Semne de alarmă: 5 semne că îmbătrânești și trebuie să faci mai multă mișcare!

Modul sedentar de viață este cea mai scurtă cale către bătrânețe. Ai observat vreodată că femeile care plimbă câinele dimineața devreme sau fac jogging în parc arată tinere și pline de viață? De parcă tinerețea debordează din sufletul lor.

Începe de pe acum, de la 30-40 de ani și corpul îți va spune un mare mulțumesc peste două decenii. Mersul la piscină, drumețiile, mersul cu bicicleta, gimnastica, yoga, pilates, jogging – toate acestea îți prelungesc tinerețea. Și nu-i neapărat să faci fitness. Găsește o activitate care îți place cu adevărat și fă-o cu zâmbetul pe buze. Iată 5 semne că nu mai ai voie să amâni mișcarea de la o zi la alta, ci trebuie să o faci acum.

Semne că ai nevoie de mai multă mișcare

#1. Ai probleme digestive

Mișcarea este esențială pentru o activitate normală a sistemului digestiv. Dacă nu te miști suficient de mult, creierul micșorează contracția musculaturii stomacului și a intestinului, iar asta duce la constipație.

De altfel, e demonstrat că atleții profesioniști sunt oamenii cu cel mai bun sistem digestiv din lume. Asta nu înseamnă că trebuie să te pregătești de maraton. Dar un jogging de 20-30 de minute cu siguranță îți va prinde bine.

#2. Ai tulburări de somn

Dacă vrei să dormi bine, la sfârșitul zilei trebuie să fii obosit. Nu înseamnă că trebuie să muncești ca o albină, dar nici ca un trântor nu trebuie să stai.

Dacă nu ai făcut nimic toată ziua sau faci muncă sedentară de birou – fă un jogging de seara și vei rezolva două probleme concomitent. Și nu uita că oamenii adorm mai ușor după o activitate fizică intensă, decât după efort intelectual.

#3. Simți că nu îți ajunge aer

Dacă rămâi fără aer atunci când urci scările, în mod vădit trebuie să faci mai multă mișcare. Asta înseamnă că inima și plămânii tăi nu sunt în stare să acopere acest efort și trebuie antrenate. Altfel, curând nu vei putea urca nici măcar la etajul doi.

#4. Ai tensiune arterială crescută

Când nu faci suficientă mișcare, tensiunea arterială crește. Există diferite motive pentru care se întâmplă acest lucru. De regulă, mușchiul inimii nu primește sarcina necesară, vasele sanguine sunt slab alimentate cu sânge, în special capilarele mici, iar tensiunea arterială crește. Exercițiile fizice regulate vor restabili ritmul cardiac și îți vor crește starea de bine.

#5. Te trezești înțepenit

Rigiditatea articulațiilor este un semn rău și este asociat cu lipsa de activitate fizică, pentru că hrănirea și ungerea articulațiilor cu lichid sinovial are loc doar când te afli în mișcare. Exercițiile fizice regulate ajută la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor și reducerea presiunii asupra lor.

Citește și: Sănătatea la control: 7 semne că ești cu adevărat sănătos, chiar dacă nu crezi așa!