Renunță la ele: 5 lucruri de unică folosință, periculoase pentru om și natură!

Ai auzit vreodată de marea insulă de gunoaie din Pacific? Dacă nu, iată un lucru interesant despre ea. E de trei ori mai mare decât Franța și de opt ori mai mare ca România. Cine se face vinovat? Fiecare din noi.

Problema poluării e una din cele mai discutate la nivel mondial, iar să fii eco-friendly nu mai e un stil de viață pretențios, ci o necesitate. A fi eco înseamnă a respecta mediul înconjurător. Nu se cere atât de mult. Pentru început, renunță la aceste obiecte.

#1. Pungile de plastic

Cu toate că pungile de plastic au fost interzise la nivel european și nu mai sunt întâlnite în magazine, românii nu au renunțat definitiv la ele. Unii le păstrează cu pietate. Ce-i drept, majoritatea au trecut la pungi biodegradabile, dar nici ele nu se descompun atât de repede pe cât ne-am fi dorit.

Potrivit cercetărilor, o pungă biodegradabilă, de grosime medie, se descompune în 3-4 ani. Acum adu-ți aminte câte pungi folosești pe an. Oamenii responsabili au trecut de mult la pungi din materiale textile.

#2. Sticlele de plastic

Încă mai așteptăm până le vine rândul și lor. Deocamdată, pet-urile sunt în afara oricărui pericol și legislația UE reglementează doar reciclarea acestora. Dar cu reciclarea și mentalitatea în România stăm rău.

În medie, la nivel mondial, un om folosește și aruncă o mie de pet-uri pe an; sau 25 de kilograme de plastic. Înmulțește cifra la 8 miliarde și îți vei da seama că insula de gunoaie din Pacific e doar începutul. Nu fi ca ei. Consumă mai puține băuturi carbogazoase (oricum sunt dăunătoare) și ia-ți o sticlă reutilizabilă din sticlă sau oțel inoxidabil.

#3. Paharele de plastic

Cafea în drum spre birou, cafea în timpul pauzei de masă, cafea după muncă, cafea în weekend, cafea în timpul negocierilor – bem prea multă cafea și folosim prea multe pahare. Iar hârtia din care sunt făcute paharele, nu e nici pe departe hârtie.

Ca paharul să reziste la temperaturi înalte, acesta este impregnat cu plastic, prin urmare, nu mai poate fi reciclat. Și nu uita de capacul de plastic, care se descompune aproximativ 500 de ani. Potrivit estimărilor, doar în România, zilnic, sunt folosite circa 40 de milioane de pahare. În condițiile în care, o cana termos reutilizabilă nu costă un pumn de bani.

#4. Paiele din plastic

Un alt atribut indispensabil al cafenelelor și restaurantelor de tip fast-food. O statistică mondială deocamdată lipsește, dar e bine de știut că în SUA sunt aruncate circa 500 de milioane de paie din plastic în fiecare zi.

Dacă vrei sa fii eco-friendly, iar protecția mediului înconjurător contează cu adevărat pentru tine – avertizează ospătarul că nu ai nevoie de pai, fiindcă indiferent dacă îl folosești sau nu, odată ajuns pe masă, paiul oricum va fi aruncat la gunoi.

#5. Șervețelele umede

Boala omului contemporan. În magazine poți găsi șervețele umede pentru instalații sanitare, pentru bucătărie, pentru lemn, pentru sticlă, pentru gresie, pentru oțel, pentru piele etc. Într-adevăr, șervețelele umede sunt nespus de practice și utile, dar folosirea lor are consecințe negative asupra mediului.

Ele sunt fabricate dintr-un amestec de celuloză sintetică și fibre de plastic (poliester sau polipropilenă), ceea ce înseamnă că se descompun timp de câteva decenii. De asemenea, ele sunt impregnate cu ingrediente sintetice care dăunează naturii și omului.

Citește și: Bârfim și judecăm: 25 de obiceiuri toxice, care ne fură energia și timpul!