4 Plante de cameră cu proprietăți benefice, care nu trebuie să lipsească din fiecare casă!

Oamenii de știință ne sfătuiesc: în încăperea, unde oamenii petrec mult timp, trebuie să existe nu mai puțin de trei plante de cameră. Florile trebuie alese nu doar după frumusețe, ci și după utilitate. În apartamente e nevoie de prezența unor plante, care purifică aerul de praf, microbi și substanțe toxice, îl îmbogățesc cu oxigen, îl saturează cu arome benefice și fitoncide.

Ar fi bine să știți, că există plante care vor aduce mai multe beneficii în bucătărie, unde, de regulă, umiditatea este ridicată, este prezent fumul și mirosurile de mâncare. Există plante care ajută la îmbunătățirea atmosferei din birou – ele diminuează influența negativă a radiației electromagnetice de la computer, imprimantă, televizor. Și există plante, care sunt foarte benefice de a fi crescute în dormitor.

1.Chlorophytum

Este campioană printre plantele care îmbunătățesc încăperea. Câteva plante de acest gen sunt suficiente pentru absorbția formaldehidei emise de izolația termică a materialelor sintetice într-un apartament de dimensiuni medii. Iar dacă vei pune carbon activ în ghivecele cu flori, proprietățile de purificare ale clorofitumului vor crește de mai multe ori. De asemenea, acest sanitar distruge bacteriile dăunătoare. Apropo, nu este întâmplător faptul că clorofitumul nu este niciodată afectat de dăunători.

2.Ficus

Are proprietăți fitoncidice, curăță aerul de toxine, de aceea locul lui este în bucătărie sau în camerele în care ferestrele au vederea spre o autostradă aglomerată sau o zonă industrială. Frunzele lucioase de ficus se potrivesc perfect pentru bucătărie: acestea captează cantități mari de praf, dar sunt convenabile de spălat și șters. Ficusul te va ajuta, de asemenea, la umidificarea aerului și la saturarea lui cu oxigen. Planta preferă locurile luminoase, dar nu și razele solare directe. Udare – moderată. În toamnă și iarnă, adesea își lasă frunzele sănătoase din cauza umidității excesive. Prin urmare, proprietarii cu experiență ne sfătuiesc în timpul iernii să nu udăm planta, ci doar să pulverizăm frunzele.

3.Pelargonium (Mușcata)

Se recomandă să fie păstrată în dormitor. Compușii utili produși de pelargonium au un efect calmant, fapt foarte important pentru stres și insomnie. De asemenea, mușcata produce substanțele biologic active care ucid stafilococi și streptococi, dezinfectează spațiile și alungă muștele, astfel s-ar potrivi destul de bine și în bucătărie. În plus, aceasta are proprietatea de a absorbi umezeala și mirosurile, curăță și reîmprospătează spațiile care au un miros „învechit”. Planta nu este pretențioasă și se înmulțește ușor. Practic nu este afectată de boli sau dăunători.

4.Aloe

Noaptea elimină oxigen și absoarbe dioxidul de carbon, așa că locul potrivit pentru ea este în dormitor. Înafară de asta, aloea înlătură electrificarea din apartament. Plus – este o adevărată ambulanță la domiciliu. Frunzele spălate de aloe pot fi aplicate pe o rană care sângerează sau este infectată. Sucul de aloe ajută în cazul durerilor de cap și a răcelii.