Femeia după casă se cunoaște: 7 semne care dau de gol o gospodină rea!

De curățenia din casă depinde starea de spirit a familiei. De regulă, femeia e cea care răspunde de ordinea din casă și dacă apartamentul e murdar, (vrem noi sau nu) anume femeia e cea care poartă vina. Nu e o abordare corectă, dar așa stau lucrurile în țara noastră. Prin urmare, încearcă să eviți aceste 7 greșeli.

#1. Prosoapele murdare

Studiile arată că în 7 din 10 cazuri, cel mai murdar loc din baie nu e colțul îndepărtat de sub cadă, ci prosopul cu care te ștergi. Prosoapele sunt un teren fertil pentru microorganisme și bacterii. Microbii adoră umiditatea, transpirația și temperaturile înalte, iar sebumul de pe cap și mătreața le oferă acestora nutrienți.

Pentru a preveni răspândirea bacteriilor, prosoapele trebuie spălate la fiecare 3-4 utilizări. Dar spălarea frecventă deteriorează țesătura. Din aceste considerente, prosoapele trebuie schimbate cel puțin o dată la trei ani. Nu mai vorbesc de prosoapele de bucătărie, care sunt pline de ulei, murdărie și grăsime.

#2. Bureții murdari

În ceea ce privește bureții – contaminarea încrucișată nu a dispărut nicăieri. Și dacă ai în arsenal un singur burete cu care ștergi și masa, și vesela, și chiuveta, și blatul de bucătărie, și podeaua (dacă mai scapi câte o picătură de gem sau albuș de ou) – să știi că vei da de belea.

Milioanele de bacterii de pe chiuvetă cu mare drag vor migra pe burete, care este cald, umed și murdar – numai bun pentru răspândirea activă a lor, iar din burete, în farfurii. De altfel, buretele trebuie dezinfectat în fiecare săptămână și schimbat o dată la 3-6 săptămâni. Studiile arată că după 2 săptămâni, într-un burete de bucătărie pot fi găsite peste 360 de tipuri de bacterii.

#3. Frigiderul urât mirositor

Există o regulă simplă de care trebuie să țină cont fiecare gospodină: Conținutul frigiderului trebuie revizuit în fiecare săptămână pentru a evita alterarea alimentelor și aruncarea nejustificată a produselor expirate.

Dacă obișnuiești să-ți faci provizii de fructe, legume, salate, prăjituri, brânzeturi și alte produse la kilogram, îți sugerăm să le scoți din punguțele maieu și alte ambalaje nesigure, pe care le primești la magazin și să le muți în caserole de plastic sau să-ți iei un aparat de ambalare în vid.

Acest aparat absoarbe aerul din pungile cu produse alimentare și apoi le închide ermetic. În vid, alimentele își mențin prospețimea pentru mai mult timp și nu va mai fi nevoie să arunci resturile de mâncare sau produsele pe care nu reușești să le consumi până la expirarea perioadei de valabilitate. Și nici vorbă de miros neplăcut.

Alimentele au proprietăți diferite și perioade de valabilitate diferite. Prin urmare, pentru a preveni contaminarea încrucișată, cel mai bine e să împarți produsele pe categorii.

Pentru a preveni transferul bacteriilor de la un produs la altul, alimentele deja preparate trebuie ținute mai departe de cele crude, în special de carne și pește. Cu alte cuvinte, brânzeturile trebuie separate de afumături, mezelurile de legume, iar salatele de fructe.

Mai multe despre păstrarea alimentelor în frigider am scris aici: Cum să NU păstrezi alimentele în frigider? 7 greșeli care provoacă mirosul neplăcut!

#4. Vesela murdară

Gândește-te la bacterii, la gândaci de bucătărie, la musculițe, la furnici, la miros, la timp, la energie, la bani. Experiența arată că dacă speli vesela imediat după masă, consumi mult mai puțin detergent, mai puțină energie și mai puțin timp. Iar spălarea este mult mai plăcută.

O locuință dezordonată este o sursă inepuizabilă de stres și una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei. Cercetătorii au demonstrat că zgomotul vizual (dezordinea în casă) demotivează omul și îi slăbește puterea de concentrare. Cu alte cuvinte, mormanul de veselă murdară este un generator de stres, mai ales dimineața, când trebuie să pleci la muncă. Un mod sigur de a începe ziua cu stângul.

În plus, în vede (texte sacre indiene) se spune că dacă lași vesela murdară pe timp de noapte, trebuie să părăsești casa înainte de apusul soarelui (sau să o speli). Cică atrage duhurile rele. Ești sigură că vrei să te pui cu ele?

#5. Perdelele pline de praf

Perdelele sunt un magnet pentru praf. La prima vedere ele par curate, însă aparențele înșeală. Tot praful din cameră și cel care vine de afară se adună pe perdele. Apoi te miri că îți curge nasul, te dor ochii sau strănuți în continuu. Adevărul e că perdelele trebuie spălate de 4-5 ori pe an, deci cam o dată la 3 luni.

Perdelele lamelare sunt punctul vulnerabil al fiecărei case, sunt călcâiul lui Ahile, când vorbim de curățenia unui apartament. Toată lumea uită de ele. Dar nu și o gospodină care ține la confortul său și la confortul celor dragi.

#6. Garniturile de cauciuc de la ușa frigiderului

Garniturile de cauciuc sunt un teren excelent pentru microbi, murdărie și bacterii. E destul să petreci cu degetul peste ele ca să te convingi de acest lucru, dar de multe ori murdăria se vede cu ochiul liber.

Cu toate acestea, oarecum ne-am obișnuit cu ea și nu îi acordăm atenția necesară. Dar vorbim de sănătatea noastră și a familiei noastre. Prin urmare, nu trebuie să o neglijăm, mai ales că pentru a menține garniturile curate, e nevoie de un șervețel umed și 2-3 minute libere pe lună.

#7. Perdeaua de duș murdară

Cea mai simplă cale de a înțelege dacă ai de a face cu o gospodină bună sau nu, e să verifici perdeaua din baie. Dacă perdeaua pentru duș este murdară, nu-ți fă așteptări prea mari. La urma urmei, igiena acestui articol este strâns legată de igiena corpului. Nu poți pretinde că ești o gospodină adevărată atât timp cât mucegaiul și alte depuneri s-au instalat în baia ta.

Citește și: 10 lucruri pe care o gospodină rea le ține în casă, iar una bună le aruncă!