5 greșeli financiare pe care trebuie să le eviți, dacă vrei să trăiești bine la pensie!

Se crede că doar tinerii au probleme cu banii. Dar în țara noastră nu este întotdeauna așa. În România, cele mai mari probleme le au pensionarii, din cauza unor realități economice evidente, dar și din cauza culturii financiare. De regulă, avem probleme cu banii la 60+ pentru că nu am știut să îi gestionăm corect acum 20-30 de ani. Iată 5 greșeli financiare care te pot costa mult pe termen lung.

#1. Nu ai un plan financiar personal

Un plan care să includă obiectivele tale pe termen scurt, mediu și lung și cheltuielile corespunzătoare. Inclusiv, cheltuieli pentru situații neprevăzute, de exemplu – copilul a fost admis la taxă, ci nu la buget cum te așteptai, s-au îmbolnăvit părinții sau te-ai îmbolnăvit tu, ai pierdut locul de muncă, lumea a fost cuprinsă de pandemie etc. Întotdeauna trebuie să ai o pernuță financiară care să-ți permită să nu lucrezi cel puțin 6-12 luni.

#2. Nu faci economii

Chiar dacă ai atins o oarecare stabilitate financiară și nu se prevăd dificultăți financiare pe termen lung, nu înceta să faci economii. Pandemia ne-a învățat că niciodată nu poți fi sută la sută sigur în ziua de mâine. O urgență nu vă va anula cheltuielile curente, din viața de zi cu zi. În continuare va trebui să plătești chiria, comoditățile, să-ți iei de mâncare și chiar să plătești pentru transportul public.

#3. Cheltui toți banii pentru copii

Copiii nu au nevoie de haine super stilate, tone de jucării, excursii în străinătate, petreceri fastuoase de ziua de naștere și gadget-uri de ultimă generație. Pentru că peste 40 de ani copilul (deja adult) își va aminti de serile pe care le petreceați împreună la fotbal. Nu de macbook-ul pe care i l-ai cumpărat de Crăciun. Mai bine păstrează acei bani pentru facultate.

#4. Pui toate ouăle în același coș

Înțelegând că orice investiție financiară este plină de riscuri, bogații au obiceiul de a ține banii pe conturi diferite, la bănci diferite, de a investi în proiecte diferite etc. Ca în cazul în care undeva dau greș, să nu rămână cu buzunarul gol. Îți sugerăm să faci același lucru și tu. Folosirea unui singur instrument financiar este riscantă și periculoasă pe termen lung. Mai bine să pierzi un singur ou, decât să te trezești fără coș.

#5. Plătești mai mult decât trebuie

Să presupunem că te duci în vacanță la mare și îți rezervi un sejur la un hotel All-inclusive, plătind în acest fel pentru sala de sport, pe care nu o vei vizita niciodată, pentru schimbarea zilnică a lenjeriei de pat, ceea ce e ok, dar și pentru terenul de golf unde nu vei juca niciodată sau pentru accesul nelimitat la mâncare, cu toate că nu poți să mănânci non stop. Și nu e vorba numai de recreere. În viața de zi cu zi sunt zeci de exemple când literalmente aruncăm banii în vânt.

Citește și: 10 lucruri pe care săracii le fac mereu, iar bogații nu le fac niciodată!