
Din păcate, ultimii ani ne-au învățat că niciodată nu poți fi sută la sută sigur în ziua de mâine. De aceea, e important să ai un set de alimente de bază în caz de urgență. Dar cum să le alegi ca să rezite mult timp fără să se strice? Simplu, iată câteva produse de care avem nevoie în viața de zi cu zi și care au un termen de valabilitate extins.
1. Pastele făinoase din grâu dur
Pastele făinoase din grâu dur au un termen de valabilitate de la 3 până la 5 ani, față de 12 luni cum au pastele obișnuite. Pentru depozitarea pe termen lung, pastele trebuie turnate într-un recipient de sticlă cu un capac etanș imediat după cumpărare.
2. Orezul
Dacă e păstrat într-un borcan etanș, la temperatura camerei, ferit de lumină și umezeală, orezul alb, sălbatic și basmati va fi la fel de gustos peste 30 de ani ca în ziua în care l-ai cumpărat. Prin urmare, cel mai sigur este să-ți faci provizii de orez.
3. Fasolea uscată
Singurul lucru care le poate strica sunt insectele. În toate celelalte cazuri, leguminoasele au termen de valabilitate nelimitat. De aceea, dacă le păstrezi într-un recipient de sticlă cu capac etanș, ele vor fi comestibile chiar și peste 10 ani.
4. Conservele
Valabilitatea depinde de tipul de carne și de ambalaj. Carnea din conserve de sticlă rezistă 3 ani, iar cea din borcane de fier până la 5 ani. Carnea de porc poate fi păstrată nu mai mult de 3 ani, carnea de vită – până la 5 ani. Conservele de legume rezistă doi ani.
5. Hrișca și lintea
Dacă le păstrezi într-un recipient etanș, într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumină, hrișca și lintea rămân comestibile timp de 12-15 luni. Principalul pericol pentru ele sunt insectele, de aceea trebuie păstrate în recipiente ermetice din plastic, metal sau din sticlă.
6. Mierea
Mierea este este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat, care contribuie la sănătatea sistemului digestiv și întărește sistemul imunitar. Iar peste 100 de ani va fi la fel de sănătoasă ca în prezent.
7. Oțetul și uleiul
Când vorbim de oțet, termenul de pe etichetă este unul formal. Dar dacă vasul nu este etanș, acidul acetic din oțet se poate evapora și va rămâne doar apa, care mai devreme sau mai târziu se va altera. În ceea ce privește uleiul, el se păstrează 18 luni dacă e sigilat și 3 luni după ce e deschis.
8. Laptele praf
Perioada de valabilitate a laptelui praf este invers proporțională cu procentul de grăsimi din componența lui. Cu cât mai puține grăsimi conține, cu atât mai mult își păstrează proprietățile. Laptele praf integral îți va servi doar 2 ani, în timp ce laptele degresat – 20 de ani.
9. Semințele
Când sunt păstrate într-un recipient etanş în frigider, semințele rămân gustoase, comestibile şi sigure pentru a fi mâncate până la un an (dacă nu sunt deschise). Iar cel mai important, acestea își păstrează proprietățile benefice pentru organism.