11 reguli de etichetă pe care le încalci și nici măcar nu știi despre asta!

Cum să pasezi sarea în timpul unui lunch? De ce să nu ciocnești paharele în timpul unui toast? Ce faci atunci când cineva ține un toast în cinstea ta? Și de ce nu e bine să porți geanta pe umărul drept? La toate aceste întrebări vom răspunde în continuare ca să nu tragi rușinea nici la sală și nici la restaurant!

Reguli de etichetă la restaurant

#1. Nu pasa sarea separat de piper

“Sarea și piperul se pasează împreună. La o masă de sărbătoare, luată la restaurant sau acasă, și cu atât mai mult la un lunch corporativ, dacă cineva te roagă să-i transmiți sarea sau piperul, ele trebuie pasate împreună, chiar dacă interlocutorul ți-a cerut doar una”, susține Maryanne Parker, un consultant în etichetă din California.

#2. Nu te grăbi să iei pâinea din coș

Noi, românii, ne-am obișnuit să mâncăm totul cu pâine. Dar ai puțintică răbdare, cum spunea Caragiale, și servește-i mai întâi pe ceilalți, fiindcă pâine, din fericire, ajunge pentru toată lumea. Oferă pâine celui din dreapta ta, apoi celui din stânga, și abia apoi ia o felie pentru tine.

Reguli de etichetă la masă

#3. Nu ciocni paharele în timpul unui toast

Nu știu cum și de unde a apărut această tradiție, dar în țările occidentale și în societatea înaltă e suficient doar să ridici paharul în semn de respect.

#4. Nu sorbi din pahar după un toast în cinstea ta

Chiar dacă ești tentat, chiar dacă orgoliul tău e gâdilat, chiar dacă apetitu-i mare, abține-te. Să bei din pahar în cinstea ta este un ton rău. Ține paharul în mână, dar nu sorbi din el.

#5. Nu pasa mâncarea cum îți trece prin cap

Mâncarea trebuie pasată în sens invers acelor de ceasornic sau către vecinul din dreapta. E mai ușor să menții ordinea în acest fel. Dar există și o excepție. Dacă persoana din stânga te-a rugat să-i pasezi ceva, de exemplu sarea, nu ezita să faci acest lucru. Dar nu uita de piper.

Reguli de etichetă în afaceri

#6. Fii atent cum te apropii de locul tău

Potrivit lui Gerald Glascock, specialist în etichetă și protocol, trebuie să te apropii de locul tău din partea dreaptă. Tot el ne amintește că nu ai voie să strângi mâna altei persoane, stând pe scaun. Întotdeauna trebuie să te ridici.

#7. Fii atent cum prezinți o persoană

Eticheta relațiilor de afaceri ne învață că atunci când prezinți pe cineva, trebuie să începi cu superiorul, specificând numele și statutul acestuia. De exemplu: Faceți cunoștină cu președintele companiei, domnul Florin X-ulescu, directorul de marketing, doamna Cristina Popescu și asistenta acesteia, domnișoara Adelina Dumitrescu.

#8. Fii atent pe care umăr porți geanta

Geanta trebuie purtată întotdeauna pe umărul stâng sau în mâna stângă. De ce? Ca mâna dreaptă să rămână liberă pentru salut și strângerea mâinilor.

Reguli de etichetă în societate

#9. Ești prea amabil la intersecții

Șoferii de bună credință îi permit din când în când câte unui nefericit să iasă din bucluc. Pentru că solidaritatea e pe primul loc, iar mâine-poimâine, tu poți să fii în locul lui. Dar nu uita că un asemenea gest este periculos și poate crea o confuzie în trafic.

#10. Nu te uita în ochii altei persoane când bei din pahar

Nu ridica privirea în timp ce savurezi băutura. Este etic și practic să privești în pahar. Altfel, interlocutorul tău se poate simți stânjenit.

#11. Gândește-te la cel care vine după tine

Dacă mergi la sală, e etic să ai un prosop cu tine pentru a șterge halterele de sudoare. Totodată, se recomandă să le fixezi în poziție joasă, ca persoana care vine după tine să nu se traumeze încercând să ridice o greutate prea mare.

Citește și: Ce ai voie și NU ai voie să faci: 14 reguli de etichetă pentru femei și bărbați!