7 strategii uimitoare pentru o memorie excelentă: antrenează-ți mintea !

Învață să combini ideile noi cu cele vechi, să găsești răspunsuri fără indicii și să schimbi diferite tipuri de sarcini.

Abilitatea de a învăța este una dintre cele mai importante abilități asociate cu memoria și procesul de memorare. În cartea lor „ Remember Everything ”, Peter Brown, Henry Roediger și Mark McDaniel vorbesc despre strategiile pe care trebuie să le aplici pentru a ține minte mai multă informație. În aces articol vom face o scurtă prezentare a acestora.

1. Recuperarea: Amintește-ți informația din memorie

Cardurile de memorie te vor ajuta în acest sens. Dacă știi că ai probleme cu memorarea unui anumit lucru, scrie-l pe o foaie. În momentul în care vei avea nevoie de acea informație, încearcă să-ți amintești ce ai scris pe foaie.

Această metodă este atât de eficientă deoarece amintirea întărește căile neuronale asociate cu un anumit concept. Rememorarea stă la baza testării. De aceea, examenele de la școală ar trebui să fie nu doar o modalitate de a evalua cunoștințele elevilor, ci și un instrument eficient de învățare.

2. Combinarea cunoștințelor și ideilor noi cu cele vechi

„Cu cât poți explica mai bine legătura noilor date cu ceea ce știi deja, cu atât vei învăța mai bine informații noi și îți va fi mai ușor să le amintești mai târziu”, scriu autorii cărții.

Dacă ești la o lecție de fizică și încerci să înțelegi ce este transferul de căldură, încearcă să faci legătura dintre acest concept cu experiența din viață. De exemplu, s-ar putea să-ți amintești cât de calde s-au făcut mâinile tale de la ceașcă de cafea fierbinte.

3. Intercalarea: alternăm diferite tipuri de sarcini

Îți va fi mai ușor să studiezi un subiect dacă treci de la o temă la alta.

„Intercalarea diferitelor tipuri de sarcini și cunoștințe dezvoltă capacitatea de a distinge între ele și de a evidenția ceea ce este comun între acestea. Lucrul dat te va ajuta mai târziu la examen sau în viața reală, când trebuie să identifici tipul de problemă pentru a alege soluția potrivită pentru aceasta”, explică autorii cărții.

4. Generarea informației: găsește răspunsul fără a aștepta indicii de la alții

Este mult mai probabil să-ți amintești și să memorezi răspunsul dacă ajungi la el singur, decât să fii ajutat de altcineva.  Când vine vorba de cursuri, încearcă să găsești singur răspunsuri la întrebările tale înainte ca profesorul să înceapă lecția. Dacă este vorba de muncă, încearcă să găsești propriile soluții la problemă înainte de a te consulta cu managerul.

5. Reflecție: evaluează ceea ce s-a întâmplat

Acordă-ți câteva minute pentru a evalua cum a decurs întâlnirea sau cum progresează proiectul. Îți poți pune câteva întrebări, de exemplu: „Totul a decurs conform planului?”, „Ce poate fi îmbunătățit?”.

Cercetătorii de la Harvard Business School au descoperit că doar 15 minute la sfârșitul zilei pentru a-ți scrie observațiile și comentariile, sunt suficiente pentru a-ți crește productivitatea cu 23%.

6. Trucurile mnemonice

Folosim astfel de tehnici atunci când ne amintim ceva cu ajutorul abrevierilor, rimelor sau imaginilor. În sine, aceste trucuri nu sunt un instrument de predare. Ele însă ajută la crearea de hărți și diagrame cognitive care facilitează memorarea a ceea ce ai învățat.

7. Calibrarea: determină punctele tale slabe

„Calibrarea reprezintă utilizarea unui instrument obiectiv pentru a scăpa de iluzii și a-ți aduce propria judecată în conformitate cu realitatea”, scriu autorii cărții.

Acesta este un punct important, pentru că toți devenim victimele iluziilor cognitive. Suntem siguri că înțelegem ceva, dar de fapt nu înțelegem nimic sau nu înțelegem pe deplin. Pentru a-ți identifica punctele slabe, parcurge un test sau cere colegilor să-ți comenteze munca.

Dar tu ce metode folosești pentru a memora mai bine ? Așteptăm răspunsurile tale mai jos în comentarii ! Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor !