10 moduri simple și eficiente de a umezi aerul din locuința ta: încearcă-le și tu !

În aerul uscat, bacteriile și virușii sunt mai mobile, ceea ce înseamnă că probabilitatea de a lua diferite boli, cum ar fi virusul gripal, crește. Riscurile sunt reduse semnificativ dacă umiditatea din cameră este între 40 și 60%.

Poți măsura umiditatea aerului folosind un dispozitiv special – un higrometru.

Dacă nu îl ai, utilizează următoarea metodă. Umple un pahar cu apă și pune-l la frigider, astfel încât temperatura lichidului să scadă la 3-5 ° C. Apoi scoate paharul și pune-l în cameră departe de baterii. Observă suprafața de sticlă timp de 5 minute. Evaluează rezultatul astfel:

– Dacă pereții sticlei sunt încețoșați la început și se usucă după 5 minute, aerul din cameră este uscat.
– În cazul în care după 5 minute sticla rămâne ceata, umiditatea este medie.
– Dacă pe pereții sticlei apar șuvoaie, umiditatea crește.

Dacă ai identificat că aerul din încăpere este uscat, utilizează unul dintre următoarele trucuri pentru a restabili nivelul normal de umiditate.

1. Folosește baia

Probabil una dintre cele mai ușoare modalități. Lasă ușa acestei camere deschisă de fiecare dată când faci un duș sau baie. Evaporarea la ieșire va umezi aerul din apartament.

De asemenea, nu poți scurge imediat apa din baie, ci las-o să se răcească mai întâi – cantitatea de abur va crește.

2. Usucă lucrurile în cameră

Un alt mod care nu necesită aproape niciun efort din partea ta. Doar pune uscătorul cu lucrurile spălate lângă calorifer: hainele se vor usca mai repede și aerul va fi saturat de umiditate. Principalul lucru este să nu existe produse de curățare rămase pe lucruri. Altfel vei respira chimie.

3. Fierbe apă în cameră

Tot de ce ai nevoie este un aragaz plus o oală sau ceainic.

Opțiunea 1. Fierbe apa într-o cratiță și apoi pune-o pe o masă sau pe pervaz pentru ca aburul să umezească apartamentul.

Opțiunea 2. Fierbe apa iar apoi las-o la foc mic pentru o evaporare mai lungă.

De asemenea, poți adăuga câteva picături de ulei de eucalipt în apă. Aroma sa este liniștitoare, iar vaporii ucid germenii și reduc riscul de răceală și gripă. În plus, ierburile aromate, batoanele de scorțișoară și alte condimente pot fi aruncate în apă clocotită pentru a face aerul parfumat.

4. Aranjează în întreaga locuință recipiente cu apă

Poți face acest lucru fără fierberea apei. Pur și simplu umple vaze, sticle sau alte recipiente cu apă și aranjează-le lângă sursele de căldură. Dacă adaugi pietre și flori, obții o compoziție frumoasă. Oaspeții, cel mai probabil, nici nu vor ghici că acestea nu sunt doar elemente decorative, ci umidificatoare de aer. Doar nu uita să speli periodic recipientele și să schimbi apa.

5. Începe să crești plante de cameră în apartament

Florile de cameră nu numai că umezește aerul, dar îl și ionizează. Unele sunt excelente și la curățare și dezinfectare.

Următoarele plante oferă multă umiditate:
– nephrolepis (ferigă de casă);
– fatsia;
– cyperus;
– sparmania (tei de cameră);
– ficus;
– dracaena;
– hibiscus.

6. Amenajează un acvariu sau un havuz mic

Ambele elemente decorative vor umezi aerul. Desigur, cumpărarea lor special în acest scop este irațională. Dar dacă dorești să ai un pește sau să-ți decorezi casa cu un mic havuz, ține cont de acest sfat.

7. Folosește un pulverizator sau umidificator

Se umple cu apă obișnuită și se pulverizează cu el întreg apartamentul. Dacă nu-ți permiți să achiziționezi un umidificator, folosește o sticlă de produse chimice de uz casnic. Umple-o cu apă și stropește cu ea prin toată casa. Principalul lucru este să o clătești bine de resturile de produs chimic.

8. Când faci ordine prin locuință, încearcă să faci o curățare umedă

Încearcă să ștergi praful de pe suprafețele camerei și podelele mai des. Apa de pe aceste suprafețe se va evapora treptat și automat va crește gradul de umiditate al camerei.

9. Încearcă să gătești mai des

În timp ce gătești sau fierbi ceva pe aragaz, lichidul se evaporă – și astfel umiditatea din casă crește. Pentru a maximiza efectul, acordă preferință mâncărurilor care necesită o gătire lungă. De exemplu, gătește mai des cereale integrale, supe, compoturi, precum și carne de tocană sau mâncăruri la abur. Un alt truc este să renunți temporar la ceainic electric și să fierbi apa pe aragaz.

10. Crează-ți propriul umidificator

Construcția materialelor improvizate te va salva de aerul uscat. Tot de ce ai nevoie este o sticlă de plastic, un bandaj sau bucăți de bumbac, un cuțit ascuțit, frânghie sau bandă. Adevărat, înainte de a trece la etapa de „producție”, asigură-te că există un loc pe baterie unde poți agăța un dispozitiv de casă.

Taie o gaură de aproximativ 7 x 10 cm în mijlocul sticlei. Îndoaie bandajul sau pânza în două straturi și formează o panglică de aproximativ 0,5 m lungime. Asigură-te că sticla este bine închisă cu un capac și atașeaz-o la baterie folosind bandă sau frânghie (gaura ar trebui să fie sus). Toarnă apă plată înăuntru. Îndoaie panglica de material în jumătate, coboară pliul în sticla cu apă. Și înfășoară capetele în jurul bateriei. Umidificatorul este gata. Principalul lucru – nu uita să torni periodic apă în el.

Dar tu ce metode folosești pentru a umezi aerul din locuința ta ? Așteptăm răspunsurile tale mai jos în comentarii ! Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor !