9 locuri MURDARE din casă, pe care uiți să le cureți când faci curat!

O locuinţă dezordonată este o sursă inepuizabilă de stres și una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei. Iar ordinea, dimpotrivă, ajută la găsirea echilibrului emoțional, îți structurează gândurile și îți potolește emoțiile.

Cercetătorii au demonstrat că zgomotul vizual (dezordinea în casă) demotivează omul și îi slăbește puterea de concentrare. Dar cum se face că deși faci curat în fiecare zi, praful și murdăria nu dispar nicăieri? Răspunsul e simplu – există locuri pe care le treci cu vederea. Hai să vedem care sunt ele.

#1. Perdelele și draperiile

Perdelele sunt un magnet pentru praf. La prima vedere ele par curate, însă aparențele înșeală. Tot praful din cameră și cel care vine de afară se adună pe perdele. Apoi te miri că îți curge nasul, te dor ochii sau strănuți în continuu. Adevărul e că perdelele trebuie spălate de 4-5 ori pe an, deci cam o dată la 3 luni.

Perdelele lamelare sunt punctul vulnerabil al fiecărei case, sunt călcâiul lui Ahile, când vorbim de curățenia unui apartament. Toată lumea uită de ele. Dar nu și o gospodină care ține la confortul său și la confortul celor dragi.

#2. Garniturile de cauciuc de la ușa frigiderului

Garniturile de cauciuc sunt un teren excelent pentru microbi, murdărie și bacterii. E destul să petreci cu degetul peste ele ca să te convingi de acest lucru, dar de multe ori murdăria se vede cu ochiul liber.

Cu toate acestea, oarecum ne-am obișnuit cu ea și nu îi acordăm atenția necesară. Dar vorbim de sănătatea noastră și a familiei noastre. Prin urmare, nu trebuie să o neglijăm, mai ales că pentru a menține garniturile curate, e nevoie de un șervețel umed și 2-3 minute libere pe lună.

#3. Perdeaua de duș

Cea mai simplă cale de a înțelege dacă ai de a face cu o gospodină bună sau nu, e să verifici perdeaua din baie. Dacă perdeaua pentru duș este murdară, nu-ți fă așteptări prea mari. La urma urmei, igiena acestui articol este strâns legată de igiena corpului. Nu poți pretinde că ești o gospodină adevărată atât timp cât mucegaiul și alte depuneri s-au instalat în baia ta.

#4. Suprafețele de sub mobilă

Știți ce ar spune prima soacră ajunsă pe Lună?

– Exact cum mă așteptam, praful de două degete!

Adevărul e că sub canapele, șifoniere, dulapuri, fotolii, comode, aragazuri și frigidere – nu curăță nimeni. Acolo poți găsi monede, resturi de mâncare, colonii de furnici, scame, tone de praf, sâmburi, bijuterii și câteva fărâme de demnitate.

Neglijarea zonelor greu accesibile e periculoasă, în special pentru persoanele care suferă de alergii. Nu vei scăpa niciodată de praf dacă te lenevești să faci curat sub mobilier.

#5. Rosturile de la gresie și faianță

Rosturile de la gresie și faianță se înnegresc cât ai zice pește, mai ales în baie, unde pe chituri se acumulează mucegai și grăsime.

Pentru a curăța rosturile, amestecă 100 de ml de apă cu 100 de grame de bicarbonat de sodiu, până obții o soluție cremoasă, omogenă, asemănătoare cu smântâna și aplică amestecul pe chituri la fel ca în imaginea de mai jos. Lasă soluția să stea timp de 10 minute, după care freacă rosturile cu periuța de dinți până se curăță complet.

#6. Cuptorul cu microunde

Da, nimeni nu o să-l deschidă deliberat ca să verifice acolo. Nici măcar soacra. Dar diavolul se ascunde în detalii și scopul unei gospodine care se respectă e să păstreze ordinea și igiena în casă, nu să creeze senzația de curățenie. Cuptorul cu microunde arată cât de des femeia se apucă de făcut curat.

De altfel, pentru a curăța mai ușor interiorul cuptorului cu microunde, înmoaie un burete în apă, pune-l în cuptor și lasă aparatul să funcționeze timp de 3-5 minute la intensitate minimă. Aburul din burete va înmuia depunerile de grăsime și murdărie de pe pereții cuptorului și îți va fi mai ușor să le îndepărtezi ulterior cu un burete de bucătărie uscat.

#7. Ventilele și sifoanele de scurgere

Cu părere de rău, ne amintim de ele abia când chiuveta se înfundă. Dacă ai fost nevoită măcar o dată să cureți un sifon înfundat (care are un conținut dezgustător), știi bine că nu e bine să lași depunerile să se acumuleze.

Pentru a desfunda o chiuvetă, multe gospodine folosesc geluri scumpe, cumpărate din magazine specializate. Însă există granule care costă de 5 ori mai ieftin și se descurcă cu această sarcină la fel de eficient. De altfel, bicarbonatul de sodiu, oțetul, sarea și zeama de lămâie amestecate cu apă fiartă fac o treaba excelentă împotriva grăsimilor care înfundă chiuveta.

#8. Radiatoarele

Radiatoarele sunt un magnet pentru praf și deseori sunt ignorate de gospodine pentru că sunt greu de curățat. Dar mai bine să o faci periodic, decât să te chinui când se adună mult praf, care poate provoca rinită și alergii.

#9. Covorașul de la intrare

Trebuie să ai grijă și de covoraș. Când l-ai spălat (schimbat) ultima dată? Știai că acesta trebuie spălat săptămânal? Deci nu-i destul să dai cu aspiratorul. Dacă nu respecți această regulă, să nu te mire că praful și gunoiul se vor răspândi încet, dar sigur, prin toată casa ta.

Citește și: De ce să ștergi oglinda cu spumă de ras și încă 9 sfaturi utile în gospodărie!