5 trucuri de la bunica, care le vor prinde bine chiar și gospodinelor moderne!

Bunica le știa pe toate. Cum să îndepărteze depunerile de calcar de pe baterii și chiuvete, cum să curețe podeaua, cum să scape de mucegai, cum să prelungească viața unui buchet de flori etc. Fără să folosească detergenți și soluții din magazin. În tinerețe mi se părea amuzant să cureți bateriile de la baie cu lămâie, dar când am încercat, mi-am dat seamă că în zadar am cheltuit o groază de bani pe tot felul de soluții miraculoase, pentru că lămâia face o treabă mai bună. Dar haideți să le luăm pe rând.

Curățarea chiuvetei de bucătărie și a robinetului

Din cauza depunerilor de calcar și a impurităților din apă, pe robinete, baterii și capete de la duș apar urme care se curăță greu, arată urât și facilitează răspândirea bacteriilor. Pentru a scăpa de ele, nu ai nevoie de soluții scumpe și dăunătoare din magazin.

E suficient să tai o lămâie în jumătate și să ștergi suprafețele afectate cu unul din capete. După ce ai tratat zona cu lămâie, șterge suprafața cu un prosop uscat pentru a înlătura definitiv urmele de calcar.

Curățarea pardoselii

Pardoseala din bucătărie e ținta preferată a uleiului, murdăriei și depunerilor de grăsime. Pentru a curăța gresia, dizolvă 200 de grame de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă caldă. După ce se va răci, aplică agentul de curățare obținut pe o cârpă și șterge podeaua cu această soluție. Bicarbonatul îndepărtează excelent murdăria, dezinfectează suprafața și asigură un efect antibacterian durabil.

Pardoseala acoperită cu plăci de teracotă poate fi curățată cu soluție pe bază de lămâie. Vei avea nevoie de o lămâie medie și puțin ulei vegetal. Mărunțește lămâia cu ajutorul unei răzători sau a unui blender. Adaugă 2 lingurițe de ulei vegetal, amestecă bine și lasă soluția în congelator timp de o săptămână. După care prepară o infuzie pe baza acesteia, amestecând soluția inițială cu apă clocotită în raport de 1:2. Cu soluția obținută, poți trata fără griji plăcile de teracotă.

Soluții pentru îndepărtarea mucegaiului

Mucegaiul nu e atât de inofensiv cum pare la prima vedere. Micile pete negre, adunate într-un colț de baie, de fereastră sau de bucătărie, strică aspectul camerei și atmosfera din interior și pot provoca probleme grave de sănătate. Prin urmare, mucegaiul trebuie îndepărtat cât mai curând posibil.

Mai întâi de toate, curăță suprafața cu o perie sau un burete înmuiat în oțet alb. Amestecă 200 de ml de apă cu 300 de ml de oțet de vin alb și toarnă soluția într-un recipient cu pulverizator. Stropește zona afectată și lasă oțetul să se îmbibe timp de 30 de minute. După care, clătește suprafața cu un burete. Nu uita să aerisești camera în fiecare zi. Mucegaiul nu prietenește cu aerul uscat.

Curățare geamuri fără urme

Spălatul ferestrelor e o mare bătaie de cap. Parcă mai ieri le-ai spălat, iar astăzi sunt din nou murdare. Și chiar dacă le speli, te trezești cu urme care arată și mai urât. Ca să le vină de hac fără să lase urme, bunica dilua 300 de ml de oțet în 100 de ml de apă și adăuga câteva picături de soluție pentru spălat vasele.

Amestecul obținut îl turna într-o sticluță cu pulverizator și se apuca de spălat fereastra. După ce difuza soluția pe toată suprafața ei, bunica folosea o racletă pentru îndepărtarea picăturilor mari și ștergea geamul cu o lavetă obișnuită pentru ferestre.

Cum să prelungești viața unui buchet de flori

Ultimul sfat nu ține de curățenie. Este mai mult pentru suflet. Dacă vrei ca florile să-ți bucure ochii și sufletul pentru mai mult timp, nu le ține în apă obișnuită, ci într-o soluție pe bază de oțet. Dizolvă 2 linguri de oțet alb și 3 linguri de zahăr pudră în 500 de ml de apă și păstrează florile în această soluție.

Citește și: Nu mai sunt actuale: 10 trucuri culinare, moștenite de la bunici, care nu funcționează așa cum credeai!