2, 5 sau 10? Câte prosoape trebuie să fie în casă și de ce este important să le separăm?

Îți propunem să faci un mic exercițiu și să numeri câte prosoape ai în baie. Ai numărat? Cel mai probabil sunt mai puține decât recomandă specialiștii. Firește că totul depinde de preferințele tale, dar oamenii de știință sunt convinși că pentru o igienă sănătoasă, în casă trebuie să existe un anumit număr de ștergare. Ca să afli de câte articole are nevoie locuința ta, îți propunem să aplici următoarea formulă!

De câte prosoape are nevoie o persoană?

Pentru început, hai să clasificăm prosoapele după destinație. Acesta nu e un moft, ci un must-have al fiecărei persoane, pentru că nu e bine ca bacteriile și micozele de la picioare să interacționeze cu microflora ochilor sau cu alte zone sensibile ale corpului. Prin urmare, în fiecare casă trebuie să existe cel puțin:

– un prosop pentru față;

– un prosop pentru mâini;

– un prosop pentru picioare;

– un prosop pentru întregul corp;

– un prosop pentru igiena intimă;

Teoria sună frumos, dar în practică puțini se pot lăuda cu un arsenal variat de prosoape. Mai cu seamă bărbații, care se descurcă excelent cu un singur exemplar. De altfel, majoritatea persoanelor folosesc două ștergare – unul pentru mâini și unul pentru corp (pentru duș).

Cât de des trebuie să schimbăm prosoapele?

Indiferent dacă folosești cinci prosoape sau numai două, ele trebuie schimbate și spălate regulat, deoarece prosoapele sunt un mediu fertil pentru tot felul de bacterii, care pot provoca diferite afecțiuni pe termen lung. Prin urmare, prosoapele trebuie spălate, uscate și călcate ținând cont de următoarele reguli:

– Prosopul pentru față (de 3 ori pe săptămână);

– Prosopul pentru mâini (de 2 ori pe săptămână);

– Prosopul pentru picioare (de 2 ori pe săptămână);

– Prosopul pentru corp (O dată pe săptămână);

– Prosopul pentru igiena intimă (După fiecare spălare);

De câte prosoape are nevoie o familie?

Dacă extrapolăm rezultatele de mai sus, ajungem la concluzia că o familie modestă, alcătuită din 3 persoane, are nevoie în fiecare săptămână de:

– 6 prosoape pentru corp;

– 9 prosoape pentru față;

– 6 prosoape pentru picioare;

– 2 prosoape pentru mâini (deoarece nu-i neapărat să fie individuale);

– 21 de prosoape pentru igiena intimă;

Dacă adăugăm câteva prosoape pentru oaspeți, reiese că fiecare gospodărie are nevoie de circa 50 de prosoape. Bineînțeles că pentru o gospodărie obișnuită e prea mult și nu avem unde stoca atâtea textile. Și ce facem atunci? Nu ne rămâne decât să optimizăm circuitul acestora.

Cum să optimizăm circuitul de prosoape în casă?

În primul rând, pune prosopul de corp la uscat după ce a ieșit din baie. Ștergarele uscate sunt mai puțin atrăgătoare pentru ciuperci și bacterii.

În al doilea rând, pune prosoapele la spălat după ce le expiră “perioada de valabilitate”. În acest fel, nu vei avea nevoie de 50 de prosoape, ci de 25. Iar dacă respecți aceste reguli, te poți descurca și cu 15.

În al treilea rând, din când în când, șterge-ți fața și mâinile cu șervețele de hârtie.

De ce să schimbăm prosoapele atât de des?

Textilele umede și murdare sunt un teren fertil pentru ciuperci, microbi și bacterii. Iar ele la rândul lor se convertesc în afecțiuni cutanate, alergii, infecții ale mucoasei nazale și ale ochilor. Și-apoi te miri că îți curge nasul, te dor ochii sau strănuți fără motiv.

La câte grade se spală prosoapele?

De regulă, temperatura optimă de spălare este specificată pe etichetă. Cel mai des, prosoapele se spală la 60 de grade Celsius. Această temperatură e suficient de înaltă pentru a distruge o bună parte din microbi și a îndepărta murdăria, fără a deteriora țesătura.

Citește și: De ce să arunci prosoapele vechi de bucătărie, când le poți da o nouă viața? 3 minute și prosoapele sunt ca noi!