90% din șoferi nu știu despre acest lucru: Care e durata de viață reală a anvelopelor?

Durata de viață și distanța pe care o poate parcurge o anvelopă, ținând cont de siguranța și securitatea în trafic, depinde de o multitudine de factori: calitatea cauciucului, starea drumului, obiceiurile șoferului, măsura în care acesta are grijă de anvelope, modelul benzii de rulare, condițiile meteo etc.

Când trebuie să schimbi anvelopele?

De regulă, se consideră că anvelopele trebuie înlocuite o dată la 5–8 ani. Dar dacă pe parcursul acestor 8 ani ai făcut doar 5000 de km pe an – sunt oare cei 40 000 de km un motiv suficient de temeinic pentru a te debarasa definitiv de anvelopele existente? Sau dimpotrivă, dacă ai parcurs aceeași distanță timp de un singur an, oare trebuie să le arunci la gunoi?

Citește și: 10 adevăruri despre viață, care trebuie cunoscute de fiecare

Păi, cum până la urmă să aflu pentru câți kilometri sunt proiectate anvelopele automobilului meu? Nu o să-ți vină să crezi, dar producătorii au avut grijă de acest lucru.

Răspunsul se ascunde pe peretele lateral al anvelopei, unde poți să găsești coeficientul de uzură, indicele de aderență al cauciucului pe drum umed și indicele de rezistență la căldură al anvelopei. Marcajele arată în felul următor:

Marcaje anvelope auto

Deși nu par decât niște cifre și litere misterioase, aceste marcaje îți pot fi de ajutor atunci când vrei să cumperi anvelope noi sau să evaluezi starea celor existente. Prin urmare, hai să le descifrăm pe fiecare în parte.

Citește și: Top 10 filme pe care trebuie să le privești neapărat în această viață

Marcajul Temperature – se referă la capacitatea cauciucului de a rezista căldurii și a o disipa atunci când rulează la viteze înalte și temperaturi ridicate. Acesta e urmat de literele A, B sau C. Litera A corespunde celui mai bun scor, litera B – unei rezistențe relativ bune, iar litera C – unei rezistențe satisfăcătoare.

Marcajul Traction – corespunde indicelui de aderență al cauciucului pe suprafețe umede, cu alte cuvinte, capacitatea anvelopei de a frâna pe asfalt ud și beton ud. Acest marcaj e urmat de literele A, B și C (în unele țări și AA, pentru calitate foarte bună). Litera A corespunde celui mai bun coeficient de aderență, iar litera C – celei mai slabe aderențe la frânare.

Durata de viață a anvelopelor

Marcajul Treadwear – reprezintă coeficientul de uzură al anvelopelor. Numărul inscripționat indică gradul de uzură în raport cu un anumit etalon. De regulă, valoarea de referință este 100, care e egală cu aproximativ 48 000 de km parcurși. Cu cât coeficientul este mai mare, cu atât anvelopele se uzează mai greu.

De exemplu, anvelopa din imagine are indicele 280, ceea ce înseamnă că poate să parcurgă o distanță de aproape 3 ori mai mare, până să se uzeze (280/100 * 48000 = 134.400 km). Însă știind cât de bune sunt drumurile din țara noastră, putem să împărțim coeficientul la 2.

Citește și: Gata cu bătaia de cap: 6 sfaturi pentru șoferii care au obosit să facă iar și iar curățenie în mașină

Prin urmare, anvelopele din imagine, pot să parcurgă 67 mii de km în condiții normale. Deci, dacă pe an faci 20 de mii de km, ceea ce ar însemna 10 mii de km pe sezon, anvelopele tale îți vor folosi pentru 6-7 ani, însă nu uita să le monitorizezi în permanență starea, pentru că siguranța este pe primul loc!