10 lucruri pe care o gospodină rea le ține în casă, iar una bună le aruncă!

Aproape toate lucrurile au termen de valabilitate. Periile pentru păr sunt bune doar un an, după care trebuie aruncate, iar periuțele de dinți țin doar trei luni, dar le folosim cu anii fără să ne dăm seama că sunt inutile și periculoase. Hai să vedem care sunt acele 10 lucruri pe care o gospodină rea le ține în casă, iar una bună le aruncă!

#1. Pasta și periuța de dinți

Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare trei luni dacă nu vrei să se transforme într-un teren fertil pentru bacterii. Chiar dacă o dezinfectezi – deja după 3-4 luni firele acesteia se deformează și devin periculoase pentru smalțul dinților.

Firele periuței de dinți nu sunt colorate pentru frumusețe. Majoritatea producătorilor adaugă un colorant slab, care își pierde intensitatea atunci când periuța trebuie schimbată. În ceea ce privește pasta de dinți, ea expiră la 6-8 luni după disigilare. Prin urmare, nu cumpăra tuburi foarte mari.

#2. Hârtia igienică

Majoritatea gospodinelor cumpără un bax cu hârtie igienică și îl lasă în baie, habar n-având că și hârtia are termen de valabilitate, mai cu seamă în condiții de umiditate sporită.

Dacă este stocată într-un loc uscat, bine ventilat, ferit de soare, hârtia igienică își păstrează proprietățile pentru 2-3 ani. În wc, o rolă de hârtie igienică se deteriorează în 4-5 luni. Chiar dacă în aparență pare ok, ea devine un adevărat incubator pentru bacterii. Dacă hârtia a prins umezeală, se recomandă să o arunci.

#3. Prosoapele

Studiile arată că în 7 din 10 cazuri, cel mai murdar loc din baie nu e colțul îndepărtat de sub cadă, ci prosopul cu care te ștergi. Prosoapele constituie un mediu foarte fertil pentru microorganisme și bacterii. Microbii adoră umiditatea, transpirația și temperaturile înalte, iar sebumul de pe cap și mătreața le oferă acestora nutrienți.

Pentru a preveni răspândirea bacteriilor, prosoapele trebuie spălate la fiecare 3-4 utilizări. Dar spălarea frecventă deteriorează țesătura. Din aceste considerente, prosoapele trebuie schimbate cel puțin o dată la trei ani.

Nu mai vorbesc de prosoapele de bucătărie, care sunt pline de ulei, murdărie și grăsime.

Citește și: 2, 5 sau 10? Câte prosoape trebuie să fie în casă și de ce este important să le separăm?

#4. Peria de toaletă

Majoritatea gospodinelor nu o schimbă cu anii. Peria trebuie să fie curată. Ceea ce înseamnă că trebuie să o dezinfectezi și să o schimbi regulat. Dezinfectarea se face o dată la 2-3 săptămâni cu detergent pentru vase de toaletă sau cu oțet.

De asemenea, se recomandă să schimbi peria o dată pe an. Ea trebuie să fie suficient de moale pentru a curăța zona de sub marginea vasului de toaletă.

#5. Pensulele și bureții de machiaj

Pensulele trebuie curățate după fiecare utilizare și schimbate o dată la 5 ani, iar bureții la fiecare jumătate de an. E demonstrat științific că circa 30% din iritațiile tenului sunt provocate de instrumente de machiaj murdare.

#6. Buretele de bucătărie

Din păcate, contaminarea încrucișată nu a dispărut nicăieri. Și dacă ai în arsenal un singur burete cu care ștergi și masa, și vesela, și chiuveta, și blatul de bucătărie, și podeaua (dacă mai scapi câte o picătură de gem sau de albuș de ou) – să știi că vei da de belea.

Milioanele de bacterii de pe chiuvetă cu mare drag vor migra pe burete, care este cald, umed și murdar – numai bun pentru răspândirea activă a lor, iar din burete, în farfurii. De altfel, buretele trebuie dezinfectat în fiecare săptămână și schimbat o dată la 3-6 săptămâni.

#7. Tocatorul de bucătărie

Tocătoarele de bucătărie trebuie înlocuite la fiecare 2-3 ani, deoarece cu timpul acestea devin un mediu fertil pentru bacterii și se deformează sub acțiunea continuă a cuțitelor și a apei.

Fisurile negre de pe tocator sunt pline de microbi și bacterii. De pe tocator, ele ajung direct în farfurie. Pentru a prelungi durata de viață a tocatorului de lemn, clătește-l regulat cu oțet alb. Oțetul îndepărtează excelent murdăria, asigură un efect antibacterian durabil, iar tocatorul va mirosi întotdeauna frumos.

#8. Tigaia cu acoperirea non aderentă deteriorată

Când ultima oară ai gătit pe această tigaie? De ce o mai păstrezi? În caz că îți fură hoții tigaia de bază sau se rupe în două peste noapte? În mod evident, nu vei avea nevoie niciodată de ea.

Iar dacă o folosești în fiecare zi, oare nu te-ai săturat? Din punctul meu de vedere e un adevărat calvar. O tigaie nouă nu costă un pumn de bani, dar îți poate servi mulți ani înainte.

De altfel, după deteriorarea stratului non aderent, se eliberează substanța toxică perfluorooctanoat de amoniu, care are un efect negativ asupra glandei tiroide. De regulă, tigăile non aderente se uzează după 3-4 ani.

#9. Periile de păr

Chiar dacă le speli cu regularitate, pe suprafața acestora oricum se acumulează bacterii, care provoacă mătreață și probleme cu părul. Prin urmare, periile de păr trebuie schimbate în fiecare an.

#10. Lenjeria de pat

Patul este un mediu fertil pentru acarieni, ciuperci și bacterii, care provoacă diferite afecțiuni pe termen lung. În afară de asta, așternuturile sunt pline de celule moarte, de sebum, de secreții ale corpului, de praf și, bineînțeles, de transpirație.

În timpul somnului omul secretă circa 100 de litri de transpirație pe an, care transformă patul într-un teren numai bun pentru răspândirea diferitor ciuperci, ce nu vor ezita să migreze pe piele, transformându-se în micoze cutanate.

Ultimele studii arată că atât pernele sintetice, cât și cele cu pene pot ascunde până la 17 tipuri de ciuperci. Prin urmare, vara se recomandă ca așternuturile să fie spălate o dată la 3-4 zile, iar iarna la fiecare 10 zile!

Pernele trebuie înlocuite complet la 2-3 ani, plapumele au durata de viață de la 7 până la 10  ani, în funcție de măsura în care le îngrijești, iar salteaua ține 8-10 ani. Mai multe despre lenjeria de pat am scris în articolul de mai jos.

Citește și: Lenjeria de pat: Ce pericole ascunde și cât de des trebuie schimbată?