Cum să-ți păstrezi părul curat fără să-l speli zilnic! 7 sfaturi de la specialiști

Un păr frumos înseamnă mai întâi de toate un păr curat, îngrijit și sănătos. Majoritatea femeilor își îngrijesc părul acasă. Dar știi oare cum să îți îngrijești părul corect? Iată câteva sfaturi de la un grup de stiliști profesioniști datorită cărora părul tău va fi întotdeauna curat și strălucitor.

1. Curăță părul cu șampon uscat

Între cele două spălări, părul trebuie menținut într-o condiție decentă. Excesul de sebum sufocă porii, provocând mâncărimi și iritații. Pentru a combate această problemă, vei avea nevoie de șampon uscat. El curăță pielea și redă volumul caracteristic părului curat.

Franțuzoaicele folosesc ca alternativă o pudră din coji de portocale (pentru blonde) și pudră de portocală amestecată cu nucă rasă (pentru brunete). Pudra se aplică la rădăcini și este distribuită uniform pe toată suprafața părului cu ajutorul unei perii. După aplicare, așteaptă 5 minute și îndepărtează urmele cu un pieptene de lemn cu dinți rari.

2. Nu spăla părul cu apă fierbinte

Temperaturile înalte stimulează glandele sebacee, făcându-le să producă exces de sebum, care duce la îngrășarea rapidă a părului și la diferite afecțiuni cutanate. În timpul spălării, apa caldă deschide porii, curățând pielea de praf și impurități. Iar apa rece îi închide. Prin urmare, părul trebuie spălat cu apă caldă și clătit cu apă rece.

Și nu te coafa dacă ai părul umed. Instrumentele de coafare pot deteriora părul dacă firele nu s-au uscat complet. Nu uita că temperatura de încălzire a fierului ondulat variază de la 60 la 200 de grade Celsius. În acest fel, poți încălzi apa de pe păr până la temperatura fierberii, generând arsuri și inflamații ale pielii, soldate cu deteriorarea părului.

3. Spală lenjeria de pat

Perna și așternuturile sunt pline de acarieni, ciuperci, bacterii, celule moarte, sebum, secreții ale corpului, praf și, bineînțeles, transpirație. O pernă murdară este unul dintre principalele motive pentru care o coafură își pierde rapid volumul și prospețimea. Din această cauză, perna și așternuturile trebuie spălate regulat.

În ceea ce privește materialul, mătasea este mai bună, pentru că bumbacul face părul uscat și fragil. Alege o pernă de mătase – astfel încât părul să nu se agațe de nimic, să nu se încurce și să nu se rupă.

4. Nu atinge părul

Nu atinge părul după ce te coafezi. Fiecare atingere îl face mai gras, mai greu și mai urât. Chiar dacă te gândești că ai mâinile curate, ele oricum transpiră. Prin urmare, nu-l atinge deloc. În acest fel vei avea un păr frumos pe tot parcursul zilei.

5. Schimbă periile

Spală periile într-o soluție de săpun cu acid citric și nu uita că chiar dacă le speli cu regularitate, pe suprafața lor oricum se acumulează bacterii, care provoacă mătreață și probleme cu părul. Prin urmare, periile de păr trebuie schimbate în fiecare an. Pieptenii din lemn absorb secrețiile glandelor sebacee, iar cei din plastic le țin la suprafață.

Iar dacă vrei un păr sănătos și voluminos, nu-l pieptăna în timp ce îl usuci, deoarece părul e deosebit de fragil când e ud. De asemenea, alege piepteni cu dinți largi și moi, confecționați din silicon, peri naturali sau din plastic, pentru că fierul și lemnul deteriorează firele de păr.

6. Ai grijă de ustensile

Placa de ondulat și îndreptat părul, pensulele, periile, pieptenii, agrafele  – toate aceste instrumente pe care te-ai obișnuit să le folosești aproape în fiecare zi, la fel ca lenjeria, hainele sau vesela, trebuie spălate și îngrijite cu regularitate.

Cu timpul, grăsimea, murdăria și praful se acumulează pe suprafața lor și, într-un final, ele înfundă porii de pe pielea capului, ceea ce duce la subțierea și căderea părului.

7. Spală părul de două ori

Unii afirmă că părul trebuie spălat o singură dată pe săptămână, pentru a nu-l deteriora. Alții susțin că părul trebuie spălat în fiecare zi pentru a-l menține curat și sănătos. Adevărul e că părul trebuie spălat atunci când este murdar. Dar de două ori! Iată de ce.

Dacă simți că părul tău este gras, uleios și plin de fixativ – aplică șamponul de două ori. Prima oară pentru îndepărtarea grăsimii și murdăriei, iar a doua oară pentru curățarea pielii de pe cap. Nu-ți fie frică, două spălări nu-ți vor face nici un rău, dacă șamponul e de calitate.

Citește și: Alege să fii frumoasă: 5 remedii naturale pentru pielea uscată!