Să le ai în garderobă: 7 haine care nu se demodează niciodată

Pe fundalul modei atât de schimbătoare, există totuși lucruri care rămân în vogă câțiva ani, iar uneori și câteva zeci de ani. Îți prezentăm 7 longevivi ai modei – piesele vestimentare veșnic actuale.

1. Mica rochie neagră

„The little black dress” – liderul absolut al acesei liste. Coco Chanel a creat-o în 1926 și de atunci a trecut prin mici metamorfoze, dar nu și-a pierdut esența și universalitatea. Principalele caracteristici au rămas aceleași: croială simplă, fără detalii inutile, cu accentul pe talie și, bineînțeles, stofa de culoare neagră.

2. Cămașa albă

Cămașa pe care o știm cu toții a apărut în secolul XIX, inițial ca o piesă vestimentară bărbătească, iar ulterior și femeiască. În prima perioadă reputația sa a avut câteva urcușuri și coborâșuri, iar în ultimele decenii se menține bine pe poziție. În prezent, cămașa albă face parte din garderoba de bază, fiind potrivită atât la oficiu, cu un costum clasic, cât și în condiții neformale, cu blugi sau pantaloni scurți. Totuși, cămașa albă se uzează destul de repede, așa că va trebui să-ți cumperi alta o dată la câțiva ani.

3. Trenciul

Această haină i-o datorăm lui Thomas Burberry. Fiind furnizor de haine în armata britanică, în 1901 acesta a lansat „trench coat-ul” – un pardesiu comod, care protejează de vânt și de ploaie, destinat infanteriștilor. Ulterior însă a devenit popular și printre ceilalți oameni. Trenciul pentru femei a apărut în 1950 și rămâne în continuare actual.

4. Pantofii stiletto

În varianta modernă, pantofii stiletto au fost creați în 1954 de către designerul Roger Vivier al casei de modă Christian Dior. Trăsăturile lor definitorii sunt forma elegantă, vârful ascuțit, tocul subțire, înalt și fără elemente decorative. Încă din secolul trecut acest model universal de pantofi era potrivit atât pentru ocazii speciale, cât și pentru zile obișnuite.

5. Eșarfa pătrată de mătase

Eșarfele au fost întotdeauna un accesoriu popular, însă Hermes a făcut din eșarfa pătrată de mătase un obiect de cult al modei. Prima batistă de acest fel a fost lansată în 1937, de atunci au fost create sute de modele, care au devenit foarte populare. Acestea pot fi purtate pe cap, la geantă, la brâu sau în păr. Este un accesoriu universal și stilat.

6. Puloverul simplu din lână

Încă o piesă din garderoba de bază. Dacă este de bună calitate, din lână naturală, nu doar arătă bine și este plăcut corpului, dar și va ține mult. Alege puloverele din cașmir cu decolteu nu foarte adânc, în formă V sau rotundă.

7. Paltonul clasic

Acesta și-a schimbat croiala de-a lungul timpului, dar există câteva detalii care îl va ține actual mult timp: calitatea stofei, cusăturile bine executate, culoarea (negru, gri, albastru închis sau bej) și lipsa elementor decorative. Nu în ultimul rând, trebuie să fie un model care să te avantajeze din punct de vedere al siluetei.