Vrei să trăiești până la 100 de ani? Reține imediat aceste 7 reguli ale longevivilor

Japonia este țara în care trăiesc cei mai mulți logevivi. În prezent, acolo sunt mai mult de 30 de mii de oameni ce au vârsta de peste 100 de ani. De ce japonezii ajung la o vârstă atât de înaintată și cum să le repetăm experiența?

Pentru a trăi mulți ani, simțidu-te bine și armonios, trebuie să respecți un set de reguli. Nu contează ce vârstă ai acum. Dacă vei începe să le respecți, vei porni pe calea sănătății, fericirii și a longevității.

1. Fă mai multă mișcare

Bunicii japonezi merg pe jos cel puțin o oră pe zi și se ocupă de treburi casnice nu foarte grele, de aceea sunt mai puțin predispuși la atacuri de cord sau cerebrale. Activitatea fizică îi împiedică să adune kilograme și îi ajută să lupte cu infecțiile.

Mai mult ca atât, se știe foarte bine că aerobica și exercițiile la sală reduc riscul de cancer și diabet. În timp ce lipsa activității, reduce speranța de viață cu 4 ani. De aceea, fă cât mai multă mișcare, practică gimnastica matinală, mersul cu bicicleta, alergatul, înotul sau dansurile.

2. Uită de supărări

Este greu să uiți răul pe care ți l-a făcut cineva. Să-ți schimbi atitudinea e o muncă foarte grea. Ura, durerea, dorința de a te răzbuna – sunt emoții suficiente pentru a te lipsi de bucuria vieții. Dacă răufăcătorul ți-a distrus echilibrul emoțional, consideră că a câștigat.

Iertarea este un mit, întrucât în interior oricum rămâne durerea și simțul nedreptății. Pentru a te vindeca, nu este necesar să ierți persoana care te-a rănit. Oamenii sănătoși spiritual nu iartă pe nimeni, pentru că nu acuză pe nimeni. Nu există vreun sens să te superi pe grindina care ți-a lovit mașina sau pe colțul dulapului de care ți-ai lovit piciorul.

Una dintre învățămintele străvechi ale medicinei chineze spune: „Eliberează-te de toate gândurile grele, încearcă să-ți păstrezi calmul și optimismul, fii respectuos, întărește-ți organismul și consolidează-ți rațiunea. Așa poți trăi până la o sută de ani.”

3. Comunică mai mult

Cea mai comună problemă a bătrânilor este faptul că ei petrec mai mult timp în fața televizorului decât, comunicând cu oamenii. Oamenii în vârstă s-au blocat în gândurile despre problemele și bolile pe care le au. De ce să nu ne inspirăm de la japonezi? Nici la ei nu e totul perfect, dar ei zilnic petrec timpul cu prietenii, rudele, vecinii sau colegii de serviciu.

În compania unor oameni agreabili, omul primește suficientă atenție și atitudine binevoitoare. Asta le îmbunătățește dispoziția și starea psihică, ceea ce le influențează pozitiv sănătatea.

4. Dormi suficient

Somnul este necesar pentru recuperarea puterilor și sănătatea psihică. Aunci când cineva doarme rău, el nu-și restabilește puterile pentru ziua următoare. Iar cu un deficit de somn, nu putem vorbi de viață lungă. Totodată, anii pot fi furați și de excesul de somn.

Psihiatrii recomandă să dormim 7-8 ore pe zi și la fel de important este să dormim bine. După trezire persoana trebuie să simtă un flux de energie și nu oboseală. Pentru a dormi bine, deconeactează televizorul și computerul cu câteva ore înainte de somn, aerisește camera și bea un ceai de plante.

5. Alimentează-te corect

Vârstnicii nu trebuie să mănânce la fel ca tinerii. Japonezii în vârstă nu consumă carne, pentru că o consideră grea și dăunătoare. Se permite doar carne albă de 2-3 ori pe săptămână, iar produsele din făină albă sunt, în general, interzise. Japonezii de vârsta a treia  nu consumă mai mult de o linguriță de sare pe zi și nu consumă mâncare fierbinte, pentru că provoacă cancer de stomac.

Ei renunță la dulce pentru că acestea au legătură directă cu diabetul și atacul cerebral. În meniul unui longeviv găsești multe fibre, luate din cereale, fructe și legume proaspete.

6. Învață și dezvoltă-te

Numeroase studii au arătat că trăiesc mai mult cei care comunică, călătoresc, muncesc, își antrenează creierul sau studiază noi limbi străine. Pentru a nu îmbătrâni prematur, încetează să te gândești și să trăiești din inepție. Nu lăsa ca fiecare zi să fie la fel ca precedenta. Creierul are permanent nevoie de informație nouă pentru prelucrare – așa ieși din rutină. Citește cărți în fiecare zi și fă-te prieten cu tehnologiile noi, nu e atât de greu cum crezi.

7. Fă-ți planuri

Atunci când copiii devin maturi, majoritatea părinților aleg calea bătrâneții și ramolirii. Acesta este un mod de gândire greșit, după care omul nu mai este preocupat de condițiile grele de viață. Cercetătorii au descoperit recent că oamenii ambițioși ajung să trăiască până la 90 de ani și se îmbolnăvesc mai rar decât cei care nu au scopuri și planuri.