7 plante de interior care vor schimba complet atmosfera din casa ta!

Plantele de interior au un efect benefic asupra calității aerului din locuința ta, purificând atmosfera și împrăștiind în camere o mireasmă plăcută. Cu părere de rău, atunci când concepem decorul interior, selectăm plantele în funcție de atractivitatea vizuală și efectul cosmetic, de rezistență și longevitate, de preț sau mărime și mai puțin de miros.

Dar cu toții uităm că atmosfera cordială în cadrul oricărui spațiu de locuit este dată în mare parte de mirosuri, o mireasmă subtilă și rafinată fiind în stare să creeze un interior neobișnuit de plăcut, în timp ce o aromă mai grea sau copleșitoare poate ține musafirii la kilometri distanță.

Prin urmare, îți propunem să abordezi dilema inteligent și să-ți împodobești casa cu următoarele plante de interior ca să creezi o atmosferă cu adevărat cordială.

1. Arborele de cafea

Această plantă poate fi întâlnită tot mai des în casele diferitor persoane datorită dezvoltării unor soiuri mai compacte cu înflorire abundentă. Aroma acestei tufe din familia rubiaceelor gonește somnolența, înlătură oboseala, sporește creativitatea și capacitatea de concentrație, activizând memoria și gândirea. Bineînțeles, în dormitor sau sufragerie arborele de cafea nu se integrează prea bine, în schimb, la bucătărie sau în colțișorul unde lucrezi poate face adevărate minuni.

2. Mușcata

Multe soiuri de pelargonie (mușcată) se disting printr-o aromă ușoară și delicată, capabilă să învăluie cu prospețime orice încăpere. Mirosul acesteia se intensifică dacă planta este păstrată într-un loc unde pătrund ușor razele solare, iar speciile cu cel mai intens și pronunțat miros sunt cele care au flori de nuanțe închise, bordo sau roșu întunecat.

3. Citricile

Lămâia, portocala, pomelo și mandarinul sunt frecvent crescute în condiții de casă, iar partea bună (pe lângă fructele delicioase) este că toate părțile componente ale acestor plante sunt plăcut mirositoare, începând cu florile și terminând cu lăstarii. Cu o miroznă de o dulceață și un farmec deosebit se poate lăuda mandarinul, dar și restul citricilor cuceresc prin combinații olfactive uimitoare și îmbietoare. Singurul aspect negativ rezidă în faptul că e destul de dificil de creat condițiile necesare pentru înflorirea acestora în condițiile climatice specifice țării noastre.

4. Mirtul

Mirtul este un arbust ornamental mediteraneean, care elimină în aer uleiuri esențiale, generând un puternic efect calmant și antibacterian. La fel ca oleandrul, mirtul are efect sedativ, dar spre deosebire de colegul său, acesta acționează mai subtil și mai puțin agresiv, fiind potrivit pentru majoritatea din noi. Plus la asta, arbustul contribuie la prevenirea răcelii, normalizează activitatea sistemului cardiovascular, înlătură senzația de oboseală și stres, contribuind la atingerea unui echilibru fiziologic și emoțional.

5. Trandafirii

Grație uleiurilor esențiale, aroma îmbătătoare a trandafirilor se face resimțită aproape instantaneu odată cu intrarea casă, dar nu manifestă un caracter agasant. Mirosul de trandafir înflorit ameliorează stresul și oboseala, înlătură nervozitatea, are efecte benefice asupra metabolismului, reduce pofta de mâncare și întărește starea sistemului respirator.

6. Iasomia

Iasomia poate fi crescută atât în grădină, cât și în interior. Diferite specii au arome diferite, începând cu miresme ușoare și abia simțite și terminând cu mirosuri condimentate și intruzive. Pentru casă se potrivesc soiurile cu flori mari, care au o aromă profundă și liniștitoare, nu întâmplător uneori acestea sunt adăugate în ceai.

7. Murraya

O specie nițel mai exotică pentru țara noastră, dar cu un miros ademenitor și pronunțat și flori care înfloresc pe tot parcursul anului. Murraya are un parfum delicat, persistent și neobișnuit, de aia se recomandă să fie păstrată în camerele unde nu petreci prea mult timp.

Indiferent de alegere, nu uita, nu contează doar floarea, ci și locul acesteia. Aromele influențează sănătatea și starea ta de spirit, unele calmând, altele oferind vigoare și putere. Pentru a înțelege cărei camere ce miros i se potrivește, ascultă-ți propriile sentimente.