Rolul culorilor în vestimentație: Ce nuanțe te fac mai tânără și cum să le alegi?

Probabil nu o dată te-ai confruntat cu situația când una și aceeași haină pe o femeie arată neinspirat și ridicol, iar pe alta arată cât se poate de elegant și organic. Ba mai mult. Femeile pot să aibă aceeași statură, aceeași greutate, aceeași morfologie și aceeași vârstă. Iar haina poate să fie stilată și scumpă. Dar oricum, o femeie va arăta mai tânără, iar alta va arăta mai bătrână. Cum oare se explică acest lucru?

Secretul se ascunde într-un detaliu, aparent, neînsemnat, dar în realitate extrem de important – culoarea hainei. Știința din spatele culorilor este foarte capricioasă și nuanța care o întinerește pe prietena ta, nu neapărat te va întineri și pe tine.

O blondă cu ochii albaștri va arăta palid și bolnăvicios într-o rochie teacă de un roșu aprins. Iar o brunetă cu ochii căprui se va transforma într-o adevărată regină purtând același articol vestimentar. Și nu pentru că bruneta era mai frumoasă ca blonda, ci pentru că paleta de culori a fost aleasă mai inspirat.

Ce culoare ți se potrivește?

Oamenii de știință au demonstrat că nuanța hainelor tale te poate întineri sau îmbătrâni în dependență de ce haine alegi. Helen Venables, directorul centrului House of Colour din Marea Britanie dezvăluie că:

Oamenii au tendința de a asocia tinerețea cu atractivitatea. Tinerii au pielea curată, netedă și plină de viață. Datorită acestui fapt, tenul intră în contrast cu buzele, ochii și părul și în consecință chipul lor arată proaspăt și strălucitor. Însă cu timpul acest contrast se estompează. Culoarea ochilor își pierde din vigoare și intensitate, pielea devine subțire și palidă, iar capilarele încep să iasă în evidență.

Prin urmare, dacă știi să alegi tonalitatea potrivită a hainelor, astfel încât să restabilești acest contrast – poți să arăți mult mai tânără decât ești în realitate“, adaugă Helen.

Modul în care culorile interacționează între ele, în favoarea sau în detrimentul tău, poate fi observat în imaginea de mai sus. În stânga e surprinsă Brigitte Macron, prima doamnă a Franței, iar în dreapta, Isabelle Huppert, una din cele mai consacrate actrițe ale cinematografului european. Ambele au 67 de ani. Pe prima roșul o face bătrână și bolnăvicioasă, iar pe a doua, tânără și expresivă.

Și ca să nu ai impresia că vrem să te păcălim, uite cum arată vedetele îmbrăcate în gri. De data asta, Isabelle arată palid și bolnăvicios, iar Brigitte este plină de viață. O blondă cu ochii albaștri și o brunetă cu ochii căprui trebuie să se îmbrace în mod diferit.

Culoarea în funcție de ten și ochi

Aruncă o privire în oglindă. Fața ta cuprinde o paletă variată de nuanțe, ce se îmbină armonios între ele. Ochii, pielea, părul, buzele, genele, sprâncenele, fardul, pigmenții sunt toate de culori diferite, dar se îmbină organic într-un anumit ton.

Dacă ai ochii verzi, părul de culoarea caramelului, iar tenul de culoarea piersicii înseamnă că te poți lăuda cu un ton cald. Iar dacă ai pielea palidă, părul blond și ochii albaștri, înseamnă că tonul tău este rece. Stiliștii au structurat toate aceste principii într-o adevărată știință, pe care o numesc coloristică.

În momentul în care planifică ținuta pentru clienți, stiliștii iau în considerare modul în care nuanța unei haine se îmbină cu celelalte și poate fi integrată în look, fără ca imaginea în ansamblu să aibă de suferit. Însă cei mai buni dintre ei, știu că tonalitatea look-ului trebuie aleasă în primul rând în funcție de culorile cu care te-a înzestrat natura. “Recreând contrastele pierdute, vei face invizibile petele și ridurile care au apărut odată cu vârsta”, afirmă Helen Venables.

Cu ce se potrivește culoarea roșie?

Dacă toată viața te-ai ferit de piesele vestimentare de culoare roșie, din cauza aspectului lor vibrant, expresiv și strălucitor. Să știi că e momentul să faci o schimbare. „Roșul este o culoare neutră, universală și versatilă”, spune Helen Venabels, sugerând că aceasta poate fi asociată lejer cu restul nuanțelor.

Stiliștii sunt ferm convinși că un roșu clasic (True red) se potrivește tuturor femeilor, indiferent de vârstă. Dacă rochia ta diferă câtuși de puțin de nuanța clasică a roșului, înseamnă că trebuie să fii foarte atentă la tonalitatea propriului chip, pentru a înțelege dacă ai nevoie de un roșu de culoarea zmeurei sau de culoarea pepenelui verde.

Culoarea neagră îmbătrânește

De altfel, dacă roșul clasic înfrumusețează chipul oricărei femei, atunci negrul nu se potrivește aproape nimănui. Până la urmă, negrul nici măcar nu e o culoare. Este o non culoare care absoarbe lumina și îmbătrânește chipul. Uite cum culoarea neagră și tonurile deschise influențează chipul lui Nicole Kidman.

Care este culoarea ta?

Prima lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că nu există culori nepotrivite, există doar nuanțe greșite. De exemplu, verdele are o groază de nuanțe atrăgătoare, începând cu verde smarald, molid și terminând cu verde ierbos sau deschis. Albastrul poate fi turcoaz, azuriu, bleu, safir, cobalt, denim, marin, indigo și așa mai departe. Iar roșul poate fi clasic, stacojiu, purpuriu, tomat, bordo etc. Din toate va trebui să selectezi 1-2 nuanțe care ți se potrivesc.

Dacă tonul pielii tale este cald (ochi căprui, păr caramel) dă preferință culorilor ce pot fi obținute prin adăugarea unui strop de pigment galben la culoarea principală. Iar dacă tonul este rece (păr blond, ochi albaștri sau gri) alege culori care pot fi obținute adăugând albastru la culoarea de bază.

Care sunt culorile neutre?

Nuanțele neutre sunt bune prin faptul că pot fi purtate cu orice culori. Din rândul acestora fac parte bej, alb, gri și maro. Blondele cu o tonalitate rece a pielii arată excelent în ținute albe, iar doamnele cu părul caramel și ochi căprui – în ținute bej. Brunetelor cu ochi întunecați le recomandăm culoarea maro, iar celor cu părul șaten – culoarea gri. În ansamblu, dacă nu există o disonanță sesizabilă între haine și aspect, înseamnă că nuanța este a ta.

Citește și: Culorile anului 2021 – 9 nuanțe vibrante care te vor evidenția din mulțime!