Suplinește în acest mod deficitul de serotonină și devino mult mai fericit

Bucuria poate fi diferită. Există bucurie calmă și luminoasă, care ne oferă o fericire caldă și există bucurie înflăcărată, plină de plăceri și euforie. Aceste două bucurii sunt generate de doi hormoni diferiți. Euforia se datorează dopaminei, iar bucuria caldă și liniștită – serotoninei.

Pentru început, trebuie să precizăm că serotonina nu este un hormon, ci un neuromediator al creierului, o substanță care transmite impulsuri între celulele nervoase. El se transformă în hormon după ce ajunge în sânge.

Unde se conține serotonina?

Serotonina este prezentă în multe dintre organele interne ( intestin, mușchi, sistem cardiovascular ș.a.) însă cea mai mare parte se găsește în creier, unde influențează activitatea celulelor și transmite informația dintr-o parte a creierului în alta. Serotonina reglează activitatea celulelor care răspund de memorie, dispoziție, comportament social, productivitate, atenție și apetit sexual.

Dacă în creier este insuficientă serotonină, simptomele sunt – dispoziția proastă, anxietatea, oboseala, lipsa de concentrare, a interesului față de sexul opus, depresia. Deficitul de serotonină se manifestă și atunci când avem gânduri sau dorințe obsesive și chiar îngrozitoare.

Psihologii știu că uneori problemele psihice necesită implicare în chimia organismului și nu pot fi rezolvate doar prin discuții.

Dacă e să creștem nivelul de serotonină, persoana scapă de depresie, iese din blocajul psihoemoțional și în loc de probleme are o dispoziție bună, mai multă energie și bucurie de viață. În acest mod, putem spune că serotonina este un antidepresiv.

Cum ridicăm nivelul de serotonină?

Cea mai simplă și accesibilă metodă este să petrecem mai mult timp la soare sau să avem o casă iluminată din belșug.

O altă metodă ieftină este să începi să ai grijă de postura corpului. Spatele încovoiat sau ghebul provoacă scăderea nivelului de serotonină și apariția sentimentelor de rușine sau vină. În timp ce o ținută dreaptă duce la ridicarea nivelului de serotonină, ceea ce îmbunătățește nivelul de autoapreciere și dispoziție.

A treia metodă de suplinire a deficitului de serotonină este consumul de produse care determină producerea serotoninei în organism. Aceasta nu se găsește în produse. În alimente se conține aminoacidul triptofan, care duce la producerea serotoninei în corp.

Cel mai mult triptofan se găsește în cașcavalul dur, după care în cel topit. De asemenea, se mai conține în carne slabă, ouă, linte, ciuperci, fasole, brânză, crupe de grâu și hrișcă.

Dacă ai un deficit de serotonină este indicat să consumi și alimente bogate în vitaminele din grupul B. Acestea se conțin în ficat, hrișcă, ovăz, frunze de salată și fasole. O să ai nevoie și de produse bogate în magneziu: orez, prune, caise, dovleac, portocale.

Pe lângă o alimentație corectă, ridicarea nivelului de serotonină este provocată și de activitatea fizică. Fă zilnic cel puțin 20 de minute de mișcare sub formă de activități care îți aduc plăcere ( de exemplu, alergat, înot sau dans) și în scurt timp dispoziția se va îmbunătăți. Dacă nu-ți place sportul, măcar mergi cât mai mult pe jos.