Aceste10 tipuri de flori NU trebuie ținute în casă: sunt mai periculoase decât crezi !

Există multe superstiții care demonizează anumite plante de interior, deși, de fapt, nu reprezintă nicio amenințare reală. Un alt lucru sunt florile, care pot fi periculoase datorită caracteristicilor lor biologice. Când le crești, trebuie să fii deosebit de atent, iar dacă în casă locuiesc copii mici și animale, este mai bine să scapi de astfel de plante.

Ce plante nu pot fi ținute în casă 

1. Dieffenbachia 

O plantă spectaculoasă cu frunze în dungi strălucitoare este destul de des folosită pentru grădinărit de interior, deoarece este nepretențioasă. Doar că sucul de Dieffenbachia este otrăvitor pentru oameni și animale. Ajuns pe piele și mucoase, poate provoca arsuri grave. Și dacă îl înghiți din greșeală, poți chiar să obții o umflătură gravă și o inflamație a căilor respiratorii superioare.

2. Azalea

În spatele aspectului frumos al unei azalee înflorite se ascunde pericolul sub formă de andromedotoxină. Această substanță se găsește în flori, tulpini și atinge concentrația maximă în frunzele plantei. Dacă o persoană sau un animal de companie înghite chiar și o frunză mică de azalee, aceasta poate provoca vărsături, creșterea tensiunii arteriale și deprimarea sistemului nervos. În plus, florile de azalee au o aromă pronunțată și pot provoca amețeli și alergii.

3. Monstera

Această liană este extrem de tenace și ușor de îngrijit, dar foarte eficientă, așa că se găsește adesea în case și birouri. Dar dacă ai copii mici sau animale de companie , este mai bine să nu o ții în casă. Cert este că frunzele plantei conțin cristale de oxalat de calciu, care pot provoca iritații ale mucoaselor și alergii.

4. Zamioculcas

Această floare mai este numită și „arborele dolarului”. Nu se știe cu siguranță dacă aduce bogăție în casă. Dar frunzele și tulpinile sale conțin cu siguranță cristale de oxalat de calciu. Ca și Monstera, Zamioculcas este cel mai bine ținut departe de copii și animale. La contactul cu mucoasele, sucul acestuia provoacă durere, arsuri, umflături. Prin urmare, ține floarea departe de bebeluși și animale.

5. Clivia

Atât frunzele, cât și florile roșii strălucitoare ale acestei plante conțin alcaloidul licorina. Provoacă vărsături, diaree și salivație abundentă. Pentru oameni, cel mai mare pericol este concentrația mare de licorină din bulb – utilizarea acesteia poate duce la pierderea conoștinței și paralizie. Dacă animalul mănâncă multe frunze sau flori de clivia, pe lângă vărsături și diaree, se pot observa convulsii, aritmie și o scădere a tensiunii.

6. Oleander

Floarea este rar folosită ca floare de interior și există motive pentru asta. În primul rând, oleandrul are o aromă înțepătoare care provoacă amețeli și dureri de cap . În al doilea rând, toate părțile plantei conțin glicozide cardiace, ceea ce o face toxică pentru oameni și animale. Ingestia frunzelor sau florilor de oleandru poate provoca tulburări în funcționarea sistemului cardiovascular și a tractului gastrointestinal. Și dacă sucul plantei ajunge în ochi, poți orbi complet.

7. Sanseveria

Limba soacrei, sau „coada de știucă”, conține saponine în frunzele sale cărnoase. Pentru o persoană, această floare nu prezintă un pericol deosebit, deoarece pentru otrăvire trebuie să mănânci aproape întreaga plantă adultă. Dar pentru animale, poate fi suficient doar să roadă frunzele de sansevieria pentru a câștiga greață, vărsături sau diaree.

8. Caladium bicolor

Frunzele și tulpinile colorate de Caladium conțin cristale de oxalat de calciu. Dacă mănânci doar puțin din această plantă, poți câștiga o senzație de arsură și durere în gură, salivație abundentă, umflarea buzelor, limbii și gâtului, precum și iritații ale tractului gastro-intestinal. Simptome similare sunt observate atât la oameni, cât și la animale. Și la contactul cu pielea, sucul plantei provoacă dermatită, arsură și mâncărime.

9. Coleus 

Această floare populară nu reprezintă o amenințare pentru oameni. Dar pentru animale, frunzele și tulpinile sale sunt considerate toxice. Chiar și o cantitate mică de suc îi poate face să se simtă rău, să vărsă, să aibă diaree sau să devină depresivi.

10. Croton 

Sucul găsit în frunzele și tulpinile de croton pot provoca mâncărime, arsuri și reacții alergice ale pielii. Simptomele pot fi deosebit de pronunțate la contactul prelungit cu planta – de exemplu, dacă o persoană tunde crotonul fără mănuși. Când este ingerat, sucul acestei flori duce adesea la perturbarea tractului digestiv.

Ce să faci dacă ai în casa ta flori periculoase ? 

– Încearcă să oferi planta altor persoane dacă în casa ta locuiesc copii mici și animale de companie. Dacă acest lucru nu este posibil, pune ghivecele cu flori cât mai sus, astfel încât accesul la ele să fie cât mai dificil.

– În procesul de îngrijire a florilor toxice, în special în timpul tăierii și transplantării, poartă mănuși de unică folosință care trebuie aruncate imediat după toate procedurile. Nu atinge pielea și mucoasele cu mâinile, nu freca ochii și nasul, spală-ți bine mâinile cu apă și săpun.

– Dacă sucul plantei ajunge pe piele sau pe mucoase, clătește zona cu multă apă. Pentru a evita alergiile, poți lua un antihistaminic conform instrucțiunilor.

– Dacă sunt ingerate părți ale plantelor, bea mai multe pahare cu apă și provoacă-ți vărsăturile. Pentru a reduce toate riscurile, consultă imediat un medic.

– În situațiile în care plantele periculoase au fost încercate de copii mici sau de animale de companie, este mai bine să soliciți ajutor medical fără întârziere.

Dar tu ai una dintre aceste plante acasă ? Scrie-ne în comentarii ! De asemenea, dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor !