5 obiceiuri matinale, care ne strică ziua de dimineață. Scapă de ele!

Este foarte important să ne stabilim ritmul corect de dimineață. Există câteva obiceiuri ”nu prea bune” care ne împiedică să o facem. Vom dezvălui care sunt acestea în următorul articol.

Amânarea alarmei

„Ei, încă cinci minute! – ne gândim dimineața. – Sau mai bine 10 sau 15! Și amânăm alarma iar și iar. Cu toate acestea, în acest mod riscăm nu doar să întârziem la serviciu, ci și să ne deteriorăm sănătatea: atât fizică, cât și mentală.

Când oprim alarma și adormim, începe un nou ciclu de somn, care după 10 minute va fi întrerupt de o eventuală alertă. Drept urmare, în loc de odihnă, obținem un somn fragmentat și astfel expunem corpul la stres. Prin urmare, este mai bine să nu amânăm alarma și să ne ridicăm imediat din pat.

Nu ne facem patul

Potrivit expertului în formarea obiceiurilor, Charles Duhigg, dacă faci patul imediat după ce te trezești, ziua ta va fi mai productivă. Este adevărat, nu este pe deplin clar care este cauza și efectul. De asemenea, Charles Duhigg consideră aranjarea patului ca unul dintre obiceiurile fundamentale – cele care duc la schimbări în toate domeniile vieții.

Începerea dimineții cu o cafea

O ceașcă de cafea dimineața pentru mulți s-a transformat într-un ritual, fără de care ziua nu poate începe bine. Neurofiziologii consideră că este mai bine să renunțăm la acest obicei. Dacă avem un regim cât de cât stabil dimineața, nivelul de cortizol crește în sângele nostru – un hormon care, printre altele, ne dă vioșie și ne face mai activi. Prin urmare, chiar nu avem nevoie de efectul revigorant suplimentar al cofeinei.

Vârful eliberării de cortizol are loc între 8 și 9 dimineața. Și ca să nu dezbați procesele naturale, este mai bine să bem prima ceașcă de cafea după nouă și jumătate. Până atunci, trebuie să ne limităm la un pahar de apă, ceai din plante sau orice altă băutură care nu conține cofeină.

Să luăm telefonul în mână imediat după trezire

În așa mod procedează 4 din 5 oameni. Și acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece majoritatea dintre noi folosim deșteptătorul setat în smartphone-ul nostru. Dar apoi, în loc să punem gadgetul la locul său și să ne ridicăm din pat, începem să verificăm poșta electronică, messengerul și să răsfoim știrile.

În așa mod ne pierdem motivația și timpul pe care l-am fi putut dedica sportului, meditației, cărților sau pur și simplu ne pregătim calm pentru muncă.

Pregătirile în întuneric

Toamna și iarna, când orele cu soare se scurtează, trebuie să ne ridicăm când este încă întuneric în afara ferestrei. Și dacă, în același timp, nu pornim iluminarea puternică, creierul va decide că este încă noapte afară și trezirea nu este deloc necesară.

În întuneric, organismul produce melatonină, care ne ajută să dormim. Dimineața după trezire, glandele suprarenale sintetizează cortizolul – este necesar pentru a ne face să ne simțim activi. Echilibrul melatoninei și cortizolului este legat de ritmurile circadiene și asigură cicluri sănătoase de somn/veghe.

Pregătindu-ne de serviciu în întuneric, amânăm producția de cortizol, ceea ce înseamnă că împiedicăm procesul de trezire. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să ne ridicăm din pat și să aprindem imediat o lumină puternică.