10 sfaturi pentru gospodărie de la bunicile noastre, pe care le-ai uitat!

În prezent suntem obișnuiți să căutăm sfaturi utile pe internet, dar generația mai veche și-a folosit propria experiență și a împărtășit-o reciproc. Sfaturile bunicilor noastre sunt utile pentru toți: ne simplifică viața și ne ajută să economisim bani.

1. Călcarea lenjeriei de pat

Acest sfat le va plăcea celor cărora nu le place sau nu consideră necesar să calce bine lenjeria de pat. După spălare, scutură lenjeria bine și pune-o la uscat. În așa mod nu va fi atât de șifonată. După aceasta, călcarea este mult mai ușoară și, dacă nu dorești, poți nici să n-o calci.

2. Aerisirea saltelei și a pernelor

Lumina soarelui nu este doar un bun ajutor la uscarea hainelor. Lumina ultravioletă distruge acarienii și descompune substanțele ce le produc, care sunt alergeni puternici. Bunicile știu că într-o zi fierbinte de vară, saltelele, pernele și păturile trebui scoase la soare pentru a obține o lenjerie de pat proaspătă și curată.

3. Spălarea sticlelor cu gât îngust

Este dificil să speli sticlele dacă nu dispui de un dispozitiv special pentru aceasta. În așa caz te vor ajuta câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu și o mână de orez.

1. Pune în sticlă orezul și bicarbonatul de sodiu, apoi umple o treime cu apă fierbinte;
2. Acoperă gâtul cu mâna și agită energic câteva minute;
3. Varsă conținutul și clătește sticla cu apă.

4. Curățarea metalului

Depunerea de calcar de pe robinete și țevi strică întreaga imagine a băii, chiar dacă faianța și instalațiile sanitare strălucesc. Pentru a scăpa de calcar te va ajuta un șervețel de pânză ușor umezit cu ulei. Pentru a curăța metalul cromat, poți folosi atât uleiul cosmetic, cât și uleiul vegetal. Iar tacâmurile și bijuteriile din argint pot fi ușor curățate cu pastă de dinți.

5. Înlăturarea mirosului din frigider

Mirosul neplăcut poate fi îndepărtat cu ușurință prin crearea unui aromatizator din cafea. Tot ce trebuie să faci este să pui un recipient mic în frigider cu cafea măcinată, care va elimina mirosurile neplăcute. Dacă nu consumi cafea, pur și simplu șterge suprafețele cu o cârpă înmuiată în oțet. Acest truc se potrivește și pentru dulapurile și containerele de depozitare a alimentelor.

7. Reînvierea florilor

Este păcat dacă un buchet cumpărat sau dăruit recent începe să se ofilească. Pentru a revigora florile, scufundă capetele tăiate în apă clocotită timp de 2 minute, apoi taie partea mai întunecată și punele în apă rece. Acest sfat va prelungi durata de viață a florilor cu câteva zile.

Trandafirii, garoafele și crizantemele vor ține mai mult dacă dizolvi în apă jumătate de tabletă de aspirină. Pentru narcise, apa și sarea sunt mai potrivite.

8. Înlăturarea mirosului din hol

Dacă holul se umple cu un miros neplăcut imediat după ce ajungi acasă, este probabil de la pantofi. Partea interioară a încălțămintei absoarbe transpirația, care trebuie îndepărtată periodic. Pentru a face acest lucru, presează bicarbonat de sodiu pe talpă și lasă-l peste noapte, astfel va absorbi toate mirosurile și umezeala. Înainte de a te încălța, curăță bicarbonatul de sodiu cu o perie.

9. Îndepărtarea zgârieturilor de pe mobilier

Poți împrospăta ușor mobilierul din lemn cu o cremă obișnuită pentru încălțămintea din piele: va da strălucire suprafeței și va ascunde abraziunile minore. Nu este recomandată așa metodă pentru blaturile de la bucătărie.

O altă modalitate de a nuanța lemnul este de a șterge zona problematică cu miez de nucă. Cu timpul, zgârieturile de pe lemn vor căpăta culoarea lacului.

10. Lustruirea sticlei

Pentru a face ca paharele, vazele și oglinzile să strălucească ai nevoie doar de o vodca ieftină. Umezește un prosop de hârtie și șterge suprafețele până la strălucire. Această metodă este, de asemenea, potrivită pentru curățarea meselor de sticlă sau a pereților despărțitori.