10 Obiceiuri proaste în bucătărie, pe care nu le vei mai admite de azi înainte!

Nu toată lumea știe că bucătăria nu este cel mai sigur loc dintr-un apartament: în timpul gătitului, omul poate manifesta diverse obiceiuri greșite, pe care nici măcar nu le cunoștea înainte. Unele dintre ele pot fi chiar foarte periculoase pentru sănătate și viață!

1.Pui prea multă mâncare în tigaie

În timpul pregătirii alimentelor este nevoie de răbdare. Pentru a economisi din timp, unele gospodine pun mai multe ingrediente odată în tigaie. Trebuie să ținem cont că rezultatele pot fi imprevizibile!

De exemplu, cartofii nu vor ieși prăjiți, ci aburiți. Același lucru se poate spune și despre carne. Produsele se pot lipi de tigaie și pot apărea și alte probleme legate de mâncare. Este mai bine să petreci mai mult timp în pregătiri, dar în schimb rezultatele nu te vor dezamăgi.

2.Înfierbânți uleiul până începe să iasă fum

De obicei, turnăm ulei în tigaie și așteptăm să se încălzească suficient. Mulți chiar încep să facă altceva în acest timp. Uleiul se prăjește iar noi nici nu atragem atenție. Cu toate acestea nu trebuie să înfierbânți uleiul peste măsură, în caz contrar vor fi emise substanțe nocive și chiar poate apărea un gust neplăcut.

Trebuie să încălzești uleiul atât cât este necesar și să nu admiți să iasă fum. Așteaptă până când acesta începe puțin să șuiere și începe gătitul.

3.Speli carnea înainte de a o pregăti

De obicei, carnea este spălată pentru a înlătura mucusul și alți contaminanți înainte de gătire. Unii aleg să spele carnea chiar în chiuveta de la bucătărie, ca rezultat carnea este contaminată cu bacterii. Trebuie doar să o ștergi cu un prosop de hârtie, de obicei este suficient pentru a înlătura bacteriile periculoase pentru om.

4.Amesteci prea mult aluatul

Pregătind aluatul, mulți îl amestecă prea mult, astfel încât copturile să iasă cât se poate de gustoase, dar nu trebuie să faci acest lucru. Aluatul devine cleios, iar copturile vor ieși grele și uscate. Trebuie să amesteci ușor cu un mixer pentru a obține o masă omogenă, apoi să continui cu mâinile ajungând la consistența dorită.

5.Amesteci prea des

Mulți amestecă în continuu alimentele în timpul pregătirii, pentru ca acestea să nu se ardă, însă asta nu întotdeauna este benefic pentru felul de mâncare. Din cauza amestecatului constant, alimentele nu se prăjesc așa cum ar trebui și se transformă repede într-un terci.

6.Amesteci lichidele fierbinți fără a îndepărta limitatorul din aparatul de amestecat

Pentru unele feluri de mâncare (de exemplu, supe sau piure) este necesar să se amestece lichide fierbinți, însă nu toți știu cum să facă asta corect. Multe aparate de amestecat au limitator în partea de sus: un capac mic care poate fi îndepărtat dacă este necesar. Exact acesta trebuie scos înainte de a amesteca lichidele fierbinți. În caz contrar, datorită aburului în amestecător se va crea presiune și după un timp tot conținutul se va vărsa. Înainte de a utiliza dispozitivul, trebuie să scoți capacul și să închizi orificiul cu un prospo pliat: acesta nu va permite lichidului să se verse în toate părțile.

7.Tai carnea imediat după ce ai scoso de pe grătar

De cele mai multe ori, noi mâncăm carnea imediat după ce am scos-o de pe grătar, însă se pare că nu este corect așa. Trebuie să aștepți cel puțin câteva minute nainte de a o servi. În acest timp, sucurile se vor distribui uniform și, ca rezultat, carnea va fi mult mai gustoasă. Dacă vei tăia carnea imediat, sucul nu va rămâne în carne și se va scurge pe tocător.

8.Folosești tigăile cu acoperire neaderentă la foc puternic

Utilizând tigaia cu acoperire neaderentă, nu trebuie să deschizi focul de la aragaz la maxim, căci astfel se elimină perfluorocarburile atât de nocive. Acestea sunt substanțe chimice care provoacă cancer, boli hepatice și probleme digestive. Dacă intenționezi să folosești o tigaie cu un strat de acoperire neaderent, trebuie să afli ce temperatură recomandă producătorul.

9.Folosești spatule de bucătărie metalice

Nu trebuie să folosești spatulele metalice pentru tigăile cu acoperire neaderentă. În caz contrar, pe suprafața tigăii pot apărea zgârieturi. Aceste deteriorări emit perfluorocarburi, despre care am amenționat mai sus. Optează pentru spatule din lemn, pentru a-ți păstra sănătatea și tigăile din bucătărie.

10.Folosești recipientele rezistente la căldură la foc deschis

Vasele rezistente la căldură se potrivesc perfect pentru a coace în ele. Dacă ai nevoie să prăjești ceva la foc deschis, ar trebui să alegi tigăile din metal. Recipientele rezistente la căldură nu se potrivesc pentru prăjirea la foc deschis, deoarece la încălzirea puternică acestea se pot sparge în bucățele. Este extrem de periculos atât pentru tine, cât și pentru cei care se află prin apropiere.