6 obiceiuri de curățenie ale oamenilor care au mereu casa curată!

O locuinţă dezordonată este o sursă inepuizabilă de stres și una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei. Iar ordinea, dimpotrivă, ajută la găsirea echilibrului emoțional, îți structurează gândurile și îți potolește emoțiile.

Cercetătorii au demonstrat că zgomotul vizual (dezordinea în casă) demotivează omul și îi slăbește puterea de concentrare. Deci nu e bine deloc. Dar ce să facă cei pentru care curățenia este o adevărată corvoadă? Iată 6 sfaturi care le vor da o mână de ajutor.

Sfaturi curățenie în casă

#1. Săpun lichid sau solid?

Lichid, bineînțeles. Cu timpul, săpunul solid se înmoaie, devine vâscos și murdărește totul în jurul său, lăsând urme neplăcute pe chiuveta din baie. În plus, diferența de preț dintre cele două produse s-a estompat și astăzi poți să folosești săpun lichid fără grija banilor cheltuiți. Mai mult decât atât, de ce să nu torni lichidul într-o sticluță frumoasă, cu dozator, care îți va face cochet din ochi de fiecare dată când intri în baie?

#2. Regula celor 20 de minute

Să știi că nu-i neapărat să petreci un weekend întreg făcând curățenie. În epoca contemporană, când suntem super ocupați și muncim intens, a dedica o zi din weekend curățeniei este un sacrificiu demn de un adevărat martir.

Mai bine folosește regula celor 20 de minute. Această regulă spune că alocând curățeniei câte 20 de minute în fiecare zi, nu va trebui să-ți petreci weekend-ul făcând curat. De regulă, 20 de minute sunt suficiente pentru spăla vesela, a șterge praful și a da cu aspiratorul. Iar dacă respecți această regulă în fiecare zi, nu va fi nevoie să mărești timpul alocat.

Sfaturi practice pentru curățenie

#3. Asceza controlabilă

Cei dintre noi care au avut multe fantezii materiale nerealizate în copilărie, au obiceiul prost de a aduna tot felul de bunuri de care nu au nevoie, atunci când ajung la maturitate. Figurine frumoase, veselă de colecție, stilouri, o groază de gadgeturi de care nu se folosesc și, bineînțeles, haine!

Dacă te regăsești în această descriere, e timpul să te împaci cu adevărul dur – aceste lucruri nu îți fac viața mai bună. E doar un mod de a vindeca rănile din trecut, dar într-un final, lucrurile pe care le deţii ajung să te deţină. Ține minte: din această lume vom lua cu noi doar trei lucruri – amintirile, emoțiile și ceea ce am dat altora. Restul este inutil.

Ca să triezi hainele de care ai și nu ai nevoie, încearcă acest exercițiu moral. Pune-ți hainele pe umerașe și agață-le cu cârligul spre ușă. De fiecare dată când folosești o piesă vestimentară, pune-o la loc cu cârligul orientat spre interior. Peste jumătate de an va deveni clar de care lucruri ai nevoie și de care trebuie să te debarasezi.

#4. Distanțează-te

Multe lucruri nu le aruncăm deoarece au o valoare emoțională pentru noi. Dar de câte din ele ai nevoie cu adevărat? De regulă, de niciunul. Ele nu au ce căuta în casa ta. În noua ta casă. Într-o casă curată și ordonată, pentru că nu fac decât să-ți dubleze volumul de muncă la fiecare curățenie.

Ca să te distanțezi emoțional de aceste lucruri, strânge-le într-o cutie și ascunde-le într-un colțișor mai îndepărtat. Peste un timp, îți va fi mai ușor să te descotorosești de o bună parte din ele.

Sfaturi curățenie rapidă

#5. Mașina de spălat vase

Cu toate că producătorii spun altceva, experiența a mii de persoane din întreaga lume arată că mașina de spălat vase este convențional numai pentru vase. Adevărul e că în interiorul ei poți spăla jucăriile pentru copii, încălțămintea ușoară și unele legume (fără detergenți), fără riscul de a o deteriora și fără riscul ca murdăria să pătrundă ulterior în farfuria ta.

#6. Curăță vasul de toaletă fără a te ridica de pe canapea

Nimănui nu-i place să spele toaleta. Dar cineva trebuie să o facă, pentru că un wc murdar este și mai neplăcut. Iar pe deasupra, este periculos, toaleta murdară fiind un teren ideal pentru bacterii și agenți patogeni.

Ca să-ți fie mai ușor, există un truc eficient, testat în timp. Toarnă soluție pentru curățarea toaletei în suportul pentru peria de toaletă. În acest fel, de fiecare dată când te vei folosi de perie, pereții vasului de toaletă vor fi dezinfectați.

Citește și: Ghid pentru curățenia locuinței: 10 obiecte indispensabile pentru o curățenie de durată!