Nu te certa niciodată cu proștii: 7 citate îndrăznețe scrise de Mark Twain care îți vor da de gândit

„Dumnezeu l-a creat pe om pentru că a fost dezamăgit de maimuță. După aceea, a abandonat alte experimente.”

Viața lui Mark Twain cu greu poate fi numită calculată, mai degrabă, a fost ca un roller coaster – o serie de suișuri și coborâșuri. Moartea timpurie a tatălui și a fraților săi, căutarea de sine, o serie de mișcări și o schimbare nesfârșită de profesii, vise mari, faliment, succese și eșecuri în creativitate.

Viața lui Twain a fost mângâiată și biciuită în același timp. Și în apropiere erau oameni a căror psihologie și morală scriitorul le-a studiat cu atenție, astfel a reușit să scrie mai multe idei care ne pot fi de folos în această perioadă:

„Nu te certa niciodată cu proștii, ei te vor trage în jos la nivelul lor și te vor bate cu experiență!”

De ce sunt atât de populare talk-show-urile politice? Pentru că oamenii vor momente incendiare, vor un duel verbal și ceartă. Vor să existe un câștigător și să fie mândri de acesta, și să bată joc de cel învins. Sau poate vor să simpatizeze cu el.

Oamenii inteligenți evită argumentele pentru că înțeleg că fiecare are propriul adevăr, iar adevărul este întotdeauna undeva la mijloc. Nu vei vedea niciodată o persoană deșteaptă făcând spume la gură demonstrând ceva altuia, decât dacă a fost plătit pentru asta de oamenii de la TV. Așa că trageți propriile concluzii.

„Există un toast vechi, remarcabil prin frumusețea sa: „Când urci spre vârful succesului, ai grijă să nu întâlnești un prieten pe drum.”

Un străin, dacă este invidios, o va face într-un mod detașat, superficial. Poate chiar visează că faima și banii vor cădea asupra lui. Dar un prieten, ca persoană apropiată, oarecum asemănătoare cu tine, care se află pe picior de egalitate, nu va putea întotdeauna să găsească în sine resursele interioare pentru a supraviețui succesului altcuiva.

Resentimentul și zgârcenia îi va acoperi ochii. Iar el, profitând de încrederea pe care o ai în el, va găsi cu ușurință modalități de a vă face rău. Rudele sunt cele care invidiază mai mult decât alții.

„Dacă vei salva un câine de pe stradă și îl vei hrăni, nu te va mușca niciodată. Aceasta este diferența dintre un câine și un om.”

Oamenii mușcă uneori mai rău decât animalele prădătoare. Și te pot înțepa cu otravă mai puternică decât reptilele. Prin urmare, nu faceți atâtea lucruri bune, până când nu vi se cere în mod convingător să faceți acest lucru. Și atunci, să nu vă așteptați la feedback.

„Evită-i pe cei care încearcă să-ți submineze încrederea în sine. Acest lucru este caracteristic oamenilor mici. O persoană grozavă te va face să simți că și tu poți deveni minunat.”

Aici este necesar să distingeți critica rezonabilă de dorința unei persoane de a vă călca în picioare respectul de sine.

„Este mai ușor să păcălești oamenii decât să-i convingi că sunt păcăliți”.

Este dificil pentru o persoană să recunoască că nu are dreptate, așa că nu-ți bate joc de greșelile altora. Pentru început, încearcă să trăiești atât de inteligent încât să nu fii păcălit niciodată. Dar vreau să vă avertizez că: nimeni nu a reușit încă.

„Și stau cu spatele unul la altul, fiecare crezând că a câștigat, fără să-și dea seama că amândoi au pierdut”.

Construirea unei relații egale cu oamenii este aceeași artă ca și construirea unei case, ca și pictarea unui tablou sau ca și coacerea unei prăjituri delicioase. Dacă rezultatul comunicării tale sunt certurile, scandalurile și despărțirile, atunci nu ai dobândit priceperea potrivită de a comunica, prăjitura ta se va arde, iar casa ta va fi distrusă. Trebuie să îmbunătățești acest aspect.

„Dacă ai nevoie de bani, mergi la străini; dacă ai nevoie de un sfat, mergi la prietenii tăi; iar dacă nu ai nevoie de nimic, mergi la rudele tale.”

De ce? Pentru că banii vor strica cele mai bune relații de familie, iar sfaturile care vi se vor da se vor dovedi a fi subiective. În mod ideal, învață cum să câștigi bani și să dai sfaturi. Lasă oamenii să vină la tine, nu tu la ei, cu mâna întinsă și cu ochii plini de lacrimi.