„Ai perfectă dreptate!”: 9 metode prin care să le închizi gura bădăranilor

Cuvintele spuse pe negândite pot răni destul de puternic, însă în unele condiții e pur și simplu imposibil să răspunzi cu grosolănie la grosolănie. Trebuie să găsești niște reacții, după care interlocutorul nu va mai dori să continue discuția într-o formă grosolană, înțelegând că nu va avea sorț de izbândă. Grosolonia se hrănește cu furie și cu alte reacții negative. Dacă o să-ți lipsești oponentul de o astfel de hrană, vei putea să-i arăți locul meritat.

Iată câteva recomandări care te vor ajuta să depășești situațiile neplăcute cu bădăranii.

1. Îți mulțumesc

Mulțumindu-i, o să-ți descurajezi interlocutorul și o să-i dai de înțeles că, spre deosebire de el, tu știi ce înseamnă cultura comunicării. La fel, o să-i arăți că nu ai de gând să te superi din cauza celor auzite. În acest moment, nimeni nu-ți poate strica dispoziția bună. Gândul la lucruri plăcute va lăsa fără atenție vorbele care ți-au fost adresate.

2. Îmi place poziția ta

În acest fel, vei da de înțeles că discuția trebuie să meargă într-o altă direcție. Respectul reciproc ar fi binevenit și justificat, doar dacă interlocutorul va înțelege că discuția pe tonuri ridicate nu va continua. Posibil că o astfel reacție din partea ta va porni o numărătoare inversă, timp în care vei putea cântări argumentele „pro” și „contra”. Dacă nu a mers așa, încearcă următoarea variantă.

3. E timpul să încheiem această discuție

Răbdarea ta este la limită, iar să te ții în frâu este tot mai difcil? Poate că interlocutorul înțelege asta, dar ar fi mai bine să luați o pauză, așa vei reuși să te calmezi și să-ți recapeți autocontrolul. Nu este exclus că terminarea discuției va avea același efect și asupra interlocutorului.

4. Chiar crezi că trebuie să-ți răspund?

Puțin probabil că după o astfel de întrebare va urma un răspuns afirmativ. Oponentul mai de grabă se va pune pe gânduri dacă merită să se bage într-o astfel de discuție cu o persoană atât de calmă și sigură pe ea. Nu este exclus că acesta își va recunoaște vina și va încerca să-și repare greșeala.

5. Cuvintele tale aproape că m-au rănit

Nu este greu să-ți dai seama că în această replică există o doză bună de ironie. Grosolănia a trecut pe lângă tine și nu ți-a atins sentimetele. Dimpotrivă, asta a oferit o reacție neașteptată.  Probabil oponentul va fi derutat din cauza unui astfel de comportament, întrucât furia naște furie, dar nu e acel caz. Persoana, care poate transforma totul într-o glumă, este invincibilă.

6. Ai perfectă dreptate

Capitulare totală și absolută! După o astfel de reacție discuția nu mai necesită continuare. Focul cuvintelor se stinge, fără să se aprindă bine. Bineînțeles, este destul de greu să înghiți o ofensă, dar uneori e necesar.

7. Cuvintele urâte întotdeauna te însoțesc?

E practic un diagnostic pe care i l-ai pus bădăranului. Probabil asta îl va face să se privească dintr-o parte și n-o să-i placă ce vede. De azi înainte își va revizui limbajul.

8. Râsul este cel mai bun leac

Atunci când ți se fac observații pipărate, mai ales despre fizicul tău, cea mai bună tactică este să pufnești în râs din tot sufletul. Persoana nu va mai dori să-și continue șirul observațiilor. Râsul dezarmează și nimic nu te va mai indispune.

9. Te iubesc atât de mult!

Nu există nimic mai scump decât aceste cuvinte! Cei apropiați au nevoie de aceste cuvinte. Niciun reproș sau nemulțumire nu va mai avea dreptul la viață după rostirea acestor cuvinte calde. Tot răul își pierde sensul și se topește. Orice neînțelegeri dispar, dacă știi să recunoști esența sentimentelor tale!