10 lucruri pe care săracii le fac mereu, iar bogații nu le fac niciodată!

Ai observat că unii oameni sunt mai bogați decât alții, cu toate că muncesc mai puțin? Care e diferența dintre primii și cei din urmă? Sunt oare mai talentați, mai inteligenți sau mai norocoși? Și da, și nu.

De regulă, principala diferență constă în atitudinea lor față de bani și consum. Primii consumă mult mai puțin. Nu întâmplător se spune că oamenii din clasa de mijloc au lucruri, iar cei bogați au bani.

Asta nu înseamnă că oamenii prosperi sunt zgârciți. Ei pur și simplu renunță la cumpărături inutile și distribuie banii înțelept. Iată 10 lucruri pe care oamenii bogați nu le fac niciodată!

#1. Nu își cheltuie toate economiile

“Cheltui mai puțin decât câștig” – acesta e un principiu elementar, pe care bogații nu îl încalcă niciodată. Da, uneori bogații își iau mașini scumpe. Dar numai pentru că își permit. Deci nu e istoria despre Costică și SUV-ul luat în credit sau vacanța în Maldive plătită pe ultimii bani. Oamenii bogați au o cultură financiară bogată. Ei nu cumpără lucruri de care nu au nevoie cu adevărat.

#2. Nu grăbesc lucrurile

O cultură financiară bogată înseamnă pași mărunți, dar siguri. Ei nu se grăbesc să atingă luna de pe cer. Ei știu că o avere imensă nu cade din pod. Deci nu se obține nici repede și nici ușor. Pentru bani trebuie să muncești. Cu răbdare, inteligență și atitudine. Fără căi șmechere și ușoare, care nu duc nicăieri.

#3. Nu ezită să-și plătească datoriile

În general, bogații evită datoriile, decât dacă e vorba de investiții. Și chiar dacă iau bani cu împrumut, încearcă să îi restituie cât mai curând posibil pentru a reveni pe calea stabilității și a prosperității. Bogații știu că acumularea datoriilor e un impediment în calea dezvoltării și încearcă să scape de ele cât mai rapid posibil.

#4. Nu încearcă să cumpere fericirea

Banii nu pot cumpăra fericirea. Case de milioane, mașini de lux și femei ușuratice – toate acestea sunt aspirațiile săracilor. Oamenii bogați știu că ele nu au nici o valoare. Din acest motiv, investesc în dezvoltarea lor intelectuală și spirituală. Banii nu pot cumpăra fericirea, dar pot cumpăra libertatea. Dacă banii sunt principala preocupare a ta, nu vei fi niciodată fericit.

#5. Nu lucrează degeaba

Oamenii bogați nu fac nimic pe degeaba, pentru că timpul lor înseamnă bani. Acest lucru este important nu numai din punct de vedere al psihologiei, ci servește ca instrument pentru dezvoltarea culturii financiare.

#6. Nu-și iau mai multe joburi concomitent

Unii oameni muncesc câte 12-14 ore pe zi și mereu nu le ajung bani. De regulă, oamenii care își iau mai multe joburi o fac din necesitate. Cu alte cuvinte, dacă ești bogat, această necesitate dispare. Mai multă muncă, înseamnă mai multă implicare și mai puțin timp. Mai puțin timp pentru familie, viață și dezvoltare personală.

#7. Nu fac ceea ce nu le place

Viața este prea scurtă pentru a fi irosită cu lucruri pe care urăști să le faci. În plus, o activitate care nu îți aduce plăcere, rareori aduce bani.

#8. Nu se întristează din cauza eșecurilor

Chiar dacă lucrurile merg prost, oamenii bogați continuă să zâmbească. De ce? Fiindcă le-au luat în calcul, iar dacă nu, caută soluții ca să iasă din impas, în loc să se lamenteze. Problemele sunt prietenele mele, spunea Richard Branson, fondatorul companiei Virgin Group, care ieri a zburat în cosmos. Viața este o succesiune de urcușuri și coborâșuri. Pentru a trăi din plin și a-ți valorifica întregul potențial, vei avea nevoie de ambele în egală măsură.

#9. Nu se gândesc la lucruri mărunte

Te-ai întrebat vreodată de ce Mark Zuckerberg se îmbrăca atât de simplu? De ce Warren Buffet a folosit un telefon de 20 de dolari timp de două decenii? De ce Steve Jobs nu își schimba niciodată mașina? De ce Elon Musk și-a vândut casele și doarme într-o casă mobilă pe teritoriul Space X? Răspunsul e simplu – ca să nu se complice. Ca problemele mici să nu îi sustragă de la problemele mari. De la gândirea creativă și creatoare.

#10. Nu pun toate ouăle în același coș

Înțelegând că orice investiție financiară este plină de riscuri, bogații au obiceiul de a ține banii pe conturi diferite, la bănci diferite, de a investi în proiecte diferite etc. Ca în cazul în care undeva dau greș, să nu rămână cu buzunarul gol.

Citește și: Regula 90/10: Un principiu simplu care explică de ce suntem atât de nefericiți!