motivezi de ce ele te fac fericit. Enumeră lucrurile pentru care ești recunoscător acestei zile. Este o metodă bună de reducere a stresului, care te liniștește înainte de somn.

9. Iartă și uită de supărări

Problemele nerezolvate și vechile supărări sunt o sursă importantă de stres permanent. Găsește puteri să-i ierți pe cei ce te-au rănit, doar așa vei simți o ușurare.

10. Ajută-i pe alții

S-a demonstrat că noi primim plăcere atunci când îi ajutăm pe alții. În astfel de momente, ca și în acelea în care râdem, se produce dopamină.  Făcând bine altora, noi obținem emoții pozitive și scăpăm de senzația inutilității.

Sursa