8 reguli după care se conduc chinezii pentru a economisi banii

Unul din proverbele chinezești spune: „Dacă nu înveți să cheltuiești banii mici, banii mari nu vor veni”. Această afirmație a devenit principiul vieții pentru populația Imperiului Celest.

Nu-i de mirare. Educația și îngrijirea medicală de calitate în această țară necesită costuri semnificative, iar la o pensie pot să viseze numai funcționarii publici. Ce sfaturi oferă chinezii cu referire la economisirea banilor și ce reguli respectă?

1.Economisește bani de la fiecare chitanță financiară

Cetățenii Imperiului Celestial încearcă să păstreze de la 30 până la 60% din salariile lor. Ei urmează acest principiu din momentul primei angajări și până la pensionare.

2.Evită cheltuielile inutile

Sunt rar întâlnite articole de lux în casa unui chinez cu venituri medii. Încăperile sunt mobilate doar cu cele mai necesare lucruri.

3.Negociază întotdeauna și cu toată lumea

În China, este o normalitate să se ceară o reducere de până la 75% pentru un articol. Vânzătorii din această țară acceptă negocierile și fac concesii clienților.

4.Nu te grăbi să locuiești separat de părinți

În Imperiul Celest, aproximativ 60% dintre persoanele care au împlinit majoratul locuiesc în continuare cu părinții. Astfel, tinerii reușesc să economisească mai mult de 20% din bugetul lunar, iar într-un final, își cumpără propria lor casă.

5.Investește bani

Chinezii investesc în acțiuni, obligațiuni, fonduri câte 10-20% din câștigurile lunare. Economiile nu le păstrează acasă „sub pernă”, dar sunt depozitate în conturi de bancă.

6.Alege un stil de viață sănătos

Pentru cei din China, problemele de sănătate sunt un lux rar întâlnit. Cu scopul de a preveni cheltuielile pentru medicamente și servicii medicale, cetățenii Imperiului Celestial renunță la obiceiurile nesănătoase și practică sportul.

7.Analizați cu atenție înainte de a achiziționa ceva valoros

Chinezii nu cumpără electrocasnice fără de a se consulta cu rudele sau cu prietenii. Aceștia achită cumpărăturile numai după confirmarea calității mărfurilor.

8.Începe să economisești pentru pensie încă de la primele tale câștiguri

În China, copiii nu au posibilitate să-și întrețină părinții, deoarece familiile nu au voie să aibă mai mult de un copil. Astfel, aceștia se gândesc la o bătrânețe confortabilă chiar de la vârsta de 18 ani.