10 lucruri de unică folosință, la care trebuie să renunțăm ACUM! Se descompun în sute de ani.

Puteți salva planeta fără a vă compromite confortul. Cu toții folosim produse de unică folosință: cumpărăm cafea în pahare din hârtie în drum spre serviciu, comandăm livrarea alimentelor din magazin în pungi din plastic, aducem apă îmbuteliată la birou, ne ștergem adidașii cu șervețele umede. De multe ori viața acestor obiecte se termină în decurs de 10-15 minute după ce au venit în mâinile noastre. Însă se vor descompune mult mai mult. De exemplu, hârtia va dura între 2 și 10 ani, pungile de plastic vor dura aproximativ 200 de ani, iar ustensilele din plastic vor dura aproximativ 500 de ani.

În acest material v-am pregătit o listă de lucruri, la care ar trebui să renunțăm cât mai rapid ca să le mai folosim:

1.Pungi de plastic
Zeci de pungi de unică folosință pot fi înlocuite cu o singură pungă din material. Poate rezista cu ușurință la greutatea tuturor achizițiilor și va rezista mai mult de un an. Există modele cu imprimeuri amuzante – care înveselesc și ele.

Utilizați pungi de pânză refolosibile în loc de pungi de ambalare. Pot fi folosite pentru depozitarea legumelor, fructelor, nucilor și a altor alimente. Dacă punga se murdărește, poate fi ușor spălată manual sau în mașina de spălat.

2. Sticle de apă
De obicei, sticlele de apă potabilă sunt fabricate din tereftalat de polietilenă, care sunt deseori aruncate l-a întâmplare, cel mai adesea, acestea sunt aruncate pur și simplu în coșul de gunoi cel mai apropiat, fără a mai putea fi duse spre reciclare și a primi o a doua viață.

Un bun înlocuitor este o sticlă de apă reutilizabilă cu un gât de băut, convenabil. Și vara poți lua apă cu tine într-un termos (va rămâne rece chiar dacă afară este cald).

3. Pahare pentru cafea

Dacă credeți că paharele de hârtie sunt inofensive pentru planetă, vă înșelați. Sunt într-adevăr fabricate din celuloză degradabilă, dar din interior sunt acoperite cu polipropilenă, astfel încât pereții să nu se ude. În plus, bisfenolul-A este utilizat în producția de cupe de hârtie, ceea ce este periculos pentru animalele marine.

Nu este necesar să renunțați la cafea sau ceai. Puteți pur și simplu să luați o cană termică cu dvs. și să cereți baristului să toarne cafea în ea. Apropo, în unele cafenele sunt disponibile reduceri pentru băuturile care sunt turnate în recipientul personal. Deci, nu numai că veți ajuta planeta, ci și veți economisi bani.

4. Scutece și tampoane

Aceste articole de igienă au făcut viața mult mai ușoară pentru milioane de femei și părinți tineri, dar sunt la fel de dăunătoare pentru mediu ca și pungile de plastic. Pentru a îmbunătăți situația, nu este necesar să vă întoarceți la hainele de bumbac, care trebuie spălate și călcate la nesfârșit. Trebuie doar să cumpărați scutece refolosibile. Sunt vândute în multe magazine pentru copii.

O alternativă la tampoane este ceașca menstruală. Poate fi folosit până la cinci ani. În plus, puteți cumpăra tampoane refolosibile în farmacii.

5. Pai pentru băut

Unele ecologice oferă vizitatorilor paie metalice sau de sticlă refolosibile, dar acestea sunt disponibile doar pentru băuturile pe care le consumați local. Dacă vă place să cumpărați cafea sau suc, este mai bine să vă cumpărați paie din oțel inoxidabil și să îl purtați cu voi.

O altă opțiune sunt pastele tubulare. Nu pot fi utilizate cu băuturi calde, această opțiune este destul de potrivită pentru sucuri, limonade și ceai cu gheață. De asemenea, pastele în formă de tuburi sunt utile pentru cocktailuri dacă vă decideți să organizați o petrecere ecologică.

6. Șervețele umede
Șervețelele umede conțin fibre artificiale care durează câteva decenii până se descompun. O alternativă sigură pentru natură a fost inventată de mult timp – aceasta este o batistă obișnuită din bumbac.

Dacă trebuie să igienizați ceva, udați-l doar cu gel dezinfectant pentru mâini, care este vândut în orice supermarket sau farmacie.

7. Burete de spălat vase
Buretele de spălat vase nu degradează în mod natural și nu sunt potrivite pentru reciclare. Mai mult, durata lor de viață este de doar câteva săptămâni.

Soluția în acest sens este o mașină de spălat vase. O altă opțiune este o perie din lemn cu peri naturali. Spre deosebire de un burete, acesta nu absoarbe mirosurile și va ține mai mult de un an.