3 greșeli pe care le facem când fierbem meiul: Iată cum trebuie gătit!

Puține femei știu să gătească meiul ca la carte. Cu toate că nu e nimic complicat, chiar și cele mai experimentate gospodine întâmpină dificultăți la gătirea lui. De regulă, meiul iese comestibil, dar culoarea și gustul lasă de dorit, boabele se lipesc și în mod vădit le lipsește aroma. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să eviți aceste probleme și să obții un terci perfect.

1. Proporțiile

Multe femei adaugă ingredientele la nimereală, la nivel de estimații. Dar proporțiile contează mai mult decât pare la prima vedere. Dacă vrei să obții un terci delicios și sfărâmicios, ca în imagine, trebuie să respecți raportul dintre cereale și lichide. Pentru terci obișnuit, acesta este o parte de mei la două părți de apă. Pentru terci extra gătit, e o parte de mei la 2,5 părți de apă. Iar pentru un terci vârtos, ca în imagine, o parte de mei la 1,5 părți de apă.

2. Termenul de valabilitate

Meiul e un aliment pretențios, cu termen scurt de valabilitate. Dacă meiul a expirat acum două săptămâni, poți să-l arunci la gunoi, altfel vei obține un terci iute și lipicios. De asemenea, crupele de mei se tem de umezeală și umiditate. Dacă nu le păstrezi într-un loc uscat, nu te aștepta la un terci delicios. Și totuși, dacă ți-ai asumat acest risc și terciul a ieșit iute, poți scăpa de iuțeală dacă amesteci terciul cu apă clocotită curată și scurgi bine apa.

3. Timpul de gătire

Pentru a obține un terci vârtos și consistent, meiul trebuie gătit timp de 20 de minute la foc mic. Dar dacă după 20 de minute ai ridicat capacul și apa nu a fost absorbită complet, mai lasă-l să fiarbă 5 minute. Și nu uita că meiul are nevoie de spațiu ca să se umfle. Prin urmare, alege o oală mai mare sau fierbe mai puțin mei. După gust, se adaugă sare, ulei sau unt. Meiul este bun atât în preparate dulci (cu miere, nuci, stafide), cât și în preparate sărate, pe bază de carne.

Citește și: Contează cum îl dezgheți: 9 greșeli pe care le faci atunci când gătești pește!