Ai grijă ce spui! Uite cum 5 fraze simple îți vor schimba viața spre bine

Psihologii sunt convinși că multe dintre lucrurile pe care le face omul sunt dictate nu atât de impulsurile conștientizate, cât de unele motive din subconștient. În această legătură, o importanță majoră o au cuvintele pe care le pronunțăm fără să le conștientizăm aproape în fiecare zi. Iată 5 fraze care ne influențează cel mai mult viața.

Trecutul în loc de prezent

Între frazele „Lupt cu lenea” și „Am început să lupt cu lenea” nu pare a fi o mare deosebire. Timpul trecut însă joacă rolul cheie în acest caz: în prima propoziție pare că tu faci aceeași acțiune neîntrerupt, fără început și sfârșit. În al doiea exemplu, din contra, știi când acțiunea a început, ceea ce indică că a avut loc deja primul succes. Nu degeaba se spune că primul pas este egal cu jumătate de drum.

„Dar” în loc de „Și”

Și iarăși, în context par a nu face mare diferență, dar compară: „Vreau să încep un blog, dar nu știu cum” și „Vreau să încep un blog și nu știu cum”. Primul exemplu conține o contradicție, care semnalizează neatingerea scopului. Al doilea, din contra, arată impedimentul care poate fi depășit.

„Nu voi…” în loc de „Nu pot”

Expresia „nu pot” vorbește clar despre limita resurselor tale și te face să renunți la cee ce ți-ai propus. De exemplu „nu pot face șpagatul”. Altfel sună însă propoziția „Nu voi face șpagatul încă o lună”. Așa nu-ți impui limite și poți învăța să faci ceea ce crezi că nu poți.

„Vreau, așa am decis” în loc de „Trebuie, sunt obligat”

În fraza „Trebuie să fac asta” e atât de multă osândă încât ai crede că ești un sclav. Cu o astfel de atitudine nu vei cuceri mari culmi.  De aceea, înlocuiește-o cu „vreau, am decis” . Simți diferența? Acum nu mai ești sclavul sorții, ci conducătorul.

Uită de fraza „Îi urăsc pe toți”

Cineva te-a călcat pe picior în metrou, vânzătoarea nu ți-a dat restul, șoferul unui taxi a mers cu viteză prin bâltoaca de lângă tine? Fraza „Îi urăsc pe toți” ar fi potrivită aici. Dar îți recomandăm totuși să uiți de ea: este plină de energie negativă. Aceste emoții negative nu sunt productive – ele te vor face să te enervezi, fără să poți acționa. Ce rost are s-o mai zici, dacă nu poți schimba nimic?