5 moduri simple prin care poți înmulți orhideea acasă

După ce învață să le îngrijească corect, după ce le îndrăgesc iremediabil și își doresc să-și umple casa cu orhidee, multe femei se gândesc să încerce să le înmulțească de sine stătător. Și dacă inițial acest lucru pare greu, iar uneori irealizabil, să știi că nu e nimic foarte complicat în acest proces, doar trebuie să te înarmezi cu multă răbdare.

Totodată, trebuie să capeți niște cunoștințe despre particularitățile înmulțirii acestei plante, pe care o să le afli din acest articol.

Orhideea este o plantă epifitică, cu rădăcini aeriene. Te vei întreba dacă poate fi ea înmulțită cu ajutorul segmentelor de rădăcină, de frunză sau prin altă metodă?

Înmulțirea cu pui, în condiții de casă

Cea mai simplă și garantată formă de înmulțire a Phalaenopsisului este să aștepți ca acesta să dea pui. Practic tu nu vei participa foarte mult la acest proces, iar asta înseamnă că nici n-o să-l poți controla.

De regulă, puii apar pe peduncul, după ce se termină perioada de înflorire, dar pot apărea și în zona rădăcinilor. Lăstarul formează mai întâi frunze, după care și rădăcini. În medie, acest proces durează până la șase luni.

Ce trebuie să faci tu? Să aștepți până lăstarul va avea rădăcini de cel puțin 5 cm. Numai după asta îl poți muta în alt ghiveci și îngriji ca de o floare matură.

Cum stimulezi formarea rădăcinilor la pui?

Dacă de la apariția lăstarului au trecut deja 4 luni, iar rădăcinile nu au crescut, înseamnă că trebuie să purcezi la stimularea formării lor.  Este mai simplu să faci asta atât timp cât puiul este atașat de planta-mamă și primește substanțele nutritive necesare, dar nici nu trebuie să aștepți prea mult, pentru că puiul poate să absoarbă de la plantă prea multe substanțe, ceea ce nu e bine, în special, pentru planta matură.

Așadar, vei avea nevoie de mușchi sphagnum – îl găsești în magazinele specializate. Totodată, poți cumpăra și un stimulator pentru formarea rădăcinilor.

Hidratează bine mușchiul cu apă sau cu soluție stimulatoare. Ulterior, fixează-l în locul în care trebuie să apară rădăcini. Pentru ca umiditatea să nu se evapore, înfășoară mușchiul într-o pungă de plastic sau în folie alimentară. Această „construcție” o vei prinde de floare cu ajutorul unui elastic, de exemplu. Este importantt ca punctul de creștere al rădăcinilor să fie lipit de mușchi.

Primele semne de creștere ar trebui să fie văzute în câteva săptămâni.

Cum înmulțești orhideea prin împărțirea tufei

În primul rând, trebuie să știi că această metodă nu este potrivită pentru orice specie de orhidee. De exemplu, Phalaenopsisul – cea mai populară orhidee, are un singur punct de creștere, iar acest lucru face ca metoda respectivă să nu funcționeze în cazul ei.

Speciile Lelia, Lycaste sau Maxillaria pot fi supuse împărțirii.

Și iarăși, procesul nu este foarte complicat. Pregătește un cuțit prelucrat cu alcool și un nou substrat. Scoate planta din ghiveci și împarte-o așa încât fiecare parte să aibă cel puțin câte 3 bulbi întregi. Ai grijă ca tăietura să fie exactă și să eviți infectarea acesteia, altfel riscă să putrezească.

Cum înmulțești orhideea acasă, cu ajutorul butașilor

Această metodă este simplă, dar riscantă. Planta trebuie să fie destul de veche, să aibă ramuri înalte și să aibă multe rădăcini sănătoase. Este potrivită pentru Phalaenopsisul ce are aceste trăsături.

Taie tulpina în bucăți de câțiva centimetri așa încât să cuprindă 2-3 noduri. Tăiturile se prelucrează cu cărbune. Pentru ca aceștia să obțină rădăcini, pune-i într-un vas cu apă, într-un loc luminos și cald. Când rădăcinele vor crește până la 5 cm îi vei putea muta în ghiveci.

Mai există și metoda peduncului, dar este una foarte complicată, fără efect garantat. La fel, orhideea se poate înmulți prin semințe sau în apă. Aceste metode însă sunt destinate mai mult pentru horticultorii experimentați și foarte răbdători, mai puțin pentru amatori.