7 greșeli de curățenie pe care le fac chiar și gospodinele cu experiență!

Casa e oglinda unei femei. Ordinea în hol și bucătărie, prosoapele curate și plăcut mirositoare, curățenia în frigider și cuptor, lipsa prafului pe rafturi etc. Toate aceste mărunțișuri scot în evidență o gospodină iscusită. Dar chiar și gospodinele iscusite fac greșeli. Iată 7 greșeli de curățenie pe care le fac chiar și cele mai experimentate gospodine!

#1. Îndepărtarea petelor de pe covor

Frecarea violentă a lor este o greșeală, deoarece petele se vor îmbiba și mai adânc în țesătură. Și chiar dacă îți va reuși să le înlături, țesătura va fi deteriorată.

E mult mai eficient să ștergi petele ușor, cu ajutorul unei cârpe sau a unui burete, după care să aplici puțin detergent pe zona afectată. Așteaptă până fibrele se usucă complet și tratează zona cu un agent de îndepărtare a petelor, nu cu înălbitor!

#2. Spălarea ferestrelor în zile cu soare

Spălatul ferestrelor e o mare bătaie de cap. Parcă mai ieri le-ai spălat, iar astăzi sunt din nou murdare. Praful este insensibil, atât față de ferestre, cât și față de noi.

O gospodină adevărată știe că geamurile nu trebuie spălate în zile însorite, pentru că ele sunt fierbinți, ceea ce înseamnă că detergentul se va evapora mai repede, lăsând depuneri neplăcute pe sticlă. Cel mai bine e să cureți ferestrele pe vreme noroasă.

#3. Folosirea oțetului pentru curățenia zilnică

Multe gospodine șterg mesele, dulapurile, podeaua și alte suprafețe cu oțet, deoarece este ieftin, ecologic și eficient. Oțetul îndepărtează excelent murdăria, asigură un efect antibacterian durabil, iar în casă miroase întotdeauna frumos.

Dar nu uita că oțetul are aciditate sporită și dacă faci abuz de el te poți trezi cu suprafețe deteriorate. Pe termen lung, oțetul poate eroda atât lemnul, cât și suprafețe mai tari, precum marmura, plăcile ceramice sau metalul.

#4. Dezinfectarea greșită a suprafețelor murdare

În primul rând, nu toți agenții de curățare au proprietăți dezinfectante. În al doilea rând, unele suprafețe din casă precum blatul de bucătărie, vasul de toaletă sau clanța ușii trebuie dezinfectate regulat.

Și dacă aplici detergentul pe ele și ștergi imediat cu buretele – efectul este nul. Ca dezinfectarea să fie eficientă, agentul de curățare trebuie aplicat pe suprafața umedă și lăsat să acționeze măcar 5-10 minute. După care, se șterge.

#5. Curățarea suprafețelor cu bureți aspri

Un burete cu textură aspră e bun pentru cada de baie sau pentru grătar, dar nu pentru plastic, sticlă sau laminat. Întotdeauna există riscul de a deteriora iremediabil suprafețele fine.

#6. Lustruirea mobilierului

Produsele de lustruit erau relevante atunci când mobilierul de lemn nu avea acel strat protector de lac. Astăzi, riști să faci mai mult rău decât bine, dacă folosești soluții pentru lustruit mobila.

#7. Prea multe produse de curățare

Dacă folosești prea des și prea multe produse de curățare, riști să deteriorezi țesătura, suprafețele sau produsele pe care vrei să le cureți. Citește atent eticheta fiecărui produs și respectă instrucțiunile specificate pe ambalaj.

Citește și: 7 lucruri pe care o gospodină rea le ține în casă, iar una bună le aruncă!