Secretele frumuseții: De ce ținutele Chanel sunt râvnite de femeile din întreaga lume până în prezent?

Chanel este una din cele mai renumite case de modă din lume, care poartă numele marii creatoare de modă din secolul al XX-lea – Coco Chanel. Piesele vestimentare de această marcă costă scump, dar ca să te îmbraci în stil Chanel, nu e neapărat să fii bogată.

Variații stilate ale rochiei negre sau poșetei din piele matlasată pot fi găsite în orice magazin. În afară de asta, oricând poți cumpăra o bucată de tweed pe care să o duci la cel mai apropiat atelier ca să-ți confecționeze o jachetă în stil Chanel. Deși a fost inventat în secolul trecut, stilul rămâne actual până în ziua de astăzi. Prin urmare, hai să vedem împreună în ce constă esența acestuia.

Viața lui Coco Chanel

Gabrielle Bonheur Chanel s-a născut într-o familie săracă, iar după moartea mamei sale a petrecut șase ani în orfelinatul unei biserici catolice. La vârsta de 18 ani aceasta își găsește un loc de muncă într-un magazin de stofe, iar serile le petrece în lumina reflectoarelor, cântând și dansând cabaret într-o cafenea, unde admiratorii au început să o numească Coco.

Citește și: Coco Chanel: 10 principii de viață

Aceasta a făcut primii pași în lumea modei în anul 1910 când a lansat un mic atelier și un magazin de pălării. În câțiva ani afacerea s-a transformat într-o adevărată rețea, care producea rochii, sacouri, poșete, bijuterii, pălării și parfumuri, care nu și-au pierdut din actualitate până în prezent.

Rochia neagră Coco Chanel

Coco Chanel a creat vestita rochie neagră în anii 20’ ai secolului trecut după moartea lui Arthur Capel, care a ajutat-o cu deschiderea primului magazin, a inițiat-o în societatea înaltă și a fost iubirea vieții sale. După moartea lui Arthur Capel, Coco nu putea să poarte haine de doliu, nefiind soția acestuia și ca să-și exprime durerea a lansat moda pentru rochii negre.

Prima schiță a acesteia a fost publicată în revista Vogue în anul 1926, unde a fost comparată cu mașina Ford de culoare neagră, sugerând că va deveni la fel de populară. Rochia avea talie joasă și formă dreptunghiulară, astfel încât era potrivită pentru orice tip de siluetă.

Citește și: 10 citate îndrăznețe ale lui Coco Chanel, care la vremea ei nu puteau fi spuse fără sfială!

Cu timpul, designul acesteia a evoluat, iar astăzi rochia e comercializată în întreaga lume, în cele mai diverse variații, deși principiile de bază rămân aceleași: culoare neagră, lungime până la genunchi, universalitate.

Jacheta din Tweed Coco Chanel

O altă piesă vestimentară marca Chanel, care a fost și va rămâne în vogă pentru totdeauna, este celebra jachetă din tweed, creată de legendara franțuzoaică. Tweed-ul era considerat o stofă dură, numai bună pentru bărbați, însă Coco s-a îndrăgostit de acest material în anii ’20, în timpul unei călătorii în Scoția. Iar 30 de ani mai târziu a creat această jachetă.

Asemenea articole au fost purtate de Jacqueline Kennedy, Romy Schneider și prințesa Diana. De-a lungul timpului, creatorii de modă au conceput zeci de variații ale costumului clasic din tweed, dar nimic nu se compară cu originalul.

Poșeta chanel 2.55

La vârsta de 71 de ani, Coco s-a săturat să ducă poșeta în mână, așa că i-a adăugat un cordon și a început să o poarte pe umăr. Această decizie vizionară s-a soldat cu apariția poșetei Chanel 2.55, care a făcut istorie. Denumirea provine de la perioada când a fost creată gentuța – februarie, 1955. Articolul era la mare căutare, astfel încât în scurt timp au apărut variante în diverse culori, confecționate din satin și chiar și din tweed.

Citește și: Femeia cu stil impecabil: 8 reguli de modă de la Coco Chanel

În prezent, la mai bine de 60 de ani de la lansare, acest model rămâne unul din cele mai râvnite în rândul amatoarelor de modă. Prețul crește an de an, proporțional cu numărul de falsuri și stilizări în rândul mărcilor low cost.

Pantofi Chanel damă

În 1957, Coco Chanel a prezentat lumii celebrii pantofi de culoare bej, cu vârful întunecat și tocuri de 5 cm. Aceștia făceau ca talpa piciorului să pară mai mică, iar gleznele mai subțiri și mai lungi. Plus la asta, pantofii erau extraordinar de confortabili.

Acest model de pantofi nu s-a schimbat aproape deloc până în prezent. Versiunea clasică a rămas actuală și cunoaște o singură variație – sub formă de balerini, nu neapărat de nuanțe bej.

Bijuterii Chanel

Coco Chanel era sigură că ținutele încărcate de bijuterii arată deplasat, ridicol și de prost gust. Din acest motiv, folosea doar 2-3 tipuri de accesorii. În schimb, acestea îi transformau ținuta complet. Cel mai popular accesoriu în stil Chanel sunt colierele cu perle în mai multe rânduri, care au rămas actuale până în ziua de azi.

Karl Lagerfeld – Chanel

În 1983, creatorul de modă german, Karl Lagerfeld, a devenit principalul designer al casei de modă Chanel și a condus compania până la moartea sa, în februarie 2019. Karl Lagerfeld, nu numai că a păstrat moștenirea celebrei sale predecesoare, ci a reușit să o îmbogățească, adaptând și întinerind lucrurile care poartă “ADN-ul” brandului Chanel.

Rochii din tweed Coco Chanel

Când Lagerfeld a venit la Chanel, tweed-ul era deja considerat un material demodat, pentru doamne conservatoare, care nu vor să țină pasul cu stilul. Însă, designerul a reușit să dea o nouă viață acestei stofe, când a început să coase diverse genți, rochii și chiar adidași din tweed.

Ținute Coco Chanel

Colecția din 2014 pentru sezonul primăvară-vară a devenit cu adevărat revoluționară: marca Chanel a combinat stilul sportiv de stradă cu stilul clasic, ceea ce părea de neconceput. Toate modelele au apărut pe podium în rochii elegante sau costume clasice și adidași, chiar și cele în ținute de nuntă. În scurt timp, femeile din întreaga lume au început să imite acest stil confortabil și neobișnuit.

Citește și: Lecții de modă de la Karl Lagerfeld: 5 moduri de a fi întotdeauna stilat!

Karl Lagerfeld simțea foarte bine pulsul societății. De exemplu, în colecția primăvară-vară din 2016, toate articolele erau create din materiale ecologice, naturale sau reciclate. Iar o altă colecție a fost realizată din țesături create cu ajutorul unei imprimante 3D.

Colecții de modă Coco Chanel

Fiecare prezentare a casei de modă Chanel este un adevărat spectacol, care poate avea loc fie pe plajă, fie într-o stație spațială improvizată, fie într-un cazinou, fie chiar în mijlocul străzii, cu zeci de modele superbe, care afișează lozinci de genul „Modă, nu război”, „Feminist, dar feminin”, „Tweed este mai bun decât tweet”.

După moartea lui Langerfeld, supranumit “Kaiserul modei”, directorul creativ al companiei Chanel a devenit Virginie Viard, care a fost mâna dreaptă a lui Lagerfeld și a lucrat cot la cot cu el timp de peste 30 de ani.

Casa de modă Chanel în prezent

Din primele colecții independente ale acesteia, a devenit clar că femeia va continua vectorul dezvoltării dat de predecesorul său – de a păstra esența mărcii, adaptând-o la tendințele contemporane. De aceea, în colecția primăvară-vară 2020 vedem imaginea unei fete tinere, contemporane, îmbrăcată într-o salopetă scurtă din tweed, care poartă un colier din mai multe straturi.

Citește și: 5 Lecții prețioase de viață de la icoana stilului – Coco Chanel!