Adaugă acest ingredient în apă și fasolea va fierbe de două ori mai repede!

Ce mare lucru e să fierbi niște fasole? Cu toate că nu-i nimic greu, puține femei știu să gătească fasolea ca la carte. Așa cum spune zicala românească: câte bordeie, atâtea obiceie.

Unii spun că fasolea se pune la înmuiat, unii că se pune la fiert în apă rece, unii că se pune în apă clocotită, unii că se schimbă apa de 3 ori, iar alții că se poate fierbe și în oală sub presiune. Fiecare rețetă are farmecul ei, dar pe noi ne interesează cum să o facem mai repede.

Cu ce se fierbe fasolea mai repede?

De regulă, fasolea se fierbe de la 50 de minute pâna la 3-4 ore. Depinde de mărimea boabelor, de soi, de calitatea apei, de vechimea culturii, de foc etc.

La fel ca orezul, fasolea trebuie aleasă, pentru că unele boabe pot fi stricate. Înainte de a pune boabele în apă, se recomandă să fie clătite de câteva ori. Apoi adaugă o parte de fasolea la 5 părți de apă și puțin bicarbonat (1/4 de linguriță la 500 gr de boabe). Bicarbonatul este un ingredient important, care reduce timpul de fierbere.

Dacă în timpul fierberii apa începe să scadă, completează cu apă fierbinte, nu cu apă rece. Din clipa în care apa începe să clocotească, dă focul mic, pune capacul și lasă fasolea să fiarbă încă 4-5 minute. Apoi oprește focul și lasă fasolea să se răcească, fără a scoate capacul.

Cum să fierbi fasolea foarte repede?

Dacă ai foarte puțin timp la dispoziție, dar dorești să mănânci curând o mâncare de fasole, poți pune fasolea direct în apă clocotită și las-o la fiert timp de 50 de minute (o parte de fasolea la 3,5 părți de apă). Nu uita de bicarbonat și nu pune sare în apa în care fierbi fasolea.

De asemenea, nu scoate fasolea imediat din apa fiartă deoarece coaja va avea un aspect neplăcut. Se recomandă să o lași să se răcească complet.

Citește și: 5 greșeli pe care le facem când fierbem orezul: Iată cum trebuie gătit!