Aceste 10 obiceiuri te vor ajuta să păstrezi ordinea atât în casă, cât și în viață!

Știai că menținerea curățeniei îți poate schimba viața? Nu ordinea în sine, ci deprinderea de a face curat. Oamenii de știință au demonstrat că dezordinea în casă e una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei.

În plus, gândul că trebuie să-ți petreci orele prețioase din weekend făcând curat este o sursă suplimentară de stres, iar stresul se convertește în tulburări de somn, păr cărunt, riduri și alte “cadouri” ale îmbătrânirii premature.

Când faci curat, te liniștești din punct de vedere mental și emoțional. Ordinea în casă îți ordonează gândurile și emoțiile. Prin urmare, sfatul nostru este să practici cât mai des menajul ca terapie, mai ales că o abordare corectă nu-ți va lua mult timp. Iată ce obiceiuri te pot ajuta în acest sens.

Sfaturi curățenie în casă

#1. Aplică regula celor 20 de minute

Această regulă spune că alocând curățeniei doar 20 de minute pe zi, nu va trebui să-ți petreci tot weekend-ul făcând curat. De regulă, 20 de minute sunt suficiente pentru spăla vesela, a șterge praful și a da cu aspiratorul. Iar dacă respecți această regulă în fiecare zi, nu va trebui să mărești timpul alocat.

Eu folosesc un cronometru, pentru că am impresia că sub presiunea timpului mă descurc mai repede și mai eficient. Iar între-timp, ascult muzică, fapt care face curățenia mult mai distractivă.

#2. Strânge patul

Acest truc cât se poate de simplu, transformă dormitorul instantaneu. Camera imediat pare curată și ordonată. Ba mai mult, savanții au demonstrat că dacă strângi patul dimineața înainte de lucru, productivitatea la locul de muncă crește, deoarece acest gest simplu dă un ton organizat întregii zile.

#3. Toate suprafețele orizontale trebuie să fie curate

Dacă nu ai timp pentru o curățenie minuțioasă, cel puțin șterge praful de pe suprafețele orizontale: blatul de bucătărie, masa de lucru, chiuveta, pervazul, rafturile etc. Ăsta e primul indicator al unei case îngrijite.

Sfaturi curățenie rapidă

#4. Fiecare obiect din casa ta trebuie să aibă propriul loc

Astfel încât în timpul curățeniei să nu te întrebi unde ai putea pune un lucru sau altul. Hainele trebuie să stea în dulap, peria de păr să fie în baie, încălțămintea pe suportul din hol, iar vesela numai la bucătărie. Dacă nu ai loc pentru un anumit obiect, înseamnă că nu ai nevoie de el. Sau alt obiect inutil îi ocupă locul. Prin urmare, ar fi minunat dacă fiecare element ar avea locul său și te-ai debarasa o dată pentru totdeauna de lucrurile de care nu te folosești.

#5. Învață să pui lucrurile de unde le-ai luat

Fiecare obiect are locul său, mai ții minte? Și nu-i o idee bună să distrugi armonia. Regula e cât se poate de simplă: Te-ai folosit – l-ai pus la loc. Indiferent cât de ocupat sau obosit ești, întotdeauna întoarce lucrurile de unde le-ai luat. Astfel nu va trebui niciodată să le cauți. Iar căutarea înseamnă consum inutil de energie, voie bună și nervi.

Sfaturi curățenie generală

#6. Organizează lucrurile de care nu ai nevoie

În mod ideal, ar trebui să scapi de ele. Dar dacă nu ești gata de schimbări radicale, le poți stoca pe toate într-o cutie, ascunsă într-un dulap îndepărtat. Iar când cutia se umple, mai fă o triere. Donează altor persoane lucrurile utile, de care nu ai nevoie, iar cele inutile, trimite-le direct la gunoi.

#7. Unde-s mulți, puterea crește

De ce ai nevoie pentru a face curățenie în casă? În primul rând de voință și determinare. Iar ca acest proces să fie mai simplu, mai rapid și să-ți dea mai puține bătăi de cap, ai nevoie de produse și instrumente de curățenie potrivite. În articolul de mai jos, vei găsi tocmai 10 asemenea “ajutori”.

Citește și: Ghid pentru curățenia locuinței: 10 obiecte indispensabile pentru o curățenie de durată!

Trucuri pentru curățenie în casă

#8. Fă curățenie imediat

Nu aștepta să se adune o groază de rufe murdare în coș, curăță cada imediat după baie, șterge masa și spală vesela imediat după ce ai mâncat, spală cana după ce ai băut, șterge praful de pe raft atunci când l-ai observat etc. Cu cât mai multe sarcini amâni de azi pe mâine, cu atât mai greu îți va fi să le rezolvi în viitor.

#9. Aerisește camera cât mai des

Camera trebuie aerisită în fiecare zi, din cel puțin două considerente. Locuința va mirosi întotdeauna bine. Și acest lucru este benefic pentru sănătate.

#10. Fă o curățenie rapidă înainte de culcare

Fă curățenie în casă cu o oră sau jumătate de oră înainte de culcare. De îndată ce datoria se va transforma în obicei, vei adormi mai ușor, iar dimineața va înceta să mai fie atât de enervantă. Pentru că în loc de muntele de veselă murdară și coșul de gunoi de la bucătărie – vei descoperi o atmosferă plăcută, care îți va da energie pentru întreaga zi.

Citește și: Secretele longevității japoneze: 7 reguli simple care te vor ajuta să trăiești până la 100 de ani!