
Piele netedă și strălucitoare, păr lucios și mătăsos, buze voluminoase și sprâncene îngrijite frumos. Autorii de șiretlicuri și sfaturi de frumusețe ne promit marea și sarea, luna de pe cer, tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.
Să fie oare așa? Uneori da, alteori nu. N-ai cum să știi până nu încerci. Dar ca să adăugăm un pic de certitudine în toată această cacealma, astăzi vom dezminți cele mai populare mituri despre frumusețe.
Mituri despre frumusețe
Mitul #1. Machiajul dăunează tenului
Deci să fie clar. Nu machiajul dăunează tenului, ci modul cum îl aplici. Contează să respecți proporțiile și tehnice de aplicare și înlăturare a lui. De exemplu, dacă nu te demachiezi înainte de culcare, nu ar trebui să te mire că ai fața inflamată. Pudra și fondul de ten îți vor înfunda porii, provocând puncte negre și comedoane.
Mitul #2. Dacă un produs cosmetic are eticheta „hipoalergenic”, înseamnă că este inofensiv
Această etichetă marchează absența alergenilor populari, de exemplu, alcoolul. Prin urmare, dacă nu ești sigură ca un anumit produs nu conține acea componentă specifică care îți poate provoca o reacție adversă, mai bine să nu-l folosești. Paza bună trece primejdia rea.
Mitul #3. Cremele hidratante scapă de riduri
Prejudiciul a fost deja făcut, degeaba te strădui. Cremele hidratante, măștile, uleiurile nu scapă de riduri, în schimb previn apariția acestora. Compușii din loțiuni nu pătrund adânc în dermă, prin urmare, nu pot netezi pliurile cutanate existente. Dar îmbunătățesc starea stratului superior al pielii feței. Prin urmare, dacă dorești să menții netezimea și elasticitatea pielii pentru mai mult timp, folosește crema cât mai des!
Mitul #4. Pielea se adaptează la componența produselor cosmetice pe care le folosești și acestea își pierd eficiența în timp
Nu este adevărat. Dacă un anumit produs te ajută, continuă să-l utilizezi. Oamenii schimbă produsele în căutarea unui rezultat mai bun. Nu pentru că cele existente aduc rezultate proaste. Dacă produsul într-adevăr și-a pierdut eficiența, nu e din cauza pielii care s-a adaptat. Pur și simplu pielea e alta. A fost uleioasă, iar acum e uscată, sau invers. Și are nevoie de un produs principial diferit, nu de un substituent.
Mitul #5. Consumul de apă previne apariția ridurilor
Dacă ar fi așa, toată lumea ar avea fața netedă. Celebritățile se fac vinovate. Când sunt întrebate care este secretul tinereții, multe răspund – beau multă apă. Dar nu există nici un studiu care să confirme acest fapt. Da, apa este foarte sănătoasă, dar consumul acesteia nu poate întoarce timpul înapoi, chiar dacă bei și 8 litri pe zi.
Mitul #6. Bronzul contribuie la uscarea pielii și combaterea acneei
Da, lumina ultravioletă usucă epiderma. Logic. Cu toate acestea, efectul este de scurtă durată. Pielea feței începe să producă activ sebum, care poate înfunda porii. Iar oamenii de știință de la Universitatea din Harvard au demonstrat că băile în solariu te pot face alergică la soare. Iar asta ar însemna noi erupții cutanate.
Mitul #7. Gheața te va ajuta să scapi de tenul uleios
O nouă vrăjeală. Jocul cu gheața poate duce la apariția venelor păianjen pe față. În plus, glandele sebacee, când sunt expuse la temperaturi scăzute, se îngustează, provocând uscarea și deteriorarea pielii.
Mitul #8. Îndepărtarea alunițelor este periculoasă
Alunița este o mică excrescență pigmentată pe piele. Majoritatea din ele sunt complet inofensive. Cu toate acestea, unele alunițe mari se pot transforma în melanoame în timp și se recomandă îndepărtarea acestora. Acest lucru se face într-o clinică specializată de către un dermatolog.
Mitul #9. Un bronz frumos este un semn al pielii sănătoase
Nu neapărat. Întunecarea pielii sub influența radiațiilor ultraviolete este o reacție naturală și nu are legătură cu starea pielii. În general, evită bronzarea și expunerea exagerată la soare. Aceasta e periculoasă pentru sănătate și accelerează îmbătrânirea pielii.
Mitul #10. Cu cât mai des îți tai părul, cu atât mai repede crește
Din același motiv, în tinerețe unii bărbați se rad în fiecare zi în speranța că o să le crească barba mai repede. Logic, nu-i așa? În realitate, o astfel de procedură îți va face părul mai rezistent și mai puternic, dar nu influențează nici într-un fel viteza de creștere a acestuia.
Citește și: Nu asculta pe nimeni: 7 mituri de îngrijire a pielii, care îți pot dăuna