5 greșeli pe care le facem când fierbem orezul: Iată cum trebuie gătit!

Puține femei știu să gătească orezul ca la carte. Cu toate că nu e nimic complicat, chiar și cele mai experimentate gospodine întâmpină dificultăți la gătirea lui. În mare parte pentru că există multe tipuri de orez și fiecare se gătește în mod diferit.

De regulă, orezul iese comestibil, are un gust plăcut și rămâne un aliment sănătos, dar culoarea lasă de dorit, boabele se lipesc și în mod vădit îi lipsește aroma. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să eviți aceste probleme și să gătești orezul perfect.

#1. Grosimea oalei

Multe gospodine folosesc oale obișnuite atunci când fierb orezul, fără să știe că orezul nu tolerează supraîncălzirea. Iar dacă oala are fund subțire – acest lucru este inevitabil. Prin urmare, alege modele cu fund dublu sau cu fund gros.

O atenție deosebită trebuie acordată capacului. Capacul trebuie să acopere bine oala și să nu sară în sus atunci când presiunea crește. Dacă acest lucru nu este posibil, acoperă-l cu un prosop, pentru a menține aburii înăuntru.

#2. Greșeala clasică

Nu ridica capacul în timp ce orezul fierbe. Iar dacă ai temeri, acest lucru trebuie făcut cât mai rapid. Și nu uita că orezul are nevoie de spațiu ca să se umfle. Prin urmare, alege o oală mai mare sau fierbe mai puțin orez. El poate să-și mărească volumul de 2-3 ori, în dependență de sortiment.

#3. Spălarea

Orezul trebuie spălat și înmuiat în apă înainte de fierbere. Multe persoane, din lene sau din neștiință, trec cu vederea peste această etapă. Acest lucru se face pentru ca orezul să nu se lipească în timpul fierberii și pentru a obține boabe ușoare, pufoase și moi.

De asemenea, prin spălare este eliminat amidonul de pe suprafața boabelor, ceea ce le face mai sănătoase și mai ușor de digerat.

#4. Condimentele

Nu adăuga sare, ulei și condimente cât fierbi orezul pentru că boabele se vor mărunți, se vor lipi și își vor pierde consistența și aroma originală. Sarea se adaugă deja în farfurie, în dependență de preferințele fiecărei persoane.

#5. Proporțiile

Iată proporția divină la gătirea orezului – 1.25 pahare de apă la un pahar de orez. Nici mai mult, nici mai puțin.

Citește și: Ce NU trebuie să faci: 6 greșeli pe care le facem când gătim cartofii prăjiți!