7 lucruri pe care partenerul n-ar trebui să le ceară de la tine niciodată!

Oricât de tandră, consolidată și transparentă ar fi relația ta, nu uita să respecți limitele personale și dreptul la identitate și intimitate al partenerului tău și nu tolera un comportament invers din partea acestuia, mai ales când jumătatea îți cere:

1. Să treci cu vederea peste crizele sale de furie.

Partenerul tău, categoric nu trebuie să-ți ceară să închizi ochii la comportamentul său agresiv, impulsiv sau irascibil, justificând aceste acțiuni printr-o perioadă dificilă la serviciu, stres sau depresie. Bine, oricine poate fi arțăgos uneori și dacă greșești, în mod normal, îți ceri scuze și asta nu se mai repetă. Dar dacă violența se întâmplă sistemic, să știi că partenerul doar încearcă să transfere vina și responsabilitatea asupra ta și a venit timpul să pui capăt acestei relații.

2. Să renunți la familie și prieteni.

Decizia când, cât și cu cine comunici îți aparține doar ție. Dacă partenerul sau partenera încearcă să te izoleze de familie sau cercul tău de prieteni, acesta este un semn de abuz emoțional. Singurul lucru pe care ți-l poate cere partenerul tău este să petreci mai mult timp cu familia și prietenii pentru a întări legătura cu ei.

3. Să nu mai vorbești despre succesul tău

Reacția firească a unui partener “sănătos” la realizările tale este mândria, fericirea și buna dispoziție. O reacție inversă trădează toxicitatea acestuia și neîncrederea în forțele proprii. Dacă te simți vinovat (ă) și frustrat (ă) atunci când ți se întâmplă ceva bun, e timpul să ieși din acest cerc vicios. Un partener cu sentimente și intenții sincere nu cunoaște invidia și se bucură autentic pentru succesele tale.

4. Să renunți la job și la independența financiară

Permițându-i jumătății tale să facă acest lucru, devii foarte vulnerabil (ă) și dependent (ă) de acesta. Dacă nu aveți aceleași drepturi în ceea ce privește gestionarea bugetului familial, atunci integritatea și viitorul relației voastre trezește mari semne de întrebare.

5. Să rabzi insultele sau comportamentul inacceptabil al familiei sale

Partenerul tău ar trebui să îți ia apărarea în fața prietenilor și a familiei, dacă cei din urmă îți atacă identitatea și îți încalcă dreptul la intimitate.

6. Să te schimbi cardinal

Dacă jumătatea ta îți cere să renunți la convingerile, valorile, ideile și ambițiile tale, ar trebui să-ți pui întrebarea, de ce mai am nevoie de un asemenea partener? Scopul unei relații este ca partenerii să se ajute și să se susțină unul pe celălalt, indiferent de circumstanțe.

7. Să fii intermediar

Spre exemplu, în timpul unei certe de familie, partenerul îți poate cere – “spunei mamei mele să…”, ceea ce te face mediator în relația lor și îl eliberează pe acesta de responsabilitate. Urât și iresponsabil, într-adevăr.