Cele 9 reguli ale longevității: Oamenii care le respectă trăiesc 100 de ani

Experții de la Organizația Mondială a Sănătății consideră că stilul de viață influențează nu doar calitatea vieții, ci și durata ei. În urma unui studiu amplu, care a durat 30 de ani, oamenii de știință au identificat 9 obiceiuri care cresc semnificativ șansele de a trăi până la o vârstă înaintată. Iată care sunt ele.

1. Ia-ți un câine

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au un câine trăiesc mai mult și se simt mai bine decât altele. Câinii ajută în lupta cu depresia și singurătatea, reduc nivelul de stres, încurajează mișcarea, elimină senzația de panică și anxietate și cresc nivelul endorfinelor și oxitocinei din organism.

2. Dormi pe săturate

Există un mit conform căruia la bătrânețe oamenii au nevoie de mai puțin somn. Fals. Dacă vrei să fii sănătos, trebuie să dormi. Un somn liniștit, regulat și odihnitor este esențial indiferent de vârstă. Insuficiența de somn crește riscul de moarte prematură cu 50%, te face mai predispus spre boli cardiovasculare cu 47% și mărește de 1,5 ori riscul de accident cerebral.

3. Fii ocupat

Cercetătorii de la American Longevity Project au descoperit că, cu cât oamenii fac mai mult ceea ce le place, cu atât trăiesc mai mult. Dar este foarte important să faci exact ceea ce îți place! O activitate care nu-ți place, dimpotrivă, va provoca stres și îți va afecta negativ sănătatea fizică și psihică.

4. Cântă

Cântatul face bine tuturor, dar în special bătrânilor. Rezultatele anchetei au demonstrat că bătrânii care practicau cântatul în cor au avut mai puține vizite la medic, erau mai puțin predispuși spre depresie, aveau un tonus mai bun, o capacitate pulmonară mai mare, socializau mai bine cu alte persoane și sufereau de mai puține nervozități.

5. Mănâncă curry

O descoperire neașteptată a fost făcută de oamenii de știință din Singapore. Studiind dieta indienilor, ei au observat că cei care au mâncat curry mai des au făcut față testelor intelectuale mai ușor și mai rapid, ceea ce înseamnă că au reușit să-și mențină abilitățile cognitive chiar și la bătrânețe. Totul se datorează turmericului.

6. Fă shopping

Unde-i shopping-ul și unde-i bătrânețea. Și totuși, studiile au arătat că acei oameni care merg regulat la cumpărături au șanse mult mai mici de a muri prematur, și anume cu 28% mai mici decât cei care evită hipermarket-urile. Cumpărăturile stimulează mișcarea, interacțiunea socială și memoria.

7. Fii organizat

Mai multe studii, din diferite țări, au confirmat că oamenii care își planifică viața cu atenție și să nu se bazează pe întâmplare, trăiesc mult mai mult decât alții. Obiceiul de a planifica elimină incertitudinea și sentimentul de anxietate, care apare atunci când avem multe de făcut. De asemenea, planificarea ordonează gândurile și potolește emoțiile.

8. Fă lucruri noi

Orice experiență nouă este binevenită. Fără efort intelectual, dendritele, care asigură funcționalitatea influxurilor nervoase, se contractă sau dispar complet. Experiențele, provocările și ideile noi, dimpotrivă, sporesc capacitatea și elasticitatea rețelei dendritice și îți îmbunătățesc abilitățile cognitive pe termen lung.

9. Meditează

O altă tehnică eficientă este meditația. Meditația sporește cantitatea și densitatea de materie cenușie din zonele creierului responsabile de atenție și procesarea semnalelor senzoriale externe. Deși meditația este asociată cu senzația de împăcare emoțională și relaxare fizică, aceasta îmbunătățește inclusiv și abilitățile cognitive ale persoanei.

Citește și: Zonele albastre – De ce oamenii din aceste zone trăiesc mai mult de 100 de ani?