
Standardele de frumusețe și exigențele față de aspectul unei femei cresc pe zi ce trece. Din toate direcțiile bărbații și femeile ne învață că femeia trebuie să fie așa și nu altfel. Că trebuie să muncească asupra sa pentru a avea un loc sub soare. Că trebuie să fie la modă, să fie îngrijită, să fie o soție cum se cuvine pentru bărbat și o mamă bună pentru copii. Ar fi ideal să meargă și la sală și să mai aibă și un loc de muncă, pentru a aduce o contribuție substanțială la bugetul familiei. Societatea încearcă să transforme femeia într-un produs al dorințelor celorlați.
Dar orice fenomen negativ sau controversat, întotdeauna are și o parte pozitivă. Grație exigențelor crescânde, femeile au aflat că tinerețea nu se termină la 50 de ani și nici măcar la 60. Și ceea ce era tabu sau arăta deplasat acum 10-20 de ani, are dreptul la existență astăzi. Unul din aceste tabuuri era părul lung după 60 de ani. Hai să vedem dacă acesta mai este valabil și astăzi.
Argumente PRO
Odată cu înaintarea în vârstă, părul își pierde elasticitatea și rezistența de odinioară. Din cauza acestui fapt, o tunsoare pentru păr lung într-adevăr poate arăta deplasat și neîngrijit pe o femeie trecută de 60 de ani. Dar partea bună e că la bătrânețe în sfârșit ai suficient timp liber să-l îngrijești. Regenerarea și întreținerea părului este o sarcină grea, dar nu imposibilă. Cu o abordare corectă, în doar câteva luni poți să-i vii de hac. Cel mai bine e să mergi la salon, dar dacă nu ai bani, uleiurile, cremele, balsamurile, serurile, măștile și remediile naturiste îți pot da o mare mână de ajutor.
Un alt avantaj al tunsorilor pentru păr lung este că te pot ajuta să maschezi eficient imperfecțiunile feței care apar odată cu vârsta: cutele, ridurile de expresie, pungile de sub ochi, petele maronii, capilarele pronunțate etc. Da, tunsorile scurte împrospătează chipul, dar în același timp scot în evidență toate semnele bătrâneții. Iar tunsorile lungi le maschează.
Tunsorile pentru păr lung sunt universale, se potrivesc pentru orice formă a feței și pot fi purtate cu orice ținută. Iar cele pentru păr scurt sunt bune doar pentru femeile cu pomeți expresivi, trăsături pronunțate ale feței și ceafa în stare perfectă.
De asemenea, părul lung îți oferă mai mult spațiu de manevră și poate fi coafat în așa fel ca să arăți de fiecare dată în mod diferit. Acesta poate fi desprins, coafat, prins în coc, strâns în coadă, împletit, cu breton, fără breton, neted, cu volum în creștet etc. Varietatea înseamnă prospețime. Iar prospețimea a fost și va fi asociată întotdeauna cu tinerețea.
Argumente CONTRA
Îngrijirea părului lung solicită timp, energie și bani, fără să fie clar dacă vei obține un rezultat sau nu. Remediile naturiste sunt bune, dar genetica este de neînfrânt. Poți pierde timpul în zadar și într-un final oricum să arăți deplasat și neîngrijit.
Dacă nu te simți sănătoasă, iar organismul tău duce lipsă de vitamine, minerale și nutrienți, degeaba mai investești în regenerarea părului lung. Părul reflectă starea generală a organismului și trebuie să remediezi cauza problemei înainte de a începe să-l îngrijești.
Dacă nu are un aspect îngrijit, părul lung întotdeauna îmbătrânește chipul unei femei. Prin urmare, ar trebui să eviți asemenea tunsori, în special părul prins în coadă sau în coc, care pune presiune pe rădăcini și scoate în prim-plan toate imperfecțiunile pielii.
Totodată, părul lung nu e o opțiune bună pentru tine dacă nu te simți pregătită să faci vizite lunare la coafor pentru corectarea capetelor și a vârfurilor despicate. După cum am menționat anterior – o asemenea tunsoare solicită timp și efort.
Tu ce fel de tunsoare porți și ce crezi despre asemenea experimente? Așteptăm părerea ta în comentarii.
Citește și: Garderoba femeii de 60 de ani: 10 piese vestimentare ca să rămâi întotdeauna tânără și elegantă!